Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Vremea se menţine caldă pentru această perioadă a anului; prognoza meteo până pe 27 decembrie

Vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă a anului în mai multe regiuni din ţară, unde temperaturile maxime diurne vor urca până la 9 grade Celsius, în timp ce probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată după data de 21 decembrie, dar şi în jurul datei de 16 decembrie, arată prognoza emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru 14 – 27 decembrie 2020.

În regiunea Moldovei, în general, pe parcursul întregului interval de prognoză, media temperaturilor maxime va fi apropiată de cea normală specifică perioadei de referinţă, aceasta urmând a se încadra între 2 şi 5 grade Celsius, cu cele mai mici valori în intervalul 16-20 decembrie şi din nou spre finalul celei de a doua săptămâni. Regimul termic nocturn nu va avea variaţii semnificative, astfel minimele vor fi cuprinse în medie între minus 2 şi 1 grad (peste normele climatologice), cu posibilitatea unor valori mai scăzute (şi sub minus 4 grade) în nopţile din perioada 22-25 decembrie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, slabe cantitativ, va fi în creştere în intervalul 20-27 decembrie, dar burniţă şi ploi slabe se pot semnala, trecător, şi în prima săptămână de prognoză.

În zona Transilvaniei, regimul termic diurn va caracteriza, în general, o vreme mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă a anului şi nu va avea variaţii semnificative pe parcursul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 4 – 6 grade Celsius, cu o tendinţă de uşoară scădere, spre norma de aproximativ 2 grade a perioadei, în ultimele zile din cea de-a doua săptămână. Temperaturile nocturne vor fi predominant negative, situate în jurul unei valori medii regionale de minus 3 – minus 2 grade, exceptând primele două nopţi, când această medie va fi uşor pozitivă, de 1 – 2 grade Celsius. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată după 21 decembrie şi, posibil, în jurul datei de 16 decembrie.

Zona Munteniei va fi caracterizată în primele două zile de o vreme caldă, cu o medie regională a maximelor de 7 – 8 grade Celsius, urmând ca în perioada 16-19 decembrie aceasta să scadă spre valori de 4 – 5 grade Celsius, în timp ce cea de a doua săptămână va fi caracterizată de temperaturi diurne medii, relativ constante, în jurul a 5 – 6 grade Celsius. Regimul termic nocturn nu va avea variaţii semnificative, astfel minimele vor fi cuprinse în medie între minus 2 şi 2 grade (peste normele climatologice), cu posibilitatea unor valori mai scăzute (şi sub -4 grade) în nopţile din perioada 23-27 decembrie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, slabe cantitativ, va fi în creştere în intervalul 20-27 decembrie, dar burniţă şi ploi slabe se pot semnala, trecător, şi în prima săptămână de prognoză.

La munte, prima săptămână va fi caracterizată de o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, cu o medie a temperaturilor maxime cuprinsă între 1 şi 4 grade şi cea a minimelor între minus 4 şi 2 grade Celsius. Ulterior, pe parcursul celei de a doua săptămâni, va avea loc un proces de răcire treptată, astfel încât valorile diurne vor scădea spre medii de minus 2 – 0 grade, iar cele noctune spre medii de minus 6 – minus 4 grade Celsius. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, în general slabe cantitativ, va fi în creştere în intervalul 21 – 27 decembrie Celsius.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?