Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și GALERIE FOTO: Expoziție dedicată Zilei Poliției Române, la Muzeul Unirii din Focșani

Miercuri, Muzeul Unirii din Focșani a fost gazda unei expoziții cu insigne și semne de poliție românești și internaționale, cătușe din prima jumătate a secolului al XX-lea, dar și documente, cărți și manuale al Ministerului de Interne, exponate ce fac parte dintr-o colecție personală a agentului șef principal de poliție Daniel Ungureanu. Expoziția de la Muzeul Unirii din Focșani va rămâne deschisă publicului timp de două săptămâni. La eveniment au participat reprezentanții Muzeului Vrancei, ai Consilului Județean (CJ) Vrancea, ai Prefecturii Vrancea, dar și ai Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea.

În ajunul Zilei Poliției, la propunerea domnului Ungureanu, ne-am pus de acord să organizăm Ziua Poliției Române la Muzeul Vrancei. Nu înseamnă că am adus poliția la muzeu, poliția este vie și lucrează, însă Muzeul Vrancei are, misiunea încredințată de ordonatorul principal, Consiliul Județean, să cultive relațiile dintre instituțiile din județ, dar și relațiile dintre oamenii care conduc instituțiile și cetățeni. Era normal ca de Ziua Poliției să ne întâlnim la muzeu pentru a vă vorbi despre Poliția Română, o instituție respectabilă care asigură atât siguranța cetățeanului, cât și funcționare și relațiile dintre instituții și cetățeni‟, a precizat Romeo Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei.

Un polițist cu experiență de peste 25 de ani, colecționar în timpul liber

Prezent la eveniment, Cătălin Dumitru Toma, președintele CJ Vrancea l-a felicitat pe agentul șef principal de poliție Daniel Ungureanu pentru inițiativa sa: „Domnule Daniel Ungureanu, felicitări pentru inițiativă! Vă spun un sincer «La mulți ani!», și permiteți-mi să vă mai spun că pentru mine poliția reprezintă echilibrul de care are nevoie societatea românească. (…) Slavă Domnului, în Vrancea, observ că Poliția Română chiar are activitate frumoasă și vă puteți mândri‟.

Inspectorul șef al IPJ Vrancea, comisarul șef Remus Nica a spus că „este o zi specială pentru noi pe care o sărbătorim, din păcate, pentru a doua oară într-un context special generat de pandemia de coronavirus. Anul trecut am aniversat Ziua Poliției în stare de urgență, anul acesta o aniversăm în stare de alertă, dar este o nespusă bucurie pentru mine că putem să o aniversăm și în acest context. Salut inițiativa domnului director al Muzeului Vrancei, salut inițiativa colegului meu, domnul agent de poliție Daniel Ungureanu, coleg cu vastă experiență profesională care lucrează în execuția poliției vrâncene de peste 25 de ani, timp în care, pe lângă atribuțiile de serviciu, și-a dedicat timpul, poate și-a sacrificat de multe ori și familia, și pentru a aduce o contribuție a ceea ce a însemnat și a ceea ce înseamnă instituția Poliției Române și instituția poliției vrâncene ‟, a punctat cms. șef. Remus Gherasim Nica.

Daniel Ungureanu spune că este colecționar încă de mic copil, pasiunea aceasta pornind de la o monedă găsită în curtea bunicilor care locuiau în Bahne.

„E mult spus numismatică pentru că pe vremea aceea nu prea existau oportunitățile din ziua de astăzi, dar am colecționat și alte obiecte precum cărți vechi sau documente. Pasiunea de a colecționa obiecte și documente legate de poliție o am de când am intrat în poliție și e o continuare firească. Acum 25 de ani am început să lucrez în poliție. Expoziția pe care am adus-o la Muzeul Vrancei cuprinde obiecte care au legătură cu munca de poliție și de miliție, pentru că miliția face parte din istoria recentă a poliției‟, precizează Daniel Ungureanu. În cea de-a doua parte a evenimentului, cei prezenți în sală au vizionat un scurt documentar despre ororile prin care au trecut urmașii poliției interbelice care și-au trăit ultimii ani din viață în beciurile comuniste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?