Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Sindicalistul șef de la SGA Vrancea, printre inculpații reținuți în dosarul utilajelor furate din străinătate. În total, 16 persoane au fost propuse spre arestare

În urma celor 119 percheziții domiciliare de marți, 16 persoane au fost reținute și propuse pentru arestare, printre aceștia numărându-se inclusiv un angajat din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vrancea. Conform newsonline.ro, este vorba despre Sergiu Mihăilă, sindicalistul șef de la SGA Vrancea. „Acesta este acuzat de anchetatori de două fapte de luare de mită, de fiecare dată câte 1.000 de lei. Conform unor surse judiciare, Mihăilă a fost supravegheat primind banii în timpul lunii martie în parcările de la Dedeman și Zanfir (actual Mega Image) de pe centura orașului Focșani”, scrie sursa citată.

Se pare că acesta este cercetat pentru luare de mită, din cauza unei „prietenii” pe interes cu un co-inculpat din dosar. Acesta din urmă avea o firmă de exploatare în albia Siretului și angajatul SGA Vrancea îl anunța din timp – în baza unor înțelegeri prealabile, când erau efectuate controale în zonă, în condițiile în care afaceristul nu avea autorizație. Pentru ambii, faptele de corupție – luare de mită și respectiv dare de mită, au fost reținute ca infracțiuni comise în formă continuată. La nivelul SGA Vrancea nu fusese anunțat miercuri nimic oficial în legătură cu problemele de natură juridică pe care le are inspectorul, însă probabil va fi demarată o anchetă internă.

În total, în cauză sunt nu mai puțin de 50 de inculpați, însă doar 16 au fost reținuți și duși cu propunere de arestare în fața judecătorilor. Acestea sunt de altfel și singurele măsuri preventive luate de anchetatori în cazul grupării infracționale. Se pare că mare parte dintre cei implicați erau cunoscuți în rândul comunităților din care proveneau că se ocupau cu vânzarea de utilaje furate din străinătate. Activitatea a o parte dintre cei cercetați se întinde pe aproape 4 ani, însă grupul infracțional a acționat din 2020 și până în aprilie anul acesta, când procurorii Direcţiei de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea i-au luat pe sus. În total, este vorba de 4 grupări, constituite fiecare din 3, 4 persoane ca nucleu, la care se adaugă aderenți. De aici și numărul mare de inculpați și motivul pentru care a fost nevoie marți de desfășurarea de forțe, mai ales că gruparea avea ramificații atât pe raza județului Vrancea cât și pe raza altor 18 județe.

Ampla operațiune s-a încheiat la sediul DIICOT, fiind audiate până în dimineața zilei de ieri zeci de persoane. Acasă nu au mai ajuns însă toți, cei 16 fiind reținuți pe rând și duși în arest. Acuzațiile în dosar sunt de furt calificat, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, luare de mită, dare de mită şi punere în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat. Cele 4 grupări infracţionale de pe raza comunelor Suraia, Goleşti și Năneşti se ocupau cu furturile utilajelor agricole sau de construcţii din Italia, Marea Britanie, Belgia și Austria, pe care le transportau în ţară cu ajutorul unor platforme rutiere, iar mai departe le depozitau la colaboratori sau chiar în spaţii deţinute de firme înregistrate legal.

Operațiunea era însă completă și utilajele erau scoase la vânzare abia după ce membrii grupării „cosmetizau” zonele din care fuseseră distruse dispozitivele GPS de localizare sau pentru a le face să corespundă vizual cu utilaje pentru care aveau documente. „Până la vânzarea directă sau prin platformele online, membrii grupării apelau la alţi colaboratori care fie întocmeau în fals documentele aferente tipului de utilaj ce urmează a fi vândut, fie interveneau asupra soft-ului utilajului pentru a face bypass la unele comenzi condiţionate de existenţa dispozitivului GPS, fie interveneau pentru reducerea numărului de kilometri înregistraţi de computerul de bord, ori pentru modificarea datei de producţie. Când toate aceste proceduri erau finalizate, utilajele erau fie livrate unor clienţi preexistenţi, fie erau postate pe platformele online de vânzare. Preţurile cu care aceste utilaje erau vândute variau în marja de 30%-50% din preţul real, ajungând chiar şi în aceste condiţii la preţuri de câteva zeci de mii de euro”, se arăta în comunicatul DIICOT.

UPDATE! Conform surselor noastre, instanța a decis ca 10 dintre inculpați să fie puși în libertate, iar ceilalți 6 să fie plasați sub control judiciar. Hotărârea poate fi contestată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?