Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Banca Cooperatistă Putna, singura bancă locală din județele Vrancea și Galați

Începuturile mișcării cooperativelor de credit se situează în urmă cu aproape 170 de ani, respectiv în anul 1851, atunci când se înființează prima bancă populară din România. Perioada premergătoare anului 1989 a fost una în care băncile cooperatiste au avut o evoluție ascendentă, astfel că, la începutul anilor ’70, numărul total al cooperativelor de credit era de 930, din care 761 în mediul rural și 169 în mediul urban, iar numărul membrilor asociați a depășit 2 milioane.

În anul 2000, când Guvernul României a emis Ordonanța de urgență nr. 97 privind organizațiile cooperatiste de credit, s-a legiferat obligativitatea funcționării cooperativelor de credit-bănci populare în rețele cooperatiste – un amplu proces de autorizare de către BNR. La finalul procesului de autorizare, o singură rețea cooperatistă de credit a primit aprobarea Băncii Naționale a României, respectiv Rețeaua cooperatistă de credit CREDITCOOP, din care face parte și Banca Cooperatistă Putna Focșani.

În perioada imediat următoare aprobării rețelei cooperatiste CREDITCOOP, au început să apară reglementările prudențiale pentru cooperativele de credit, care au impus demararea unui amplu proces de fuziuni în interiorul rețelei CREDITCOOP. Prin aceste fuziuni s-au asigurat condiții mai bune de dezvoltare a cooperativelor de credit, s-au creat condițiile pentru realizarea unor indicatori de prudențialitate bancară situați în limitele prevăzute de reglementările în vigoare și s-a înfăptuit concentrarea actului de decizie la o unitate absorbantă, cu un management corespunzător.

Banca Cooperatistă Putna Focșani a parcurs toate aceste etape ale dezvoltării, încheind astfel la data 31 decembrie 2020 fuziunea prin absorbție a Băncii Cooperatiste Creditec Tecuci. În urma acestei fuziuni, Banca Cooperatistă Putna Focșani și-a extins activitatea, fiind reprezentată atât la nivelul județului Vrancea, cât și la nivelul judetului Galați, încercând ca prin cele 34 de sedii secundare să satisfacă nevoile celor peste 30 mii de clienți, oferindu-le toate serviciile și produsele unei bănci comerciale, de la acordarea de credite și atragerea de depozite, până la plata facturilor la utilități sau a subvențiilor pentru fermieri.

Monitorul de Vrancea a discutat cu directorul Băncii, Virgil Panaite, despre serviciile oferite vrâncenilor și gălățenilor.

Cine sunteţi şi cum vă prezentaţi?

Banca Cooperatistă Putna Focșani face parte din marea familie a instituţiilor de credit şi este o entitate bine organizată, cu rază proprie de activitate şi cu statut propriu, guvernată de legislaţia bancară, precum şi de normele şi reglementările interne, elaborate de Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP, bancă la care este afiliată. În cadrul sistemului financiar-bancar, banca cooperatistă are un loc bine determinat şi a funcţionat de-a lungul timpului în mai multe forme de organizare şi sub diverse denumiri, de la Cooperativa de Credit Putna la Banca Cooperatistă Putna Focşani. Banca Cooperatistă Putna Focșani a fuzionat, la început anilor 2000, cu Banca Cooperatistă Poarta Vrancei Vidra și Măgura Odobești. În 2008, a fost preluată Banca Cooperatistă Podgoria Panciu, acoperind astfel întreg teritoriul județului Vrancea, iar de la 1 ianuarie 2020,  Banca Cooperatistă Putna Focșani a fuzionat cu Banca Cooperatistă Creditec Tecuci, acoperind astfel și o parte importantă a judetului Galati.

 Care sunt principalele activităţi desfăşurate de Banca Cooperatistă Putna Focșani?

Activităţile principale ale băncii cooperatiste sunt atragerea de depozite sau alte fonduri rambursabile şi acordarea de credite membrilor cooperatori, persoanelor fizice sau juridice ori altor entităţi fără personalitate juridică, ce domiciliază, au reşedinţa sau locul de muncă, respectiv sediul social şi care desfăşoară activitate pe raza teritorială a judeţului Vrancea, iar acum și din județul Galați. Un produs de creditare foarte folosit este Creditul Agro, acordat fermierilor care sunt beneficiarii subvențiilor acordate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Care sunt cele mai reprezentative produse de economisire şi creditare pe care le oferă Banca Cooperatistă Putna Focșani?

Banca Cooperatistă Putna Focșani pune la dispoziție clienților săi o gamă variată de produse de creditare și economisire. În conformitate cu dispozițiile legale în vigoare aplicabile, banca oferă atât credite pentru investiții imobiliare, cât și credite de consum atât pentru persoane fizice dar și pentru persoane juridice. De menționat este că depozitele constituite la unitatea noastră beneficiază de o DUBLĂ GARANTARE, atât de la Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP, în întregime, cât și de la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, până la echivalentul în lei a 100.000 euro pentru fiecare deponent.

Ce alte servicii mai oferiți clienților dumneavoastră?

În prezent, Banca Cooperatistă Putna Focșani desfășoară activităţi în parteneriat şi de mandat, în special cele din domeniul încasării facturilor de telefonie fixă și mobilă, energie electrică, gaze, schimb valutar, Western Union s.a.. Din această lună, oferim și posibilitatea plății facturilor la CUP Focșani. Un parteneriat deosebit îl reprezintă cel derulat cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, dar și cele încheiate cu Casa Națională de Pensii Publice și Casa de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării Naționale.

Care sunt obiectivele Băncii Cooperatiste Putna Focșani pe termen scurt, respectiv pe termen lung?

Întotdeauna ne-am propus obiective realiste în strategiile noastre de dezvoltare, cu un potențial de risc scăzut, care au ca scop stabilitatea și viabilitatea Băncii Cooperatiste Putna Focșani și implicit a punctelor noastre de lucru, prin oferirea de produse și servicii bancare competitive, prin menținerea și fidelizarea clienților existenți, respectiv atragerea altora noi.

Adresa: PIAȚA MOLDOVEI, str. Marea Unirii nr. 27 (vis-a-vis de Comcereal)

Telefon: 0237.221. 117

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?