Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Închisoare la standarde europene – continuă proiectul privind construcția Penitenciarului Unguriu

În Monitorul Oficial a apărut, săptămâna trecută, Hotărârea pentru aprobarea indicatorilor tehnicoeconomici aferenți obiectivului de investiții „P48 Unguriu – Penitenciar 900 de locuri cu regim semideschis și deschis” – Penitenciarul Focșani, însă mai sunt mulți pași până departe. Potrivit documentului, valoarea totală a investiției este de 234.601 mii lei – inclusiv TVA, preț valabil în ianuarie, când un euro era 4,779 lei. „Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fondurile alocate prin împrumutul acordat de către Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, asigurate conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări și completări prin Legea 109/2008, cu modificările și completările ulterioare, precum și din fonduri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Justiției, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii”, se arată în hotărâre.

Planuri pe hârtie sunt de ceva timp, în decembrie 2018 fiind scos la licitație chiar un contract pentru întocmirea expertizei tehnice și a studiului de fezabilitate, în acte explicându-se ce s-ar putea face din fosta unitate militară de la Unguriu – județul Buzău (FOTO), pentru a găzdui cei 900 de deținuți. Pe lângă acest colectiv, se estima că la viitorul penitenciar de la Unguriu numărul de personal necesar funcţionării ar fi de aproximativ 550 persoane, din care aproximativ 160 îşi vor desfăşura activitatea în viitoarele spaţii administrative.

În momentul în care a fost scos la licitație studiul de fezabilitate, se lua în calcul ca 12 pavilioane să fie amenajate ca spații de deținere, cu propunerea de supraetajare a acestora, două pavilioane fiind luate în calcul pentru cazarea celor 100 deţinuţi clasificaţi în regimul de detenție deschis, iar restul pentru cei din regim semideschis. Viitorul penitenciar va avea toate condițiile de cazare cerute de Uniunea Europeană, vor exista curți de plimbare și terenuri de sport, fiind luate în calcul și alte spații.

Pavilionul cu destinație spații medicale pentru deținuți se va amenaja prin transformare pavilionului P4 și va fi supraetajat, devenind P+1. În cadrul acestui pavilion va funcţiona cabinetul medical de medicină primară pentru deţinuţi. …cel puţin 2 camere de izolare respiratorie pentru suspecţi/ bolnavi de tuberculoză în forma contagioasă a bolii. În aceste camere va fi cazat câte un singur deţinut, la indicaţia personalului medical. Cabinetul medical şi camerele de infirmerie vor funcţiona la nivelul parterului clădirii, cu facilităţi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii (rampe de acces). La parter, pot fi amenajate camerele speciale de protecţie (inclusiv pentru supravegherea afecţiunilor psihice grave/ evitarea autovătămării şi a suicidului) şi camere pentru izolatorul de pedeapsă. La etajul clădirii va funcţiona cabinetul medical de stomatologie şi cabinetul de tehnică dentară”, se arăta în documentația pentru studiul de fezabilitate.

Față de ce există acum în Penitenciarul Focșani, viitoarea unitate de detenție de la Unguriu va avea spațiu suficient pentru 4 cluburi pentru activități de reintegrare socială, 3 săli de clasă, o bibliotecă, o sală calculatoare, 3 spații pentru activități de tip hobby, un club multifuncţional care să poată fi utilizat pentru activităţi de reintegrare socială/ sală spectacole – capacitate 100 locuri, un spațiu pentru activități, un studio radio–tv, un spaţiu pentru activităţi sportive, dar și un întreg pavilion cu destinația de capelă. Noul penitenciar va fi populat cu persoane private de libertate custodiate, în prezent, de Penitenciarul Focșani, care au domiciliul în județul Buzău, precum și cu persoane private de libertate ce execută pedeapsa în regim semideschis și deschis aflate în alte penitenciare din sistem.

Sursa foto: Adevărul

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?