Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și GALERIE FOTO: Povești pescărești pe Balta Nănești. „Pescuitul e ca vânătoarea, nu ține doar de experiență, ci și de noroc!”

La începutul săptămânii am evadat puțin din Focșaniul sufocat de căldura lui iunie, am urcat într-un microbuz și am pornit spre Nănești. Ca să nu mă întorc cu mâna goală, cum se spune, în scurta vizită la nași, am mers și la Balta din Nănești. Marți, soarele dogorea deja ca focul în vatră, iar atmosfera din jur te făcea să uiți chiar și de pandemie. Aici măștile sau afișele despre coronavirus le mai poți zări prin geamurile mașinilor care gonesc cu viteză, sau pe la magazinele din sat. În rest, oamenii bărâni care au rămas în sat, își târâie povara oaselor în baston.

La ora la care am ajuns pe baltă, pescarii deja-și duceau captura acasă pentru o ciorbă sau o friptură bună, iar în curtea fermei am mai găsit doar un angajat care, preț de jumătate de oră, ne-a fost ghid. După aproape două luni în care pandemia de COVID-19 i-a ținut departe pe amatorii de pescuit, data de 15 mai a venit cu dezlegare la peștele din Balta Nănești.

De la mașini, la pește…

Se aud brotacii cântând pe malul apei și foșnetul trestiei bătute de vânt. Ne-am apropiat de baltă. La intrarea în curte ne întâmpină un băiat care spune că lucrează aici și că patronii sunt plecați, dar este dispus să stea de vorbă cu noi. „Am 23 de ani și sunt muncitor aici, la baltă, de patru ani. Per total este bine aici, ținând cont că e o muncă în aer liber, nu-i destul de stresantă și nici nu te epuizezi foarte tare fizic. Ziua mea în fermă începe la ora 7:00 dimineața, și se încheie la ora 16:00. Practic n-ai ceva special de făcut, te ocupi de toate, de la măturat, până la hrănit peștii. Aici avem: crap, cosaș, sânger, novac, biban, șalău, cam un pic din fiecare”, ne spune Ștefan Surlă.

După ce a absolvit liceul, tânărul a urmat școala profesională pregătindu-se să devină mecanic auto, doar că viața i-a purtat pașii spre un alt domeniu, așa că a ajuns să lucreze aici. „Am zis că decât să mă distrez, mai bine mă duc la muncă. Mereu am fost genul ăla de om care a muncit. Muncesc de la 14 ani, nu mi-a fost frică de muncă. Sunt de la două sate distanță, de la Râmniceni, fac naveta cu mașina. Sincer, zic că asta este o muncă de viitor pentru că mereu ai ceva de făcut, se aseamănă cu agricultura, nu văd să se termine prea curând munca aici”, mai spune el.

Liber la pescuit

Pentru amatorii de pescuit și nu numai, data de 15 mai a venit ca o gură de aer proaspăt după aproximativ două luni în care incertitudinea pandemiei i-a ținut ferecați în case. Cât despre weekend-ul prelungit de Rusalii, putem spune că Balta Nănești a fost o a doua Mamaia cu zeci de oameni care au venit să se relaxeze în natura din buricul satului. „A fost foarte aglomerat după data de 15 mai când ne-am reluat activitatea, chiar pe unii oameni îi trimiteam în alte locuri. Nu doar cei din Nănești vin aici la pescuit, mai vin și din Brăila, Galați, chiar și Râmnicu Sărat din Buzău. Avem o medie undeva la 10 mașini de luni până vineri, iar de vineri seara, până duminică dimineața e aglomerat. În acest weekend am avut balta de 80 de lei plină, iar pe cea de la stradă, luni, am avut-o ocupată cam la jumătate”, afirmă Ștefan Surlă.

Haideți să aflăm și cât ne costă această distracție în aer liber. „Avem două bălți pentru pescuit sportiv și o baltă pe care noi o ținem separat și unde creștem peștele, îi dăm mâncare, ca toamna să-l putem vinde. Este tot în Nănești, undeva în câmp, într-o zonă mai retrasă unde nu au acces oamenii. Pe bălțile pentru pescuit sportiv taxa de zi este 50 de lei, iar cea de noapte 60 de lei. Pentru 24 de ore, taxa este 90 de lei, în timp ce pentru 36 de ore este 120 de lei. Avem 90 de locuri peste baltă, cu ce avem și pe aici prin curte suntem undeva la 115 locuri pentru pescuit”, adaugă tânărul.

Răsăritul pe baltă

Pescuitul vine la pachet și cu sacrificii. Primul ar fi trezitul de dimineață. Mit sau nu, peștele se prinde atunci când noaptea își schimbă cămașa și se transformă în zi, așa că pescarii își fac apariția pe Balta Nănești cam în jurul orei 05:30. „Pescarii pot sta până seara la 20:00 pe prima baltă, iar pe a doua baltă până la ora 19:00. Deci pe balta de 80 de lei, care este doar de zi, programul se termină cu o oră mai devreme. Recent a fost un domn cu familie care a stat aici cinci zile cu rulota. Ținând cont că noaptea a dormit în rulotă și ziua a pescuit, i-am luat doar taxa de 50 de lei pe zi. Regulamentul e regulament, dar mai înțelegem și oamenii, ca să zic așa”, spune Ștefan Surlă.

Prin urmare, pentru cei care vor să aibă parte de o experiență unică, pe malul bălții, trebuie să știe că nu se percep taxe pentru dormitul în rulota personală, ci doar taxele pentru pescuit, fie că este vorba de zi sau de noapte.

La mâna norocului!

Pescuitul presupune în primul rând răbdare. De pe marginea bălții, nu știi încotro sunt peștii, doar intuiești și arunci momeala. Apoi aștepți până când captura a mușcat. Ce faci în tot acest timp?! Te relaxezi și… te bronzezi, asta dacă îți permite vremea, dacă nu, stai pe scăunel sau direct pe pământ și… aștepți. Ori peștișorul auriu ori vreun „baban”. Sau era „biban”?!

Ce trebuie să știe un pescar amator?! În primul rând faptul că pescuitul e ca și vânătoarea, în sensul că nu ține doar de experiență, ci și de noroc, cel puțin din punctul meu de vedere. În al doilea rând, când te duci la pescuit cam jumătate te duci să te relaxezi și dacă e să prinzi și –un pește… norocul tău”, consideră Ștefan Surlă.

Pentru cei care pur și simplu sunt ocoliți de noroc, există scăpare. Dar asta doar în sezonul răcoros, și puțin în perioada primăverii. Despre ce este vorba? „Anul ăsta am avut crapul și cosașul 20 de lei/ kilogram, pentru că sunt specii asemănătoare; sângerul și novacul au fost 12 lei/kilogram și carasul 11 lei/kilogramul. Aici este singurul magazin unde vindem pește, am îmcercat și la Focșani avum vreo 2 ani dar nu a mers. Nu știu care a fost cauza, pur și simplu nu se vindea. Poate nu erau obișnuiți cei din Focșani cu peștele viu.

Doar în sezonul răcoros avem pește de vânzare, gen toamna, până îngheață balta și primăvara până dau căldurile. Vara, când se încălzește balta, peștele stă undeva la 1 metru deasupra și moare repede. Oamenii cumpără pește de la noi, le place pentru că este crescut natural și are un gust foarte bun, deci nu are gust de mâl chiar dacă e în apă statică. Cel mai căutat este crapul pentru că are gustul ăla dulce ca și carasul de altfel”, atrage atenția tânărul.

La Balta Nănești lucrează cinci angajați, de ajuns spune tânărul nostru ghid. În general, toamna este nevoie de mai multe mâini de ajutor, atunci când are loc popularea celor două bălți pentru pescuitul sportiv, dar și pentru vânzarea peștelui.

Prima baie în baltă

L-am întrebat pe Ștefan când a mers prima dată la pescuit și, surprinzător, a ținut minte chiar și data. O să vedeți de ce. „Prima dată am mers la pescuit în 2015, undeva pe 25/26 octombrie. Țin minte și data pentru că am căzut cu nasul în mâl. Pe atunci, nefiind obișnuit cu treaba, și frig afară, mi-am primit botezul, cum s-ar spune… cea mai bună experiență. Făceam naveta cu microbuzul pe atunci”, își amintește râzând.

Timpul a trecut și puștiul care a făcut prima baie în… baltă, a crescut și a ajuns să fie angajat aici. Am vrut să aflu care a fost cea mai mare captură a lui de până acum și, modest, mi-a spus că nu a fost reușita persoanlă, ci rezultatul muncii în echipă, cu ceilalți colegi de muncă. „De când sunt aici, cel mai mare pește prins de pescari a fost un crap de 8 kilograme 200, iar noi, când am pescuit la năvod, cred că am prins un crap de 12 kilograme. Crapul pleacă de la 1 kilogram jumate până-n 4-5 kilograme ar fi media pe baltă, ca și bucăți avem și la 7 kile, și la 8, dar sunt mai rari”, a mai spus Ștefan Surlă.

Înainte să plec de la baltă, un pui de cățel cu ochii verzi precum smaraldul, s-a apropiat timid cerșind iubire, nu era singur, la câțiva metri distanță, mama lui îl veghea. Balta Nănești vă așteaptă. S-ar putea să-l găsiți acolo și pe puiul de câine. Verdele ochilor lui se vede mai bine în realitate, iar culoarea bălții este mult mai intensă decât în poze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?