Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

96 mii de fermieri vrânceni, vizați la Recensământul general agricol

Peste 96 mii de gospodării agricole din Vrancea vor fi vizitate de recenzori începând cu 10 mai în cadrul recensământului general agricol. Acțiunea se va derula pe parcursul a trei luni, până la 10 august 2021. Doar la nivelul județului nostru sunt implicați nu mai puțin de 621 de recenzori în colectarea informațiilor despre gospodăriile agricole. Aceștia vor lua la pas gospodăriile din fiecare localitate și vor discuta cu fermierii astfel încât la finalul acțiunii să fie realizată o imagine a ceea ce înseamnă agricultura din România. Sunt vizate atât gospodăriile persoanelor fizice dar și cele care aparțin persoanelor juridice.

O noutate față de alte recensăminte este că toate datele vor fi introduse direct pe tablete, fără să mai fie nevoie de completarea hârtiilor. Digitalizarea are și avantajul că toate formularele vor fi completate corect, fără să mai fie nevoie de completări sau modificări ulterioare. Procedura nouă a însemnat și o selectare a competențelor personalului care se va ocupa de recensământ, fiind respinse zece persoane care nu știau să utilizeze o tabletă. Directorul Direcției de Statistică, Vasile Apostu Croitoru, a explicat că în cadrul recensământului nu vor fi vizitate toate gospodăriile ci doar cele înscrise în eșantion, în funcție de suprafața agricolă, de numărul de animale aflate în proprietate. De exemplu, dacă avem o gospodărie cu o suprafață de doi ari și fără animale, aceea nu este inclusă în eșantion. Recensământul va începe în toate localitățile la aceeași dată, la 10 mai și se va derula până la 10 august, a explicat directorul Direcției de Statistică.

Informațiile colectate de la fermieri vor fi utilizate doar în scop statistic, pentru a fundamenta politicile naționale și europene în domeniul agriculturii, pentru a monitoriza și evalua Politica Agricolă Comună la nivelul Uniunii Europene. Recensământul General Agricol, runda 2020, va evidenţia schimbările intervenite de la runda 2010, referitoare la caracteristicile structurale ale exploatațiilor agricole, în ceea ce priveşte situația suprafețelor agricole utilizate, a suprafețelor care fac obiectul unor subvenţii, a suprafețelor aflate sub restricţii de mediu, a efectivelor de animale şi adăposturile pentru animale, a persoanelor care au lucrat în agricultură, măsurile de dezvoltare rurală, etc., se arată în prezentarea acestui recensământ.

Stadiul pregătirilor pentru recensământ a fost discutat, ieri, la Prefectură în cadrul unei întâlniri cu instituțiile implicate în acțiune. Au fost dezbătute subiecte referitoare la modul de desfășurare a recensământului agricol, planificarea programului privind instruirea personalului de recensământ din teritoriu. „În perioada imediat următoare se va realiza un ghid sintetizat ce va veni în sprijinul personalului desemnat pentru realizarea chestionarului recensământului agricol. Instruirea recenzorilor șefi se va realiza în 2 serii, la intervale orare diferite, cu scopul stabilirii unor pași concreți pe care personalul de recensământ trebuie sa-i parcurgă pentru a duce la bun sfârșit acțiunea de recensământ. Instruirea recenzorilor se va face în sistem online, având în vedere condițiile impuse de pandemia cu virusul SARS-CoV2, se arată în comunicatul de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?