Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Vrancea, printre județele cu o rată ridicată a mortalității infantile

Rata mortalităţii infantile din judeţele Tulcea şi Mehedinţi este cea mai mare la nivel naţional, depăşind de patru-cinci ori municipiul Bucureşti, care, cu 2,8 copii decedaţi la mia de copii născuţi vii, se menţine sub media pe ţară, potrivit unui comunicat al Organizaţiei Salvaţi Copiii. În acest context, cele mai mari probleme cu care se confruntă sistemul medical sunt lipsa de personal, infrastructura spitalelor şi insuficienţa echipamentelor adecvate. „Dacă în Bucureşti, unde sunt concentrate 7 maternităţi de gradul III dintr-un total de 22, rata mortalităţii infantile (2,8 la mia de copii născuţi vii) se menţine sub media pe ţară, judeţele Tulcea şi Mehedinţi trec prin adevărate drame, cu o rată a mortalităţii de cinci, respectiv patru ori mai mare. Investiţia în aparatură medicală este mai urgentă ca oricând. Maternităţile şi secţiile de neonatologie au fost vulnerabilizate de pandemia care a pus o presiune şi mai mare pe un sistem medical insuficient dotat şi cu discrepanţe majore între judeţe. (…) Cele mai mari probleme întâmpinate de medici se referă la insuficienţa echipamentelor de protecţie în prima fază a crizei, lipsa de personal, infrastructura care nu permite organizarea circuitelor separate şi, mai ales, insuficienţa echipamentelor, în special a incubatoarelor, necesare pentru îngrijirea nou-născuţilor în contextul generat de pandemie”, se precizează în comunicatul trimis AGERPRES.

Potrivit organizaţiei, harta mortalităţii infantile arată un clivaj major între judeţe şi regiuni, una dintre cauzele directe fiind gradul de dotare a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă. Astfel, în judeţul Tulcea, aflat pe primul loc al acestui capitol dramatic, rata mortalităţii infantile este de peste cinci ori mai mare decât în Municipiul Bucureşti, unde sunt concentrate multe maternităţi de gradul trei.

Judeţele unde mor cei mai mulţi copii sub un an, raportat la mia de copii născuţi vii, sunt Tulcea – 15,6 la mia de copii născuţi vii, Mehedinţi – 11,7‰, Constanţa – 9,5‰, Vrancea – 9.3‰ şi Mureş – 9.0‰. În acelaşi timp, judeţele unde sunt salvaţi cei mai mulţi nou-născuţi sunt Bucureşti – 2,8‰, Ilfov – 3,5‰, Iaşi – 3,6‰, Dâmboviţa – 3,6‰ şi Covasna – 4,4‰. Conform datelor Organizaţiei Salvaţi Copiii, România se situează încă pe primul loc la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile.

Articolul INTEGRAL pe – https://bit.ly/3hq4Dkb

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?