Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

După ce Iohannis a lansat fumigena cu închiderea piețelor, iar PNL a agitat-o, parlamentarii PSD redeschid piețele și târgurile

Parlamentarii PSD au votat pentru menținerea piețelor deschise pe perioada stării de alertă. Un amendament admis al lui Marcel Ciolacu şi al senatorului PSD Daniel Zamfir prevede ca pieţele în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante şi talciocurile să rămână deschise în perioada stării de alertă, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară. Proiectul de lege care conține această prevedere a fost adoptat cu 173 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 93 de abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional pe această iniţiativă legislativă. Prin urmare, proiectul de lege merge la promulgare, iar decizia aparține acum președintelui Klaus Iohannis.

Deputatul PSD Daniel Suciu a anunţat marţi în plenul Camerei Deputaților că liberalii au votat în Comisia pentru buget pentru amendamentul social-democraţilor prin care pieţele în spaţii închise rămân deschise, cu respectarea normelor de protecţie sanitară, chiar dacă Guvernul a decis închiderea acestora, prin măsurile de restricţie intrate luni în vigoare. „Guvernul PNL vine şi ne spune că închide pieţele, iar parlamentarii PNL astăzi în Comisie au votat împotriva acestei decizii. Cred că este cel mai bun lucru pe care îl puteaţi face, dragi colegi, pentru că asemenea măsură este aberantă, este o prostie, pieţele pentru producătorii români trebuie să fie deschise, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă şi de prevenţie. Pentru că ieri până şi cea mai inocentă rugăciune a fost transformată în ceva de bătălie politică, chiar şi înger îngeraşul meu, o să îi rog pe colegii noştri, dacă tot au această apropriere faţă de biserică, să încerce alt verset din Biblie care ne spune «ne lepădăm de Satana»”, a declarat Daniel Suciu de la tribuna plenului Camerei Deputaţilor, conform news.ro.

Modificările propuse de parlamentarii PSD au venit în urma nemulțumirilor exprimate de micii producători din piețe care acuzau pierderile mari cauzate de închiderea piețelor. Într-o scrisoare deschisă asumată de 36 de ONG-uri, cooperative, asociații ale micilor producători, se arată că decizia nechibzuită a închiderii piețelor agroalimentare din spații închise a creat deja pierderi pentru micii producători iar piețele volante sunt false soluții care creează doar probleme. Producătorii solicită revizuirea legislației și „menținerea deschisă a tuturor piețelor, halelor agroalimentare și târgurilor locale, închise sau deschise, permanente sau temporare, private sau publice, în condiții îmbunătățite de siguranță sanitară pentru prevenirea transmiterii virusului SARS COV 2, așa cum se întâmplă în toate țările din Uniunea Europeană”. „De ce piețele volante sunt o soluție falsă și o nouă sursă de probleme? În cele mai multe orașe din țară, nu există infrastructură pentru piețe volante, acestea desfășurându-se în parcări la periferiile orașelor, fără acces la apă (ceea ce cauzează probleme de igienă, care în timp de pandemie sunt cruciale), unde producătorii vând de pe capotele sau din portbagajul mașinilor. De asemenea, piețele volante au loc sporadic, timpul lor de desfășurare fiind substanțial redus față de piețele permanente (de peste 20 de ori mai mici), respectiv 2-4 ore pe săptămână pentru o piață volantă, comparat cu 6 – 7 zile pe săptămână între 8-12 ore pe zi pentru o piață permanentă. Nu în ultimul rând, ne aflăm în luna noiembrie, la un pas de începerea iernii iar temperaturile sunt extrem de scăzute. Expunerea producătorilor la frig, pentru o perioadă îndelungată (nu există garanția că restricțiile nu se vor prelungi peste 30 de zile) va genera un nou val de îmbolnăviri și alte efecte dramatice asupra sănătății publice”, arată scrisoarea prezentată de Eco Ruralis – Asociația țăranilor și țărăncilor din România.

Reguli noi pentru funcționarea piețelor din Focșani și Adjud

Până la modificarea legislației, ieri, în ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență Focșani au fost aprobate mai multe reglementări pentru funcționarea piețelor din municipiu pentru limitarea pandemiei SARS-COV 2. În cadrul ședinței au fost luate în discuție ultimele hotărâri emise de către Guvern pentru combaterea răspândirii pandemiei de COVID-19. Potrivit unui comunicat al Primăriei Focșani, conform deciziilor luate atât la București, cât și la nivelul Prefecturii Vrancea, în cadrul Comitetului județean pentru situații de urgență, au fost luate următoarele măsuri:
– În Piața Moldovei, zona agroalimentară din interiorul pieței, denumită zona de lactate, va rămâne deschisă cu respectarea strictă a distanțării de 1,5 metri semnalată prin marcaje, precum și deschiderea ușilor pentru o fluidizare corectă a căilor de acces.
– Comercianții care își desfășoară activitatea pe trotuarul Str. Piața Moldovei între Str. Peneș Curcanul și str. Greva de la Grivița NU vor mai avea voie să expună produsele pe trotuar. În aceiași zonă, pentru respectarea condițiilor de distanțare fizică de 1,5 m, se va institui sens unic de acces, cu intrare de la intersecția cu str. Peneș Curcanul și defluire către str. Greva de la Grivița.
– Activitatea din Piața Sud rămâne nemodificată, cu respectarea prevederilor legale privind distanțarea fizică și asigurarea circuitelor cetățenilor.
– Comercianții au obligativitatea de a purta măști de protecție care să acopere atât gura cât și nasul, să își achiziționeze soluție de dezinfectare și să se dezinfecteze pe mâini după FIECARE vânzare de produse.
De asemenea, Administrația Piețelor SA Focșani este obligată să monteze dispensere cu soluție pentru dezinfectarea mâinilor la intrare, la ieșire cât și în interioriorul din piețele de pe raza Municipiului Focșani și să afișeze mesaje pe suport de hârtie privind obligativitatea purtării măștii de protecție precum și respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii pandemiei de SARS COV- 2.

De asemenea, la Adjud, primăria municipiului a anunțat că se suspendă activitățile comerciale desfășurate în fiecare zi de vineri în oborul din oraș. „Măsura se aplică pentru o perioadă de 30 de zile începând de astăzi, 9 noiembrie, urmând ca la finalul acesteia, în funcție de evoluția situației epidemiologice, să se hotărască, după caz, menținerea, eliminarea sau modificarea ei. Piețele volante la care s-a făcut referire în mass-media sunt definite conform alin. (2) al art. 7 din HG 348/2004 ca fiind piețe ”amplasate după necesitățile locale și având o durată limită de funcționare în timpul zilei, organizate în zone stabilite de administrația publică locală”. Astfel de piețe se vor organiza în spații deschise de către administrațiile orașelor în care piețele agroalimentare sunt organizate în spații închise”, se arată în anunțul Primăriei Adjud.

Planul de închidere a piețelor a fost anunțat de Iohannis

Decizia închiderii piețelor și târgurilor a fost anunțată, joia trecută, de preşedintele României, Klaus Iohannis, în deschiderea şedinţei de guvern unde erau anunțate măsuri restrictive „mai ferme” pentru prevenirea răspândirii virusului. Șeful statului anunța atunci trecerea în online a școlilor dar și închiderea piețelor și târgurilor : „Angajaţii şi din public şi din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil. Magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 9, circulaţia trebuie restricţionată. Târgurile şi piețele trebuie închise, iar portul măştii trebuie să devină obligatoriu peste tot în ţară”.

După o zi, același președinte Iohannis spunea în conferință de presă la Maramureș că urmau să fie închise doar piețele din spații închise. „Într-adevăr am vorbit de închideri de piețe și târguri, dar discutând mai în detaliu am ajuns la concluzia că probabil soluția cea mai înțeleaptă ar fi închiderea piețelor în spații închise, fiindcă este perioada în care foarte mulți români își fac proviziile pentru iarnă. Piețele tradiționale țărănești, în aer liber, rămân deschise”, spunea Klaus Iohannis. Aceeași poziție a avut-o și premierul Ludovic Orban, care a insistat pe suspendarea activității în piețele din spații închise și înființarea de piețe volante pentru producătorii care vor să își vândă marfa în această perioadă.

În realitate, Iohannis, Orban și camarila PNL-istă s-au speriat de reacțiile aproape unanim negative atât din partea producătorilor și comercianților, cât și a cumpărătorilor. De asemenea, parlamentarii PSD au atras atenția asupra acestei măsuri care închidea piețele, dar ținea supermarketurile deschise, sub pretextul unei „bune ventilări”. PNL-iștii au încercat să dreagă busuiocul în week-endul trecut agitând fumigena lansată de Iohannis și acuzând fake news, când, de fapt, șeful lor de la Cotroceni a fost cel care a scăpat porumbelul.

Responsabilitatea a fost pasată autorităților locale cărora li s-a comunicat să ia măsuri pentru a asigura accesului producătorilor. Primarilor li s-a spus să rabateze pereții pentru piețele închise, să scoată mesele producătorilor în spații publice, pe aleile sau străzile din proximitate. De asemenea, trebuiau organizate ședințe la Prefectură cu primarii din județ pentru a fi evaluată situația din fiecare localitate. Faptul că oamenii trebuiau scoși în frig când iarna bate la ușă nu a fost o problemă pentru guvernații ciumei galbene.

FOTO: Silvia LUNGU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?