Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Primăria Focșani a încasat peste 40,2 milioane lei de la Uniunea Europeană

Primăria Focșani a primit peste 40,2 milioane lei de la Uniunea Europeană pentru lucrările realizate în cadrul proiectelor cu fonduri europene, arată execuția bugetară pentru primele 11 luni. Raportul va fi discutat în ședința ordinară a Consiliului Local de astăzi și arată cum au fost cheltuiți banii focșănenilor în acest an. Criza economică provocată de pandemia de coronavirus a afectat serios încasările din taxe și impozite la bugetul local care au fost mai mici cu circa 9,1 milioane lei. În schimb, municipalitatea a avut venituri mai mari din implementarea proiectelor cu fonduri externe nerambursabile, subvenții de la bugetul de stat și cotele defalcate din impozitul pe venit. La fondurile europene este o creștere cu 29,1 milioane lei față de anul anterior, ponderea fiind de circa 18% la nivelul bugetului Focșaniului. Se estimează că, până la finele lunii decembrie, suma va crește cu 1,5 milioane lei în contul lucrărilor executate în această perioadă.

La 31 decembrie se estimează că municipalitatea nu va avea nicio plată restantă. În ceea ce privește creditele interne, municipalitatea estimează că vor fi făcute trageri în valoare de 19,6 milioane lei din împrumutul de 70 milioane lei contractat pentru derularea investițiilor în Focșani. Acest împrumut a fost avizat favorabil de Comisia de autorizare a împrumuturilor locale, care a avizat și tragerile pe anul în curs din finanțarea rambursabilă, în valoare de 32,3 milioane lei.

La acest moment, Primăria Municipiului Focșani are în derulare proiecte europene de peste 100 milioane Euro. În ultimii ani au fost atrase fonduri europene pentru modernizarea Grădiniței 16, Grădiniței 18, Creșei nr. 7, Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”, Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea”, Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu”, Școlii Gimnaziale „Ion Basgan”, Școlii Gimnaziale „Duiliu Zamfirescu” și Școlii Gimnaziale „Anghel Saligny”, fiind demarată reabilitarea, tot cu fonduri europene, a internatului și cantinei Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”.

De asemenea, municipalitatea a realizat proiecte pentru anveloparea blocurilor dar și pentru reabilitarea sistemuui de termoficare din municipiu. ,,Cu fonduri europene dorim să anvelopăm un număr de 15 blocuri pentru care am atras fonduri de aproximativ 2,38 milioane Euro – obiective aflate în proces de achiziție a serviciilor de proiectare și execuție. Tot pentru o mai eficientă protecție a mediului, dar și pentru reducerea costurilor, implementăm proiectul european privind reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice, în valoare totală de 14,9 milioane Euro”, precizează primarul Cristi Misăilă în raportul său de activitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?