Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Focșăneanul Ioan Cătălin Denciu, medicul erou care a intrat în flăcări ca să-și salveze pacienţii de la ATI Piatra Neamţ

O tragedie fără margini a avut loc sâmbătă seară, când un incendiu violent a izbucnit la secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgență Piatra Neamț. Incendiul a curmat 10 vieţi. Erau bolnavi de COVID intubați
Alte șapte persoane, între care un medic care a suferit arsuri extinse, sunt în stare gravă.
Încă nu se știe de la ce a pornit incendiul, se spune că ar fi de vină instalația electrică suprasolicitată, dar fără îndoială, flăcările au fost amplificate de instalațiile de oxigen din salonul de terapie intensivă.
Doi medici specialiști în terapie intensivă, Ioan Cătălin Denciu și Pavel Borș, se aflau la serviciu, la secția Anestezie Terapie Intensiva (ATI) a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, în seara când cei 10 pacienți bolnavi de COVID și-au pierdut viața arși de vii, în incendiu.

Potrivit presei locale, medicul de gardă Ioan Cătălin Denciu a sărit efectiv în flăcări încercând să salveze pacienții. Nici măcar atunci când flăcările i-au cuprins combinezonul (echipament COVID), nu a dat înapoi și a continuat să facă tot ce a fost omenește posibil, ca să salveze viețile pacienților săi, fapt confirmat și de Lucian Micu, managerul spitalului din Piatra Neamț: „Medicul Ioan Cătălin Denciu a reușit să-i scoată pe cei opt pacienți din celălalt salon, înainte ca flăcările să se extindă și acolo, și apoi a încercat să-i scoată și pe cei din salonul care ardea deja”, a spus Lucian Micu.

Un gest de dăruire, de eroism, care l-ar putea costa viața. Un gest care a impresionat o țară întreagă. Ceea ce e și mai emoționant pentru noi, vrâncenii, este faptul că Ioan Cătălin Denciu este originar din Focșani. A urmat cursurile Școlii Gimnaziale nr. 9, apoi liceul Alexandru Ioan Cuza. Și-a petrecut copilăria pe strada Ștefan cel Mare din Focșani, după cum și-l amintesc colegii de școală, până ce a plecat la facultate pentru a studia medicina, la Iași. Ioan Cătălin Denciu este fiul scriitorului vrâncean Ioan Dumitru Denciu. La scurt timp după producerea tragediei, s-a aflat că medicul Ioan Cătălin Denciu are 48 de ani, este doctor specializat ATI și face parte dintr-o familie de medici. Soția sa este ginecolog și au împreună doi copii.

Medicul Ioan Cătălin Denciu, este acum în stare critică, cu arsuri de gradul I și II pe 40 la sută din suprafața corpului.
Ministrul Sănătății a declarat sâmbătă seară că medicul din Piatra-Neamț care a suferit arsuri considerabile, în încercarea de a salva pacienții din ATI, este conștient și va fi transferat imediat la Iași, de unde va fi transportat cu o aeronavă spre spitalul Floreasca. Surse din rândul forțelor de intervenție au declarat că există acord pentru transferul medicului, acesta urmând să fie adus sâmbătă noapte, cu o aeronavă a MApN, la Spitalul Floreasca, Secția de Arși, unde i se va face o evaluare. Medicul ar urma să fie transportat apoi la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia, o decizie finală urmând să fie luată duminică dimineață.

UPDATE! Duminică, la ora 07.40, aeronava care îl duce pe medicul erou în Belgia a decolat de pe Aeroportul Otopeni.

Imediat după ce s-a aflat cine este medicul-erou din infernul secției ATI, nenumarate mesaje de susținere și recunoștință au apărut pe facebook:

„Faci de gardă sâmbătă seara. Ai doi copii acasă și o soție. Ai 48 de ani. Ai de cel puțin 8 ore pe tine costumul „de cosmonaut”: combinezon, mănuși și – nomina odiosa – vizieră și nelipsita mască. Grijești de 16 pacienți covid, intubați, cu șanse mici de supraviețuire. Nu eziți să te arunci în flăcări, chiar dacă toate statisticile spun că pacienții intubați au șanse infime în România de a se întoarce la viață. O faci pentru că sunt pacienții tăi. Tu te-ai luptat pentru fiecare dintre ei să-i ții la aparate.
Medicului-erou Ioan Cătălin Denciu, care a salvat viața a 6 pacienți, îi putem mulțumi într-un singur mod: găsindu-i un avion care să-l ducă într-un spital dintr-o altă țară.”

„Un EROU: Era de gardă astă seară, Dr. Ioan Cătălin Denciu, medic specialist ATI la Spitalul Județean din Piatra Neamț, tată a doi copii, a suferit răni grave pe 80% din corp, pentru a salva viețile unor pacienți intubați, bolnavi de COVID19.
Poate în seara aceasta noi toți ne putem ruga pentru el și pentru toți cei aflați în suferință.”

„Să spunem o rugăciune pentru el, vă rog! Să îl ajute Dumnezeu să supraviețuiască, să ajungă în Belgia și să fie bine. Medicul Ioan Cătălin Denciu este un erou, și poate că e prea mic cuvântul ăsta pentru ce a făcut el.”

„El este medicul care a intrat în foc pentru a-și salva pacienții imobilizați la pat și cuprinși de flăcări. Mi-a amintit de Schettino, căpitanul de vas italian care acum câțiva ani și-a părăsit printre primii nava de croazieră care se scufunda și ducea pe fundul mării câteva zeci de persoane.
Dr. Ioan Cătălin Denciu în seara asta nu și-a părăsit nava, el și-a riscat viața pentru a salva-o pe cea a oamenilor de care avea grijă. Acum se zbate între viață și moarte, cu arsuri grave pe mare parte din corp.
Viața medicilor din România, o croazieră cu o navă care se poate scufunda în orice moment.”

sursă foto: facebook Exploziv TV

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?