Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Măsurile luate pentru deschiderea noului an școlar și organizarea alegerilor locale, discutate în ședința ATOP Vrancea

Condițiile în care va începe anul școlar 2020-2021 și măsurile luate pentru desfășurarea alegerilor locale din 27 septembrie au fost discutate în ședința Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Vrancea. La ședință a participat și primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, dar și reprezentanți de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) și Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (ISJ). „Începerea anului școlar 2020- 2021 cât și alegerile din acest an se circumscriu unui context puternic marcat de efectele răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2, situație care a generat necesitatea instituirii/ declarării, în mod succesiv, a stării de urgență/ alertă la nivel național și care a impus adoptarea, respectiv adaptarea, în dinamică, a măsurilor pentru prevenirea și limitarea răspândirii acestui virus“, se arată într-un comunicat emis de ATOP.

Inspectorul școlar Marius Cătălin Mocanu a declarat că ai săi colegi au mers în teritoriu pentru a analiza situația, iar concluzia a fost că majoritatea școlilor din mediul rural pot merge pe scenariul verde. Întrebat dacă în situația scenariului 2 se vor asigura tablete pentru copii, răspunsul a fost că se vor asigura în măsura posibilităților școlilor și în funcție de gradul de implicare al UAT-urilor. Potrivit acestuia, există o metodologie de la Ministerul Educației, potrivit căreia unitățile de învățământ au fost invitate să aplice pentru achiziționarea de tablete școlare și echipamente IT, precum și pentru achiziționarea de echipamente de protecție medicală și dezinfectanți, achiziții decontate prin fonduri europene.

Reprezentatul DSP Vrancea a declarat că reprezentanți ai instituției au fost în teritoriu și au făcut analize epidemiologice, iar cabinetele medicale vor asigura zonele de separare în cazul în care un copil prezintă simtome. În privința triajului epidemiologic, acesta va fi efectuat zilnic tuturor preșcolarilor și elevilor, înainte de intrarea în unitate.

La rândul său, primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, consideră că situația este dezastruoasă la nivelul unităților de învățământ pentru că tehnologia IT din școli este fie depășită, fie lipsește, iar în unele situații rețeaua de internet este deficitară și nu permite desfășurarea orelor on-line. „Primăria municipiului Focșani a făcut tot posibilul pentru asigurarea minimului necesar de dezinfectanți și materiale igenico-sanitare la nivel unităților de învățământ, la nivelul cabinetelor școlare. În privința grădinițelor cu program prelungit nu există spațiul necesar desfășurării activității, țind cont că acolo copiii dorm, fiind necesară o suplimentare a numărului de săli. Consider că Inspectoratul Școlar Județean Vrancea ar trebui să ia în calcul ca în data de 28 septembrie 2020 copiii să nu fie prezenți în fizic la școală, urmând că aceștia să recupereze la o dată ulterioară, ținând cont de faptul că pe 27 septembrie au loc alegerile locale, iar secțiile de votare sunt organizate în unitățile de învățământ, procesul electoral putând dura până dimineață, când se termină de numărat toate buletinele de vot, nefiind astfel timpul necesar dezinfectării“, a precizat primarul Cristi Misăilă.

Polițiștii și jandarmii asigură ordinea la alegeri

Referitor la organizarea și desfășurarea alegerilor locale din data de 27 septembrie, membrii ATOP au fost informați că la nivelul județului Vrancea, pe timpul campaniei electorale, în preziua și ziua votului, vor fi constituite echipe operative (poliție) și rezerve de intervenție (poliție S.A.S./jandarmerie) care să poată fi deplasate în zonele unde există riscul producerii unor acte de tulburare a ordinii publice, pentru soluționarea unor situații neprevăzute și în scopul lămuririi sau verificării unor sesizări, incidente sau evenimente în legătură cu procesul electoral.

Au fost identificate și analizate potențialele riscuri privind ordinea publică pe timpul campaniei electorale, în preziua și ziua votului, pentru fiecare localitate de pe raza județului Vrancea, acestea fiind monitorizate de subunitățile de poliție, în funcție de competența teritorială. „Împreună cu primarii și președinții birourilor electorale ai secțiilor de votare și celelalte instituții implicate, se vor stabili măsurile necesare pentru asigurarea protecției spațiilor stabilite de primarul unității administrativ-teritoriale pentru păstrarea buletinelor de vot și a materialelor necesare votării. Asigurarea securității transportului buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare votării de la locul de confecționare, tipărire la locurile de depozitare se realizează cu efective din cadrul structurilor de poliție și/ sau jandarmerie, în dispozitive independente/ comune sau mixte, cu efective din cadrul celorlalte structuri M.A.I., cu excepția celor pentru situații de urgență conform aspectelor convenite în cadrul procesului de planificare la nivel județean, cu respectarea cadrului normativ în vigoare. Asigurarea securității transportului dosarelor sigilate și ștampilate, de la biroul electoral județean, se realizează cu efective înarmate din cadrul structurilor de poliție/ jandarmerie“, se arată în comunicatul ATOP.

În contextul asigurării protecției birourilor electorale de circumscripție și a secțiilor de votare, efectivele de poliție/ jandarmi vor avea în vedere că persoanele care pătrund în incinta locațiilor respective trebuie să poarte mijloacele de protecție individuală împotriva răspândirii SARS-CoV-2, precum și să respecte distanțarea socială. Totodată, a fost prevăzută constituirea unor echipaje mobile, din personalul aflat la dispoziție, care să execute misiuni de patrulare pe itinerarii prestabilite, pentru a monitoriza deplasarea în condiții de siguranță a alegătorilor și fluidizarea traficului rutier în zonele unde se pot produce aglomerări/ ambuteiaje.

Se constată că este necesară elaborarea unei metodologii clare în privința transportului urnei mobile la persoanele infectate sau suspecte de COVID și carantinate la domiciliu, în sensul că membrii biroului electoral nu vor avea ca măsură de protecție decât mască și mănuși“, se mai arată în comunicatul remis presei de ATOP Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?