Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Închisoare în pandemie: deținuții din Penitenciarul Focșani au scăpat anul trecut de perchezițiile lunare; unitatea se confruntă cu lipsa de personal

Măsurile de siguranță impuse de pandemie au adus schimbări inclusiv în Penitenciarul Focșani, unde activitatea a fost adaptată anul trecut pentru a se evita răspândirea coronavirusului. Aceasta a însemnat inclusiv că nu a mai fost efectuată percheziția lunară a tuturor spațiilor de deținere și a locurilor unde deținuții au acces, în scopul respectării măsurilor de prevenire a infectării cu Covid-19. De altfel, în 2020 nu a avut loc niciun exerciţiu de alarmare a personalului, din cauza instaurării stării de urgență și ulterior a stării de alertă. Din ce se arată în raportul de activitate al penitenciarului pe anul 2020, unitatea de detenție nu a înregistrat probleme deosebite, însă punctele nevralgice existente aici au fost adâncite. Astfel, Penitenciarul Focșani s-a confruntat anul trecut cu o lipsă a forței de muncă speciale în sectorul vegetal și zootehnic, deoarece deținuții nu mai au obligația de a munci, iar cei care o fac nu sunt remunerați.

Și dotarea tehnică a penitenciarului lasă de dorit, dat fiind că utilajele utilizate în cadrul sectorului agrozootehnic sunt depășite și prezintă un grad ridicat de uzură fizică și morală, însă anul trecut nu a fost unul în care să fie făcute investiții. Cei care ieșeau la muncă în baza unor contracte ale penitenciarului au „șomat”, se arată în bilanț încă una dintre urmările pandemiei. În actualul context epidemiologic, când a fost necesară sistarea prestărilor de servicii cu persoanele private de libertate la punctele de lucru, veniturile proprii obținute au scăzut considerabil, fapt ce a contribuit la imposibilitatea realizării obiectivelor achiziționării tuturor dotărilor independente aprobate pentru anul 2020, se explică în raportul de activitate.

De menționat că, din ce se arată în raportul de activitate, planul pentru anul trecut era efectuarea de reparații curente pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție la secțiile E1 – E2 arestați preventiv, însă din cauza gradul ridicat de supraaglomerare, lucrările nu au mai fost realizate. În același timp, spaţiile din Penitenciarul Focșani au rămas la fel de aglomerate, ceea ce a făcut ca programele și activitățile de grup sau a celor individuale  (comisii, şcoală, calificare profesională, consilieri, evaluări etc) să aibă loc cu greutate. Contextul epidemiologic actual a generat desfașurarea cu dificultate a programelor și activităților de reintegrare socială, cu un număr mai mic de deținuți, limitarea accesului colaboratorilor externi în unitate pentru desfășurarea unor programe și activități, activităților specifice în comunitate cu participarea persoanelor private de libertate – conform prevederilor din Planul de măsuri la nivelul unității – activități preponderent individuale sau desfășurate în varianta online”, au detaliat reprezentanții penitenciarului în bilanț.

Probleme au fost anul trecut și în ceea ce privește asigurarea serviciilor medicale în penitenciar, tot pe fondul supraaglomerării. Numărul crescut de deținuți cu afecțiuni psihice și deținuți vârstnici cu afecțiuni cronice grave au creat dificultăți în gestionarea asistenței medicale, în condițiile unui acces scăzut la servicii de specialitate pe perioada pandemiei cu Covid-19. Nu s-au putut opera 100%  în baza de date informatizată fişele medicale ale persoanelor private de libertate datorită volumului mare de date ce trebuie procesate în paralel cu ţinerea evidenţelor primare şi pe suport clasic (fişe medicale, fişe infirmerie, registre de evidență specifice, vaccinări, consultaţii MG/MS, referate, prescripţii medicale, manevre terapeutice, în total un număr de 36 de evidenţe). Contextul epidemiologic creat de virusul SARS-CoV-2, a condus la suprasolicitarea personalului medical în ceea ce privește asistența de specialiate, se mai arată în raportul de activitate.

Însă în Penitenciarul Focșani lipsa personalului s-a resimțit pe toate sectoarele de activitate, iar din această cauză, dublată de multiplele misiuni, a făcut ca anul trecut concediile de odihnă să fie acordate doar în proporție de 51,09%. Unitatea de detenție subliniază că anul 2020 a fost caracterizat prin lipsa personalului de specialitate (ofițer achiziții, ofițer economist, medic veterinar, ofițer agronom, responsabil economic, contabil, merceolog, tehnician construcții, fochist, bucătar sau tehnician veterinar) „care, prin natura domeniului de activitate acoperit, au generat uneori riscuri instituționale dificil de gestionat”.

Iar deficitul de personal a fost observat și în ceea ce privește numărul doamnelor care lucrează aici. Din ceea ce se arată în bilanț, au fost întâmpinate dificultăți în desemnarea personalului de sex feminin pentru supraveghere pe secția E 5 – femei, deoarece nu există personal de sex feminin pe fiecare pluton. Nu s-a realizat în totalitate separațiunea deținuților cazați pe secția E1 / E2 (carantină, medical, arestați preventiv, tranzit, tineri, minori, RMS), fiind nevoiți să cazăm aceste categorii și pe secția E5 – femei.

Conform http://anp.gov.ro/penitenciarul-focsani/, ieri, în Penitenciarul Focșani se aflau 457 persoane private de libertate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?