Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, a rezolvat toate problemele acestei țări și i-a mai rămas una: „Legea pentru trecerea unui imobil din domeniul public al statului și din administrarea Instituției Prefectului – Județul Vrancea, în domeniul public al Județului Vrancea și în administrarea Consiliului Județean Vrancea”. Asupra acestei legi a formulat o sesizare de neconstituționalitate, după ce, în data de 15 iunie 2020, Parlamentul României îi transmisese legea în vederea promulgării.
Este vorba, concret, despre clădirea Palatului Administrativ, în care funcționează cele două instituții menționate. Pe parcursul a câteva pagini, administrația prezidențială critică Parlamentul, aducând în discuție jurisprudența și concluzionând că „legea dedusă controlului de constituţionalitate a fost adoptată cu încălcarea principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, a principiului legalităţii şi a principiului autonomiei locale, precum şi cu nesocotirea rolului constituţional al Parlamentului, al Guvernului, dar şi celui al Curţii Constituţionale”.
Întrebarea care se pune este: de ce a solicitat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, transferul acestui imobil? Răspunsul e foarte simplu: pentru a-l putea moderniza cu finanțare europeană, mai ales că este vorba de o clădire afectată de cutremure. Mai mult, imobilul în cauză nu își schimbă destinația de utilizare, iar aici vor funcționa în continuare Consiliul Județean și Instituția Prefectului.
Nu se pune problema ca imobilul să fie înstrăinat sau cumpărat de Marian Oprișan sau altcineva, ci să fie reabilitat pentru ca funcționarii din cele două instituții să își desfășoare activitatea în siguranță. Ori, în aceste condiții, care e problema PNL-ului? I-o fi teamă lui Berbece că tre să-și ia înapoi lacătul cu care a închis ușa dintre Prefectură și Consiliul Județean, mai știi?
Vă reamintim totuși că Parlamentul a adoptat un proiect de lege privind trecerea Palatului administrativ al judeţului Vrancea din domeniul public al statului şi din administrarea Prefecturii Vrancea în domeniul public al judeţului şi în administrarea Consiliului Judeţean Vrancea. Au votat „pentru” 173 de deputaţi, 35 au fost „împotrivă”, iar 85 s-au abţinut. „Consiliul Judeţean Vrancea va asigura folosinţa gratuită a spaţiilor deţinute în prezent de Instituţia Prefectului – judeţul Vrancea din imobilul amintit pentru funcţionarea în bune condiţii a acesteia. Pe bază de protocol Instituţia Prefectului – judeţul Vrancea va suporta, în funcţie de suprafaţa deţinută, cota-parte din totalul cheltuielilor de funcţionare şi întreţinere”, se arată în lege.