Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Esplanada din fața Casei de Cultură din Adjud se va numi „Piațeta Ion Dichiseanu”

Piațeta din fața Casei de Cultură din Adjud se va numi „Piațeta Ion Dichiseanu”, conform unei decizii luate de plenul Consiliului Local Adjud în ședința ordinară care a avut loc joi. Proiectul a fost inițiat de primarul municipiului Adjud Florin Nechifor și a fost aprobat cu unanimitate de voturi. „Având în vedere și titlul de «Cetățean de onoare» al municipiului Adjud conferit prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Adjud nr.19 /18 mai 2000, propunem atribuirea denumirii de «Piațeta Ion Dichiseanu» Piațetei din fața Casei de Cultură «Tudor Vornicu». (…)”, se arată în Expunerea de Motive care însoțește proiectul de hotărâre privind atribuirea denumirii „Piațeta Ion Dichiseanu“.

De reținut că tot joia trecută, la Adjud, prima seară a Filmului Românesc a fost deschisă prin filmul „Trandafirul Galben”, în memoria lui Ion Dichiseanu. „Prima seară a Filmului Românesc este una specială, deoarece o dedicăm marelui actor Ion Dichiseanu”, s-a scris pe pagina de socializare a Primăriei Municipiului Adjud. Ion Dichiseanu a murit pe 20 mai, la 87 de ani, după ce a fost internat mai bine de 3 luni în spital în urma unor probleme de sănătate. Actorul s-a născut la Adjud pe data de 20 octombrie 1933, iar în anul 2000, pe 18 mai, a primit titlul de „Cetățean de onoare” al municipiului Adjud, conferit prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Adjud nr.19. În 2002, actorul Ion Dichiseanu a fost decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care a dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

În 2015, Ion Dichiseanu a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor, în semn de preţuire pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului. Un an mai târziu, a lansat cartea „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”, în care evocă momente petrecute alături de celebra actriţă şi cântăreaţă Sara Montiel. În martie 2017, actorul Ion Dichiseanu a primit „Premiul pentru Întreaga Carieră”, în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, iar în luna mai, acelaşi an, a fost lansat la Bookfest volumul „Ion Dichiseanu: Adevărul, mai frumos decât legenda”, care cuprinde memoriile artistului şi multe informaţii pe care nu le-a povestit până acum. În 2019, președintele Klaus Iohannis i-a înmânat actorului Ion Dichiseanu ordinul „Steaua României” în timpul ceremoniilor dedicate decorării mai multor personalitati ale vieții culturale românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?