Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649

Spune-ne cât de respectat este Statutul Elevului în județul Vrancea!

Consiliul Județean al Elevilor Vrancea, structura de reprezentare a elevilor vrânceni, invită atât elevii, cât și cadrele didactice să își exprime opinia în legătură cu implementarea Statutului Elevului la nivelul județului Vrancea.

În august 2016, din dorința de a clarifica faptul că educația este centrată pe elev, în urma demersurilor reprezentanților elevilor și susținerii din partea celor mai importanți actori implicați în sistem, a fost aprobat prin Ordin de ministru actul normativ intitulat „Statutul Elevului”, care reglementa distinct drepturile, îndatoririle, interdicțiile aferente calității de elev, precum și modalitățile de sancționare, asociere și reprezentare specifice. În cei 4 ani de la lansarea acestuia s-au sesizat încălcări ale drepturilor printre care se numără: trecerea absenţelor în catalog ca metodă de coerciție a elevului, notarea subiectivă a acestuia, deposedarea de bunurile personale precum telefoanele mobile, practica „fondului clasei”, respectiv „fondului şcolii” și interzicerea părăsirii incintei şcolare de către elevii majori. Mulți sunt conștienți de aceste abateri fără a le sesiza, astfel normalizându-le.

Din dorința de a proceda la o radiografiere a sistemului de învățământ românesc și de a verifica gradul de implementare a documentului, consiliile județene ale elevilor își asumă anual derularea unui amplu proces de consultare, a cărui finalitate o reprezintă redactarea Raportului privind implementarea Statutului Elevului la nivel județean (RISEJ). Se încearcă, astfel, prin aducerea neregulilor din sistem în atenția publică, tragerea unui semnal de alarmă și determinarea decidenților să conștientizeze importanța adoptării unor măsuri reale.

Pentru construirea unei societăți puternice, formată din indivizi responsabili, este esențială o educație bazată pe principii democratice, dar și pe respectarea legii în vigoare. În acest sens, Consiliul Județean al Elevilor Vrancea invită cei doi participanți direcți la actul instructiv-educativ, elevii și profesorii, să își exprime opinia, completând formularul disponibil la adresa: https://forms.gle/KHiitxjW6my8WrtH8 și să contribuie la formarea unei viziuni coerente asupra mediului școlar, din perspectiva aplicării prevederilor Statutului Elevului. Cunoscând problemele, putem milita împreună cu ceilalți actori educaționali pentru soluții optime pe termen lung. Fie că ești cadru didactic sau elev, așteptăm răspunsul tău – ne va fi cu siguranță de ajutor în demersul nostru.

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?