Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Revolta medicilor de familie: „Am trăit în ultimele nouă luni cea mai umilitoare perioadă din existența noastră ca medici‟

Reprezentanții Societății Naționale de Medicină a Familiei (SNMF) au lansat un apel către viitorul prim-ministru al României, și către viitorul ministru al Sănătății, prin care solicită o mai bună colaborare între decidenții politici și medicii de familie care, în aceste nouă luni de luptă cu virusul SARS-CoV-2, au primit mai mult promisiuni, decât ajutor real. Corpul profesional al medicilor din rețeaua primară susține că: „am trăit în ultimele nouă luni cea mai umilitoare perioadă din existența noastră ca medici. Am fost desconsiderați sistematic. Am fost neglijați și mințiți. Oare de ce? Pentru simplu fapt că suntem medici de familie? Pentru simplu fapt că îngrijim și pacienții non-COVID? Pentru simplu fapt că reducem presiunea pe prea puținele spitale non-COVID rămase? Nu am existat când am solicitat ajutor pentru asigurarea echipamentelor de protecție‟, se arată în comunicatul publicat pe site-ul SNMF.

„Vă rugăm să țineți cont de greșelile trecutului apropiat și să nu le repetați ‟

Semnatarii documentului au mai spus că au fost tratați cu indiferență pentru „problema sporului de risc pentru condiții deosebite, deși riscul de a deceda din cauza COVID-19 este de cinci ori mai mare la medicii de familie decât la restul populației. (…) Am cerut Domnului Președinte să medieze relația dintre noi și Ministrul Sănătății. Rezultatul? O întâlnire formală, cu promisiuni care ulterior nu au fost respectate. Ocuparea funcției de Ministru al Sănătății presupune eforturi pentru binele tuturor, pacienți si profesioniști, deopotrivă. Ministrul Sănătății este primul care trebuie să cunoască importanța fiecărei specialități medicale în funcționarea optimă a sistemului sanitar. Nu poți fi ministru doar pentru o boală, fie ea și COVID-19, nu poți fi ministru doar pentru anumite specialități medicale‟, conform aceleiași surse.

Mesajul reprezentanților SNMF se încheie cu o rugăminte: „Stimați viitori conducători, suntem baza sistemului sanitar și vom fi întotdeauna alături de pacienții noștri. Ca viitori generali ai armatei din care și noi facem parte, vă rugăm să țineți cont de greșelile trecutului apropiat și să nu le repetați. Un CUVÂNT este un OM‟, semnează Biroul Executiv al SNMF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?