După o primă achitare la Tribunalul Vrancea, asistenta medicală de la Căminul pentru persoane vârstnice din Focșani trimisă în judecată pentru trafic de influență și înșelăciune, a fost condamnată definitiv la închisoare cu executare. Curtea de Apel Galați s-a pronunțat ieri asupra apelului procurorilor, pedeapsa stabilită fiind de 5 ani și 4 luni închisoare, după ce la sentința pentru faptele comise între 2013-2017 s-a adăugat o alta, din 2012, când fusese condamnată cu suspendare pentru fapte similare.
Asistenta medicală, acum în vârstă de 47 de ani, nu era străină de acuzații și procese. Potrivit sentinței din 2011, când lucra în cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, aceasta a cerut bani de la mai multe persoane pentru a rezolva dosare de pensionări. La acea vreme a fost condamnată la 3 ani cu suspendare, interzicându-i-se totodată și dreptul de a mai ocupa funcția de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii – asistent medical la Spitalul Județean.
Acum, la Curtea de Apel Galați, toleranța instanței a fost zero. „Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. Desfiinţează în întregime sentinţa penală a Tribunalului Vrancea, şi în rejudecare: … dispune încetarea procesului penal faţă de inculpata D. G. pentru înșelăciune în formă continuată (11 acte materiale, comise în perioada sfârșitul anului 2013 – februarie 2017), ca urmare a împăcării persoanelor vătămate cu inculpata. Condamnă pe inculpata D. G. la o pedeapsă de 2 ani și 4 luni închisoare pentru trafic de influență în formă continuată (3 acte materiale, fapte comise în perioada septembrie 2016 – februarie 2017). … revocă suspendarea executării sub supraveghere și dispune executarea pedepsei de 3 ani închisoare, aplicată inculpatei pentru trafic de influenţă în formă continuată prin sentinţa penală a Tribunalului Vrancea. … pedeapsa de 2 ani și 4 luni închisoare se adaugă la pedeapsa de 3 ani închisoare mai sus arătată, în total inculpata urmând să execute pedeapsa rezultantă de 5 ani și 4 luni închisoare.
Deduce din pedeapsa de 5 ani și 4 luni închisoare durata reținerii şi arestării preventive cu începere de la data de 24.08.2011 până la data 19.12.2011 (conform sentinței penale a Tribunalului Vrancea) și durata reținerii și arestului la domiciliu din prezenta cauză, de la 02.03.2017 până la 31.05.2017. … confiscă de la inculpata D. G. echivalentul în bani al sumelor ce au făcut obiectul infracțiunii de trafic de influență, respectiv sumele de 1.600 lei, respectiv 600 euro și 200 euro (ambele în echivalentul în lei, la cursul oficial al BNR de la data executării măsurii). … obligă pe inculpata D. G. la plata sumei de 5.000 lei și pe fiecare dintre persoanele vătămate G. A.-C., S. G., Ț. L., A. M., T. R., B. G., B. M. I., I. S., G. G. și B. A. M. la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, la judecata în fond a cauzei. Definitivă”, se arată în hotărârea a instanței.
De menționat că inițial, la tribunal, inculpata a fost achitată ca urmare a schimbării încadrării juridice, din 13 infracțiuni de trafic de influență și înșelăciune, aceasta fiind judecată doar pentru acuzația de înșelăciune – 14 infracțiuni, pe considerentul că „nu a avut nicio clipă intenția de a-și trafica pretinsa influență, ci doar de a înșela persoanele cu care a intrat in contact”. „Dacă analizăm fiecare act material în parte, vom observa că nu sunt îndeplinite cumulativ condițiile de tipicitate ale infracțiunii de trafic de influență. Este evident din probatoriul administrat că inculpata prezenta martorilor la diferite intervale de timp aspecte nereale, în funcție de problemele pe care le aveau. Afirmațiile acesteia erau generice, neplauzibile, ușor de verificat și unele dintre ele chiar imposibil de realizat, astfel încât nu se poate aprecia că activitatea infracțională a inculpatei ar întruni elementele constitutive ale infracțiunii de trafic de influență”, se arăta în motivarea soluției de condamnare, preluată de rolii.ro. Și, pentru că acuzațiile au fost doar de înșelăciune, asistenta medicală a scăpat de orice problemă după ce s-a împăcat cu părțile din dosar.
Numai că în apel s-a discutat din nou despre schimbarea încadrării juridice, dispunându-se ca inculpata să fie judecată pentru trei infracțiuni de trafic de influență și alte 11 de înșelăciune, de aici și condamnarea acesteia. În iulie 2017, în rechizitoriul trimis în instanță se arăta că inculpata a cerut bani mai multor persoane pentru a le ajuta să se angajeze în cadrul Căminului de bătrâni, în timp ce altor persoane le promitea că va facilita internarea aparținătorilor acestora aici.
Alte acuzații erau legate de promisiunea facilitării obținerii unor pensionări, dar și de solicitarea, de la două persoane, a unor sume de bani pentru a interveni pe lângă funcționari din cadrul Primăriei municipiului Focșani în scopul de a le ajuta să obțină locuințe din fondul locativ de stat, aceasta promițând totodată altei persoane că va interveni pentru a urgenta reprogramarea acesteia pentru a susține proba practică a examenului pentru obținerea permisului de conducere categoria B.