Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Patronatele din turism: După ce am fost închişi de autorităţi, acum ANAF a început executările silite; fără vouchere, românii pleacă în străinătate

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început de o săptămână să execute silit operatorii din HoReCa pentru neplata taxelor şi impozitelor, deşi acest sector a fost închis în urma restricţiilor autorităţilor, a declarat, luni, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) Mohammad Murad, la finalul întrevederii pe care liderii patronatelor din HoReCa au avut-o cu ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui. „Noi, cei din industrie, aşteptam ca actuala criză să se termine în luna martie-aprilie, dar vedem că lucrurile se complică, şi mai mult, deja ANAF a început să facă executări silite. Adică ne închizi pe noi, măsuri peste măsuri, amenzi peste amenzi, dar vă dau şi un tort cu frişcă, vă executăm silit dacă nu plătiţi taxe şi impozite. Cred că avem un conflict major cu Guvernul. Nu e vorba de domnul ministru, care ne-a asigurat de sprijinul său, dar cât poate şi dânsul, pentru că e vorba de bani, iar Ministerul Economiei n-are bani, banii sunt la Guvern şi la Finanţe”, a afirmat Mohammad Murad.

Liderul FPTR a apreciat că sectorul HoReCa este involuntar în grevă fiscală, deoarece operatorii nu au din ce să plătească taxele. „Suntem în grevă fiscală în mod spontan, pentru că nu avem de unde plăti. Şi atunci fiecare la locul lui. Iar noutatea de săptămâna asta sau de o săptămână: ANAF a început să facă executări. (…) Pe de o parte sunt băncile, pentru că eşti obligat să plăteşti băncii ratele bancare, pentru că ai fost iertat doar anul trecut, pe de altă parte este ANAF-ul, taxele şi impozitele locale. Şi cu toate astea, vine domnul Arafat şi îmi spune: ‘de mâine închizi!’, aşa cum a făcut la Cluj: vineri au deschis restaurantele, s-au organizat că era Ziua Îndrăgostiţilor şi hai să aibă o gură de oxigen, iar azi dimineaţă au închis restaurantele din nou. Ce facem, ne jucăm alba neagra?”, a menţionat Murad.

Pe de altă parte, liderul patronatului din turism a apreciat că decizia Guvernului de a anula emiterea de tichete de vacanţă pentru anul curent va avea ca efect ieşirea a aproape 2 miliarde de euro din ţară. (…)

„În lipsa voucherelor turistice, mulţi români vor face turism în străinătate”

În lipsa voucherelor turistice pentru anul curent, mulţi români vor alege să facă turism în străinătate în 2021, a declarat, luni, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, la finalul întrevederii pe care liderii patronatelor din HoReCa au avut-o cu ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui. Liderul FIHR a mai apreciat şi că există riscul ca acele unităţi turistice care în ultimii ani au ales să se fiscalizeze pentru a putea încasa vouchere de turism să revină în zona de evaziune fiscală. „Există un risc semnificativ ca multe din unităţi, în această disperare, să treacă din nou la economia gri sau neagră – noi evităm pe cât se poate acest lucru. Mai există riscul ca mulţi turişti să plece în alte ţări, pentru că vom intra într-o concurenţă acerbă, o dată ce restricţiile se vor ridica, şi din păcate noi nu suntem nici aici în linia fruntaşă a ridicării restricţiilor, drept urmare credem că mulţi români vor alege să plece în străinătate în lipsa acestor vouchere şi considerăm că statul trebuie să găsească repede o formulă prin care să-şi respecte promisiunea de a acorda vouchere şi în 2021. În industria hotelieră, circa 15-20% dintre turişti plăteau cu vouchere de vacanţă, dar sunt sectoare, cum ar fi agenţiile de turism şi agenţiile balneare, unde procentul e mai mare”, a afirmat Călin Ile.

Preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România a subliniat că sectorul turistic nu a primit sprijin suplimentar de la Guvern în comparaţie cu alte domenii economice. „Industria s-a unit astăzi ca o reacţie de disperare, mâine e partea a doua, acest protest la care ne-am raliat cu toţii şi în care angajaţii noştri vor ieşi în faţa unităţilor. În această întâlnire am vrut să atragem atenţia că industria noastră nu a fost tratată corect în acest 11 luni de pandemie, în ciuda impresiei generale că au existat foarte multe forme de ajutor pentru turism. Acest lucru nu este adevărat, turismul a beneficiat de exact aceleaşi măsuri de care a beneficiat întreaga economie, deşi sectorul nostru a căzut cu 65%, faţă de economie, care a căzut doar cu 10%. Asta a dus la un nivel de disperare în rândul operatorilor, drept urmare mâine lumea iese în stradă”, a precizat Călin Ile.

În urma discuţiei cu ministrul Economiei, liderul patronatelor din hoteluri şi-a exprimat speranţa că după adoptarea bugetului pe acest an operatorii din turism vor putea accesa schema de ajutor privind capitalul de lucru pentru companiile afectate de restricţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?