Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Solidari cu victimele violenței cibernetice! Legea care pedepsește acest gen de infracțiuni, votată de Parlament în ciuda opoziției Guvernului Orban

Camera Deputaților a votat, miercuri, proiectului de act normativ privind modificări și completări la Legea nr.217/2003, proiect care introduce violenţa cibernetică în categoria violenţei domestice. Legea răspunde unei probleme de maximă actualitate, în condițiile în care agresiunea pe Internet sau cyberbullying-ul a căpătat dimensiuni cu adevărat îngrijorătoare în societatea de astăzi. Este vorba despre utilizarea computerului sau a telefonului mobil pentru a hărțui online o persoană, prin mesaje abuzive, instigare la ură sau încălcarea dreptului la viață privată al victimei.

De cele mai multe ori, victime ale acestui gen de infracțiuni sunt copiii și femeile, fapt care spune totul despre gradul de periculozitate socială al acestor activități și despre importanța legii adoptate miercuri de Camera Deputaților, în ciuda unei opoziții nejustificate a Guvernului Orban. „Îmi exprim satisfacția că, în sfârșit, violența cibernetică va fi sancționată la fel ca și celelalte elemente incluse în categoria violenței domestice. Votul de miercuri este o victorie a Parlamentului în fața Guvernului Orban. Era imperios necesar ca acest tip de agresiune, care a luat proporții îngrijorătoare, în contextul evoluției tehnologice, să fie sancționată în conformitate cu gradul ei de periculozitate în societate. Am fost, însă, neplăcut surprins de faptul că – deși proiectul a întrunit avize favorabile de la Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, precum și nu mai puțin de 6 comisii parlamentare, printre care se numără și cea pe care o conduc – Guvernul Orban a găsit de cuviință să dea singurul aviz negativ în ceea ce privește acest proiect de lege, extrem de important pentru cetățeni”, a declarat deputatul PSD de Vrancea, Nicușor Halici, președintele Comisiei Juridice de disciplină și imunități.

Un element foarte important, prevăzut de legea pentru recunoașterea violenței cibernetice, este și obligația ca Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor să aloce fonduri în vederea realizării unor campanii de informare şi conştientizare împotriva violenţei cibernetice, precum și de a oferi asistenţă practică autorităţilor centrale şi locale în ceea ce privește prevenirea şi răspunsul la violenţa cibernetică. „Protejarea copiilor și a femeilor, categoriile cel mai vulnerabile în fața acestui gen de infracțiuni, a reprezentat întotdeauna o prioritate pentru mine și pentru colegii mei din PSD. Vom continua să susținem și pe viitor orice inițiative care vizează apărarea drepturilor persoanelor și adaptarea rapidă a legislației la noile evoluții tehnologice”, a concluzionat deputatul PSD de Vrancea, Nicușor Halici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?