Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

VIDEO și GALERIE FOTO: Hribi și ghebe, în Piața Moldovei și în piața… online

Treaba în bucătărie nu se termină niciodată, indiferent de anotimp. Zilele acestea am mers în Piața Moldovei din Focșani pentru a vedea dacă au apărut la tarabe ghebele, ciupercile și hribii și, bineînțeles, care este prețul unui kilogram. Cei mai mulți comercianți au adus la vânzare ghebele pentru că sunt mai ieftine, între 10 și 25 lei kilogramul, în timp ce un kilogram de hribi ajunge chiar și la 45 de lei kilogramul, însă comercianții spun că se merită. „De la Jitia aducem hribii. Durează, o oră, două… până culegem un kilogram. Dacă din altă parte nu sunt bani, n-ai altă afacere… se merită. Față de anul trecut, merg mai prost vânzările. Covid-ul ăsta intră în toate direcțiile, în toate găurile. Ăhăăă, cumpără și cu 70, 80 de lei kilogramul, care cunoaște. De când lumea și pământul se știe că hribii sunt mai buni decât ghebele. Pe ăștia îi spăl, îi bag la înnăbușit, îi mănânc cu mujdei, un pahar de bere și…la revedere‟, spune, zâmbind, o comerciantă din piață.

Muncă multă… însă calitatea primează

Crescând la țară, am fost obișnuită cu mersul la pădure în căutarea ghebelor pe care mai apoi le mâncam de cele mai multe ori fierte cu usturoi. Este foarte important ca atunci când mergi la cules de ghebe/hribi/ciuperci să ai o încălțăminte corespunzătoare pentru că, mai ales după o ploaie, terenul poate fi alunecos. De asemenea, niciodată nu trebuie să mergi la cules singur pentru că te poți rătăci. Dacă nu ai mai mers niciodată la cules de ciuperci de pădure, indicat ar fi să ceri ajutorul unui om care a mai fost, și care știe care sunt ciupercile comestibile. „Părinții mei merg le culeg. Cineva trebuie să stea să le vândă. Câteodată, când nu ai ce face, merge… pentru bani faci orice. Când se duc, se duc mai mulți la cules. Mulțumim lui Dumnezeu, față de anii trecuți este mai binișor. Noi am cules în fiecare an și știm, ce nu-i bun, n-aducem. Ghebele sunt bune făcute fierte cu usturoi, tocăniță, zacuscă, orice… Zacusca se face cu ardei, cu ceapă, cu morcov, cu mai multe. Normal că este mai bună zacusca făcută în casă decât cea cumpărată de la magazin‟, ne spune o altă doamnă care vindea ghebe cu 11 lei kilogramul.

Prețul mi se pare acceptabil. Cumpăr, cum să nu cumpăr. Îmi place să fac din ele și tocană, și sarmale, de toate. La sarmale, ghebele trebuie fierte, tocate, date prin mașina de tocat… în loc de carne. Și sunt foarte bune. Eu, care le cunosc pentru că am crescut la pădure, am încredere să le cumpăr din piață. Le cunosc după miros. Care nu miroase, aia nu e gheabă. Eu și acasă, când le curăț, le mai miros o dată  să fiu sigură‟, spune o doamnă care s-a oprit să … miroasă marfa. Spune că a trăit în Bacău, însă s-a măritat în Focșani și l-a obișnuit pe soț cu rețeta ei de sarmale cu legume, „mai sănătoase decât cele preparate din carne‟.

Unii oameni sunt de părere că 25 de lei pentru un kilogram de ghebe este mult pentru că: „după ce le-ai curățat, rămâi cu jumătate de kilogram… le mai pui la fiert, mai pierzi câteva sute de grame. Plus că mâncarea e bună atunci când pui ingredientele în cantități mai mari‟, spune un bătrânel care inspecta prețurile legumelor și fructelor de sezon.

Le-am avut și eu la 20 de lei kilogramul, dar mai am puține ghebe așa că le-am pus la 15 lei ca să le termin. Cumpără lumea, să știți, sunt apreciate. Cum știm să le găsim pe cele bune?! Păi de atâta timp de când noi am crescut cu ele… le cunoaștem de mici copii. Le cunoaștem care sunt bune pentru că mergem la adunat de ghebe de 10 ani. Este periculos să mergi prin pădure la adunat, mai ales acum cu ploile. Unii oameni înțeleg și ne apreciază, alții nu prea înțeleg‟, spune un alt comerciant din piață.

Piața… online

Dacă nu aveți timp să dați o fugă până în piață, vine piața la voi. Grupurile de livrări la domiciliu de pe Facebook sunt ticsite de anunțuri cu: legume, fructe, borcane cu zacuscă de ghebe, zacuscă de pește, prăjituri de casă, murături, carne de pasăre, vită, porc… „bani să ai!‟, ar spune unii. Analizând la o primă vedere prețurile din online, par să fie mai mici decât cele din piață însă, nu îndeajuns de mici pentru toată lumea. „Parcă sunt carne de curcan‟, scrie un domn la o postare cu hribi.

Care sunt prețurile în online?! Un kilogram de hribi, pe grupurile de livrări la domiciliu, se vinde cu 20-15 lei kilogramul, în timp ce kilogramul de ghebe variază între 16 și 18 lei.  Pentru cei care vor să cumpere zacusca de ghebe gata preparată, prețul unui borcan de 400 grame variază  între 14 și 18 lei, însă oamenii spun că se merită pentru că: „este ușor să-ți dai cu părerea despre preț atunci când nu cunoști munca din spatele întregului proces‟, scrie o doamnă într-un comentariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?