Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Doamna vice Dimitriu, poate încercați niște lecții de administrație publică

Liberalii blochează banii pentru lucrările de investiții din Focșani, dar aruncă responsabilitatea către primarul municipiului pentru sistarea lucrărilor pe șantiere. PNL-iștii au uitat să ia lecții de administrație publică și arată că habar nu au de o regulă simplă –  nicio lucrare de investiții nu poate fi demarată dacă nu sunt asigurați banii necesari în bugetul local. Ultimele afirmații făcute de liberali într-o conferință de presă arată că fie nu se pricep la administrația publică, fie recurg la minciuni pentru a scăpa de responsabilitatea blocării proiectelor de investiții din municipiu.

Conform afirmațiilor viceprimarului PNL Ana Maria Dimitriu, ordinul de sistare a lucrărilor, emis de primarul municipiului Focșani pentru anumite contracte deoarece nu există sume alocate în buget, este „nelegal, abuziv”. Potrivit afirmațiilor făcute de viceprimarul PNL în cadrul unei conferințe de presă, „suntem în perioada în care sistarea lucrărilor se face din cauza vremii neprielnice”.

Doar că legislația românească stabilește condițiile în care administrația locală, constructorii pot realiza lucrări din fondurile publice. Legea finanțelor publice locale stabilește măsuri clare pentru eliminarea arieratelor și obligațiile pe care le au administrațiile locale. Aceste prevederi au fost introduse tocmai pentru a elimina situațiile din anii trecuți când primăriile contractau lucrări fără să aibă toți banii necesari în buget, iar ulterior rămâneau cu arierate. La articolul 4.1 se prevede că „(1) În termen de 30 de zile calendaristice de la aprobarea bugetelor prevăzute la art. 1 alin. (2), precum și de la aprobarea rectificărilor bugetare, ordonatorii de credite au obligația de a notifica prestatorilor, executanților și furnizorilor cu care au încheiate contracte valoarea maximă în limita căreia se pot executa lucrări, presta servicii și livra bunuri, valoare calculată ca diferență dintre creditele bugetare și sumele aferente plăților restante. (2) Ordonatorii de credite au obligația de a întocmi și de a actualiza, după caz, împreună cu prestatorii, executanții și furnizorii, graficele de execuție/livrare atât fizice, cât și valorice, anexe la contracte, aferente anului bugetar, în funcție de valoarea maximă calculată conform alin. (1). (3) Se interzice ordonatorilor de credite recepționarea de servicii, lucrări și produse peste valoarea maximă calculată și notificată conform alin. (1)”.

În funcție de sumele aprobate de către Consiliul Local, constructorii își întocmesc, respectiv actualizează graficele de execuție a lucrărilor. Pe înțelesul celor de la PNL, dacă bugetul alocat pentru o investiție este zero lei rezultă că firmele nu pot executa lucrări, iar ordinul de sistare este obligatoriu pentru ca administrația locală să nu acumuleze arierate, respectiv bani pe care nu are de unde să îi plătească firmelor cu care au încheiate contracte de execuție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?