Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

Tinerii care au lucrat în agricultură în străinătate pot obține fonduri europene dacă încep o afacere în agricultură în România

Tinerii care au lucrat în agricultură în străinătate pot obține fonduri europene de maxim 50 mii euro dacă încep o afacere în agricultură în România. Ieri a fost deschisă sesiunea de primire a proiectelor dedicată tinerilor fermieri din diaspora, submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Bugetul total alocat acestei măsuri este de 20 milioane euro. Banii europeni nu vor fi acordați oricărui tânăr care a lucrat la o fermă din Italia sau Germania. În primul rând, solicitanții trebuie să aibă studii de specialitate în domeniu. Potrivit Ghidului solicitantului, „pot solicita finanțare europeană nerambursabilă tinerii fermieri din diaspora care au absolvit, în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară: postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE.

O altă condiție este ca tinerii solicitanți să fi avut un loc de muncă în străinătate în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, cu cel puțin 3 luni neîntrerupte, în ultimele 24 luni dinaintea depunerii cererii de finanțare. Pentru dovada locului de muncă în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară solicitanții vor prezenta un document oficial a cărui origine va fi autentificată prin apostilă emisă conform Convenției de la Haga. În cazul în care, solicitantul nu poate depune documentul autentificat prin apostilă acesta poate să depună un certificat de înregistrare1care dovedește prezenta solicitantului cel puţin 3 luni neîntrerupte în ultimele 24 luni, anterioare depunerii cererii de finanţare, este emis de autorităţile locale (de exemplu poliția sau primăria), care cuprinde numele şi adresa persoanei înregistrate, precum şi data înregistrării, în baza art. 8 a Directivei 2004/38/CE, arată un comunicat al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Sprijinul public acordat pentru instalarea tinerilor fermieri este integral nerambursabil și poate fi în valoare de 40000 de euro sau de 50000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole. Finanțarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranșe. Prima tranșă va fi 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare și 25% din cuantumul sprijinului în funcție de implementarea corectă a Planului de Afaceri, fără a depăși trei ani, respectiv cinci ani pentru exploatațiile pomicole, de la semnarea Contractului de finanțare. Cererile de finanțare se depun doar on-line pe www.afir.info, conform precizărilor din Ghidul Solicitantului, începând din data de 4 ianuarie, ora 09:00 și până în data de 4 mai, ora 16.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?