Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO și GALERIE FOTO: Hramul Catedralei „Sfânta Parascheva‟ din Focșani: intrările păzite de jandarmi; credincioșii s-au îngrămădit la miruit

Aglomerație ca de sărbătoare în Focșaniul îmbrăcat în straiele ruginii ale toamnei. Ieri a fost hramul Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva‟, prilej pentru zecile de credincioși să vină și să se roage la ocrotitoarea Moldovei. Porțile principale, intrarea în catedrală și zonele de unde se cumpărau, respectiv se aprindeau lumănările, erau păzite de jandarmii vrânceni care încercau să le explice oamenilor că este important să mențină distanța și să se așeze la rând. Unii înțelegeau, alții încercau să-i păcălească pe oamenii legii că au așteptat deja la rândul respectiv și că au revenit unde considerau că le era locul.

„Miercuri, jandarmii vrânceni au asigurat ordinea și siguranța publică pe timpul desfășurării slujbei religioase desfășurată cu ocazia hramului Catedralei „Sfânta Parascheva‟ din Municipiul Focșani. Jandarmii vrânceni au luat măsurile necesare pentru desfășurarea serviciului religios în condiții de siguranță și cu respectarea măsurilor sanitare impuse de prevenirea infecției cu coronavirusul SARS-Cov-2‟, a declarat plt. adj. Florin Sima, purtătorul de cuvânt al IJJ Vrancea.

„Omul propune și Domnul dispune‟

La finalul serviciului religios, preotulFlorentin Răuță, parohul Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva‟ din Focșani le-a vorbit enoriașilor prezenți la slujbă despre viața Sfintei care și-a dedicat cea mai mare parte din viață bisericii și iubirii Lui Dumnezeu. „Secole de-a rândul, Biserica noastră ortodoxă, Drept Slăvitoare, în ziua de 14 octombrie și-a cinstit ocrotitoarea spirituală a unei părți din corpul țării, și anume a Moldovei. Pentru județul Vrancea, pentru orașul reședință de județ, Focșani, hramul Preacuvioasei și multmilostivei maicii noastre Parascheva, cred că este cea mai aleasă și cea mai frumoasă, cea mai importantă sărbătoare. Nu știu să vă explic, dar am  încercat să explic altora, încercând să-mi explic mie, de ce așa, de ce aceasta, cine-i chemă pe credincioși în număr atât de mare să se închine cu osârdie, evlavie, credință și dragoste‟, a spus pr. Florentin Răuță.

Cu această ocazie, preotul le-a spus credincioșilor că pictura din Sfântul Altar este aproape gata, catapeteasma va fi terminată, la fel și icoanele din balcoanele interioare. De asemenea, urmează să fie amenajate grupuri sanitare moderne separate pentru clerici, bărbați, femei și persoane cu dizabilități, în lucru fiind clopotnița și sediul administrativ. „Și toate acestea n-ar fi putut avea loc  dacă biserica n-ar fi avut alături autoritățile locale și județene. Am avut deschiderea totală a domnului primar Cristi Valentin Misăilă, care ne-a fost și ne este sprijin și ajutor, și aproape în orice clipă când îi solicităm ajutorul, întru-totul, în mod transparent și legal.

Evident că și noi, ca și credincioși și slujitori ai bisericii, am încercat să arătăm totală disponibilitate, transparență și loialitate în ceea ce privește fondurile alocate de Primărie, pentru că toate acestea s-au făcut cu fondurile oferite de Primăria Municipiului Focșani, și Consiliul Județean Vrancea, prin grija domnului președinte Marian Oprișan, cât a fost acolo, în fruntea Consiliului Județean, cu multă dăruire și generozitate.

Eu sunt omul modest, care nu mă voi depărta niciodată de oameni când nu mai sunt în culmea puterii; îi voi ține minte, îi voi respecta și îi voi trata cu aceeași dragoste, cu aceeași prețuire, cu aceeași dăruire pentru că așa vor oamenii să vadă într-un slujitor al lui Dumnezeu: să fie un om de cuvânt în orice circumstanță și în orice ipostază. Așadar, dragi creștini, tot ceea ce vedeți s-a făcut prin dăruirea, priceperea și dragostea autorităților județene și locale și  dăruirea, priceperea și munca neobosită a slujitorilor din acest locaș‟, a mai adăugat pr. Florentin Răuță.

Înghesuială mai ceva ca la moaște…

Înainte de a-i mirui pe cei prezenți la slujbă, preotul Florentin Răuță le-a spus oamenilor că biserica va rămâne deschisă până mai târziu, și că vor avea ocazia să se închine și să aprindă o lumânare chiar și zilele viitoare, astfel încât să fie evitată aglomerația. Zis și făcut. Imediat ce a terminat de cuvântat, în jurul preotului s-au înghesuit zeci de oameni, împingându-se mai ceva ca la moaște. „N-am cum să mă dau mai încolo pentru că s-au lipit toți de mine și mă împing în față fără să vreau‟, se plângea o doamnă din spatele meu. „Nu pleacă părintele, fraților, o să ne miruiască pe fiecare, doar nu vă mai îmbrânciți. Lăsați bărbații în față, și apoi respectați un rând, că nu merge altfel‟, spunea o altă enoriașă.

Am venit la Sfânta Parascheva pentru că n-am putut ajunge în Iași, la moaște, așa cum o făceam în anii trecuți. Am venit să-i mulțumesc pentru tot ce am. Omul mai trebuie și să mulțumească, nu doar să ceară de la Dumnezeu și de la Sfinții Săi. E bine că suntem sănătoși, că mai ducem pe picioare anii pe care-i avem, cu bune, cu rele, Domnul ni le dă, iar noi suntem datori să i ne rugăm și să-i cerem să ne ierte păcatele‟, a spus o bătrânică pe care am întâlnit-o într-un colț al bisericii închinându-se.

Patriarhul Daniel: Oprirea credincioşilor care nu locuiesc în Iaşi să se închine la racla Sfintei Parascheva – nemaiîntâlnită în istorie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat miercuri că oprirea credincioşilor care nu locuiesc în Iaşi să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva este „ceva nemaiîntâlnit în istorie”. „Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită cu o anumită tristeţe, pentru că nu toţi credincioşii din ţară care ar fi dorit să fie la Iaşi au această posibilitate. (…) S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie. Au fost opriţi să vină la sărbătoarea ei credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi. Cu alte cuvinte, li se dă dreptul, sau se dă voie să se închine doar ieşenilor la racla sfintei, nu şi credincioşilor din ţară”, a spus Patriarhul în predica la slujba din ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, oficiată la Paraclisul istoric Sf. Gheorghe al Reşedinţei Patriarhale, care are şi hramul sfintei, scrie AGERPRES.

La Iași, persoanele venite să se închine la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au aşteptat ieri câte două ore la rând. Preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a declarat că rândul era format din câteva sute de persoane care păstrează distanţă, poartă mască de protecţie, o parte dintre ele fiind dinafara Iaşiului. Conform AGERPRES, Sute de persoane din Iaşi şi din afara municipiului au încercat să intre miercuri, la prânz, în curtea Catedralei Mitropolitane, forţând porţile de acces şi cordonul de jandarmi, pentru a se închina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Forţele de intervenţie s-au retras şi astfel la raclă au ajuns şi persoanele venite din afara Iaşiului.

Reprezentanţii Grupării Mobile de Jandarmi din Bacău sau cei ai autorităţilor locale nu au putut fi contactaţi pentru a exprima un punct de vedere cu privire la incident şi la decizia de a fi retrase forţele de ordine pentru a permite accesul la moaşte şi pelerinilor veniţi din afara Iaşiului, mai scrie sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?