Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

5000 de lei amendă pentru Realitatea Plus, după ce l-a denigrat pe Oprișan. Puțin, foarte puțin

Mare realizator de emisiuni pe teme agricole la B1 Tv, un anume individ pe nume Laurențiu Botin a făcut echipă cu transmițătorul live de la petreceri cu personaje dubioase, Sebastian Oancea, ca să behăie (că tot i-a plăcut printre fermieri) despre subiecte politice la Realitatea Plus. A spumegat în fața celor trei spectatori care urmăresc circul televizat (că emisiune nu se poate numi), și despre Marian Oprișan, președinte al Consiliului Județean și al PSD Vrancea. Botin ăsta a mâncat la borș cât să-i ajungă vreme îndelungată, făcând niște afirmații de-a dreptul calomnioase. Băiatu’ ăsta de la Bacău a scuipat spre ecran tot ce i-a regurgitat Oancea, un individ care să dă drept stâlpul gazetăriei, dar este, după cum se vede din propriile transmisiuni live, un stâlp de sprijin pentru alți consumatori de… manele.

Un asemenea circ nu putea să nu fie amendat de Consiliul Național al Audiovizualului, ceea ce s-a și întâmplat: „amendă de 5.000 de lei postului Realitatea Plus pentru ediția din 25.05.2020 a emisiunii „100% Tu decizi”, difuzată fără a fi respectate prevederile art. 64 alin. (1) lit. b) și ale art. 40 alin. (3) din Codul audiovizual”, se arată într-un comunicat al CNA din 1 iulie 2020.

Art 40, alin 3 stipulează că: „Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.”

Art. 64 alin. 1 lit. b arată că „informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bunăcredinţă.”

Ori aceste principii nu au fost respectate, așa că, pe lângă amendă, cei doi bipezi vor avea de dat explicații și în justiție. Asta pentru că Marian Oprișan a dat în judecată Realitatea Plus pentru „prezentarea unor informații cu caracter vădit denigrator” în cadrul emisiunii „100% tu decizi” și pe realizatorii emisiunii pentru calomnie, dar și pentru „gravele prejudicii de imagine” pe care emisiunea i le-a adus. Oprișan a sesizat și CNA privind „grava încălcare a Legii audiovizualului” într-o emisiune „electorală 100%” în care a fost „atacat fără nici un fel de fundament real” doar pentru că este membru PSD.

Marian Oprișan a precizat că emisiunea nu a asigurat „o informare obiectivă și corectă”, iar publicul nu a putut să-și formeze propria opinie. Emisiunea, a spus Oprișan, reprezintă un „instrument de batjocorire a carierei” sale politice, având ca unică țintă denigrarea sa în perspectiva alegerilor locale la care va candida și în acest an. „Practic, în baza unor minciuni s-a urmărit doar jignirea mea, aducându-mi-se un grav prejudiciu de imagine. Au fost, de exemplu, furnizate informații despre o presupusă activitate infracțională a mea, dar eu nu am cazier, nu sunt condamnat penal și nici nu sunt inculpat în vreun dosar penal! Prin această abordare, este evident faptul că emisiunea a fost realizată cu rea-credinţă, fiind încălcate toate normele de bun simț sau cele din Codul audiovizualului. Mai mult, fiind preluate doar informații din articolele denigratoare și mincinoase din presa locală aservită PNL, emisiunea reprezintă un instrument de batjocorire a carierei mele politice, cu o țintă clară: denigrarea mea, din perspectiva unei eventuale candidaturi la alegerile locale, care ar urma să se desfășoare în acest an”, a precizat Marian Oprișan.

Acesta a cerut CNA să aplice „sancțiunile prevăzute de lege, întrucât nicio televiziune nu este mai presus de lege și nu își poate exercita activitatea într-un mod excesiv și nerezonabil!”.

Având de multe ori luări de poziție inclusiv împotriva liderilor partidului din care face parte, atunci când a considerat că aceștia derapează de la principiile social-democrației, Oprișan a reușit să devină de multe ori un om politic incomod. Faptul că a câștigat toate alegerile electorale în care a candidat l-au transformat în cea mai importantă țintă politică a tuturor partidelor.

Recent, a existat chiar o tentativă de uniune politică a PNL și USR-PLUS, nu pentru vreun program politic, ci declarat anti-Oprișan. Sunt politicieni care ar face orice, ar apela la orice mijloace, inclusiv la finanțarea mijloacelor mass-media și a unor așa-ziși gazetari, doar ca Oprișan să piardă alegerile. Este o tactică la care apelează de vreo 20 de ani și care a fost permanent perdantă. De fiecare dată, electoratul a avut în față balanța faptelor și a vorbelor. Vrâncenii au ales, invariabil și corect, faptele!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?