Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Obștenii contestă ultimele alegeri de la Obștea Vidra Tichiriș

Ultimele alegeri derulate la Obștea Vidra-Tichiriș sunt blocate în instanță după ce o sută de membri solicită anularea ultimei Adunări Generale unde a fost desemnat noul Consiliu de Administrație, ca fiind nelegală și netemeinică. Grupul de o sută de membri obșteni a formulat o Contestație în anulare a Hotărârii Generale și a procesului verbal al alegerilor derulate în 8 martie și 21 iunie. Documentul a fost făcut public de avocatul Sergiu Caba, unul dintre obștenii care au inițiat această acțiune legală. În primul rând, obștenii susțin că nu a fost respectat statutul Obștei iar convocarea Adunării Generale a fost făcută de o persoană ce nu mai deține calitate de președinte validat la acest moment. Conform alegerilor derulate, în cele două zile au fost aleși în Consiliul de Administrație patru persoane, respectiv Nelu Iorga, Laurențiu Lazăr, Ion Darie și Ioan Micu. De asemenea, 344 de obșteni au votat pentru reconfirmarea în funcție a președintelui Bogdan Mărica. Totuși, se arată în cererea de anulare, prin această întrebare de pe buletinul de vot nu a fost respectată procedura concurențială prin raportare la alți membri obșteni care au dorit să candideze pentru funcția respectivă, în consecință fiindu-le îngrădit acest drept.

Obștenii spun că un prim motiv de nelegalitate al Adunării reiese din faptul că Bogdan Mărica nu mai are calitatea de președinte al Obștii de moșneni încă din 7 septembrie 2019 deoarece mandatul său a fost de doi ani, în perioada 2017-2019, conform Statutului. Potrivit cererii de anulare, anul trecut, în decizia 4 din 25 martie, a Consiliului de Administrație, se stabilea organizarea alegerilor pentru președinte, membrii consiliului de administrație și cenzori. Practic, se recunoștea astfel că Bogdan Mărica nu mai era președintele valid al Obștii și nu avea calitatea să convoace Adunarea generală. Se mai arată că ultima înregistrare în Registrul asociațiilor și fundațiilor a organelor de conducere a obștii a fost făcută în 2017, când a fost ales consiliul de administrație și președintele. „Mandatul astfel acordat a încetat în cursul lunii septembrie 2019, ulterior acestei date obștea pârâtă nemaiavând organe de conducere, orice acte sau fapte juridice întocmite în numele acesteia de diverse persoane fiind realizate fără mandatul Adunării Generale, în consecință fiind lovite de nulitate”, se arată în cererea de anulare. Obștenii arată că, potrivit statutului, singura modalitate de convocare statutară a unei Adunări generale era la cererea unei cincimi din moșneni iar orice organizare în alte condiții este nestatutară.

O altă anomalie, spun obștenii, este că Obștea din Vidra are circa 1040 membri însă pentru Adunarea Generală din 21 iunie a fost prezentat un tabel în care erau înscriși cu drept de vot doar 800 de persoane. Nu în ultimul rând, obștenii reclamă în cererea de anulare că una dintre întrebări trecută pe buletinele de vot se referea la reconfirmarea în funcție și împuternicirea lui Bogdan Mărica ca președinte al Obștei. Ori acest lucru ar însemna că acesta „recunoaște în mod direct că nu mai deține calitatea de președinte al Obștii de moșneni în devălmășie a satelor Vidra Tichiriș”. „Mai trebuie precizat că, „pentru deblocarea activității Obștei de moșneni în devălmășie a satelor Vidra și Tichiriș până la alegerile următoare”, această primă parte din întrebare este adresată în mod dolosiv deoarece nu prevede când se vor face următoarele alegeri pentru desemnarea unui nou președinte și în egală măsură a unei noi conduceri viabile”, se mai arată în documentul depus la instanță.

Sursa foto: Facebook/Obstea Satelor Vidra-Tichiris

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?