Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Romeo Valentin Muscă, noul director al Muzeului Vrancei

          Vreau să redau Muzeul, Vrancei, spune noul director al Muzeului Vrancei, Romeo Valentin Muscă. Acesta a obținut 9,95 în urma celor două etape ale concursului organizat de Consiliul Județean Vrancea. La analiza proiectului de management a obținut nota 10, iar la interviu a primit 9,90. Noul director al Muzeului spune că în prima etapă va fi realizată o evaluare a angajaților din instituție, a proiectelor culturale aflate în derulare.

Valentin Muscă are experiența de la Casa de Cultură Odobești, unde a fost director în ultimii zece ani, pe care a transformat-o într-o instituție de cultură activă, cu multe proiecte culturale prin care a promovat patrimoniul orașului viilor Domnești. Nu sunt adeptul demolării, al schimbării cu orice preț. Nu am venit prin transfer de la un cabinet de parlamentar. Va fi o evaluare a personalului, a proiectelor care sunt în derulare. Am propus un proiect de management aplicat pentru Muzeul Vrancei. Vreau să redau Muzeul, Vrancei. Am spus și la interviu că Vrancea este o mină de aur și vreau să promovăm identitatea județului Vrancea în conceptul general al identității românești, ne-a spus Valentin Muscă.

Născut la Odobești, a studiat Teologia la București (1989-1993), Fribourg (1994-2000) și Geneva (2001-2004). Valentin Muscă este doctor în teologie latină medievală la Universitatea din Fribourg. Din 2010 a condus  Casa de Cultură din Odobești iar în ultimii ani a desfășurat mai multe proiecte de cercetare și promovare a patrimoniului istorico-religios din Vrancea, finalizate cu publicarea mai multor volume.

          Romeo Valentin Muscă îi urmează în funcție istoricului Horia Dumitrescu, care s-a remarcat ca unul dintre cei mai valoroși istorici și muzeografi din România prin activitatea desfășurată la Muzeul Vrancei, fiind decorat de președintele României cu ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler. Pentru activitatea desfășurată, Horia Dumitrescu a primit numeroase premii, printre care „Mareșalii României”, acordat de Revista de Istorie Militară, premiul internațional „Lucian Roșu”, premiul „Gheorghe Buzatu”, diploma Centenar acordată de Institutul Național al Patrimoniului, medalia aniversară General Henri Mathias Berthelot conferită de Academia Română, premiul „Dimitrie Cantemir” din partea Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR).

Schimbarea de la Muzeul Vrancei nu este una liniștită, pe rolul instanțelor de judecată de la Galați fiind un proces în care Horia Dumitrescu a contestat procedura folosită la evaluarea activității desfășurate la Muzeul Vrancei. În prima instanță, magistrații vrânceni au admis suspendarea dispoziției președintelui Consiliului Județean, referitoare la evaluarea activității de la Muzeul Vrancei. Horia Dumitrescu a contestat modul în care au fost selectați membrii comisiei de evaluare, respectiv faptul că nu au fost experți în domeniul muzeografic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?