Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Mărirea și decăderea lui Alexandru Lefter: de la șef peste pădurile și vânatul din 6 județe, la condamnat la închisoare

În mai 2005, Alexandru Lefter, pe atunci șeful Direcției Teritoriale de Regim Silvic și Vînătoare, a fost schimbat din funcție, odată cu reorganizarea instituției. Prin reorganizare, erau unite ITRSV Buzău și DTRSV Vrancea. Instituția nou creată avea „în grijă” pădurile private de pe teritoriul celor două județe. Aceasta era singura autoritate care putea aproba studiile de amenajare pentru pădurile aflate în proprietatea privată. Instituția funcționa separat de Direcția Silvică Focșani. Două luni mai târziu, Alexandru Lefter era repus în drepturi de Curtea de Apel Galați, după ce contestase ordinul ministrului Agriculturii, prin care fusese eliberat din funcție. În următorii ani, sub guvernările PNL și PDL, au tot fost schimbați șefii ITRSV, dar sfârșitul lui 2010 îl găsește din nou pe Alexandru Lefter inspector-șef. În 2011, era deja șef peste pădurile și vânatul de pe raza a șase județe, respectiv Brăila, Buzău, Galați, Tulcea, Vaslui și Vrancea.

În ianuarie 2015, Alexandru Lefter, implicat în scandaluri și acuzații de corupție, relatate atât de presa națională cât și cea locală, este reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, sub acuzația de luare de mită. Lefter a fost reținut în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Buzău, aproximativ 5 mii de hectare, dosar în care a fost arestat preventiv și fostul prefect de Buzău, Paul Beganu, dar și un judecător buzoian, pentru luare de mită. Lefter a fost acuzat că în perioada mai-iunie 2011 a cerut unui afacerist, Gheorghe Ceteraș, 25 mii de euro și a primit 15 mii de euro pentru semnarea și aplicarea ștampilei instituției pe care o conducea pe un titlu de proprietate eliberat de Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Buzău, dar și pentru urgentarea derulării acestei proceduri. Alexandru Lefter a fost prezentat magistraților Curții de Apel Ploiești cu propunere de arestare preventivă. A stat în arest câteva luni, a fost apoi plasat în arest la domiciliu și ulterior sub control judiciar.

În aprilie 2015, a fost trimis în judecată alături de 11 persoane.

La finele lui iunie 2018, Alexandru Lefter a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Soluția a fost dată de magistrații de la Curtea de Apel Ploiești și nu a fost definitivă. Pe lângă pedeapsa aplicată, instanța a menținut sechestrele puse pe banii din conturile lui Lefter, dar și măsura asiguratorie privind indisponibilizarea bunurilor imobile.

Luni, fostul șef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Vrancea, Alexandru Lefter a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Lui Lefter i se deduce din pedeapsă perioada cât a fost în arest preventiv. Decizia este definitiva și executorie. Fostul șef al ITRSV trebuie să se prezinte la sediul poliţiei, de unde urmează să ajungă la Penitenciar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?