Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

VIDEO și FOTO! UPDATE! Cămătari din Focșani, „deranjaţi” de poliţişti la primele ore ale dimineţii! Nouă percheziţii şi cinci persoane reținute!

Casele mai mult persoane din Focşani au fost luate cu asalt ieri dimineaţă de poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale şi mascaţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, într-un dosar în care se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de cămătărie şi şantaj. Ancheta este coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Focşani.

Percheziţiile au început dis de dimineaţă şi au durat până după-amiază, atunci când la sediul parchetului au ajuns la audieri mai multe persoane. Referitor la această acţiune, reprezentanţii IPJ Vrancea au făcut o informare ieri dimineaţă conform căreia ar fi vorba despre o grupare infracţională specializată în comiterea infracţiunilor de cămătărie şi şantaj. Percheziţii s-au făcut în nouă locaţii din Focşani, în dosar fiind vizate cinci persoane. Acestea sunt bănuite că au dat bani împrumut celor care aveau nevoie urgentă şi au apelat la serviciile lor. După ce le dădeau banii, suspecţii puneau presiune pe victime, percepându-le diferite sume ca dobândă pe lângă împrumutul iniţial. Discuţiile cu privire la sumele împrumutate şi dobânzile aferente nu se purtau ca între prieteni, ci prin ameninţări şi şantaj, aspecte care le induceau victimelor o stare de teamă. Astfel, pe lângă banii împrumutaţi, suspecţii câştigau sume considerabile din dobânzile percepute şi primite de la victime.

După audierile care au durat până aseară, faţă de cinci persoane a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore. În plus, anchetatorii au indisponibilizat de la acestea cinci maşini, bani, bijuterii, dar şi o armă de vânătoare deţinută ilegal. „La data de 9 iunie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Vrancea, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Poliției Municipiului Focșani au desfășurat mai multe percheziții pe raza municipiului, într-un dosar penal privind persoane specializate în comiterea infracțiunilor de șantaj și cămătărie. La acțiune au participat și polițiștii din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea.

În fapt, în perioada noiembrie 2019-iunie 2020, polițiștii au documentat activitatea unei grupări infracționale nestructurate ai cărei membri se ocupau cu săvârșirea de infracțiuni de camătă și șantaj, constând în acordarea de împrumuturi bănești la diferite persoane, în special administratori de societăți comerciale, sume pentru care percepeau dobânzi între 15%-35% pe lună, iar în cazul neachitării recurgeau la amenințări cu acte de violență. Sumele împrumutate au fost estimate la aproximativ 300 000 euro.

Au fost efectuate 9 percheziții domiciliare pe raza municipiului Focșani, ocazie cu care au fost identificate și indisponibilizate 5 autoturisme în valoare totală de aproximativ 40 000 euro, sumele de 21.500 euro și 19.100 lei, bijuterii, o armă de vânătoare deținută ilegal, mai multe arme și mai multe obiecte ascuțit – tăietoare.

De asemenea, au fost puse în aplicare 5 mandate de aducere, persoanele depistate fiind conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea pentru audieri. Față de acestea a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate ulterior Judecătoriei Focșani cu propunerea de arestare preventivă”, au transmis reprezentanţii politiei vrâncene.

Dosarul instrumentat acum de poliţişti şi procurori nu este singular. La începutul acestui an, procurorii vrânceni au trimis în judecată, într-un alt dosar cu acelaşi obiect, 12 persoane, bărbaţi şi femei. La momentul respectiv, dobânzile percepute de cămătari pentru sumele împrumutate erau şi de 500 de euro pe săptămână.

De asemenea, într-un alt dosar trimis la instanţă în vara anului trecut, în care au fost inculpate 15 persoane pentru cămătărie şi şantaj, procuroii vorbeau în rechizitoriu despre ameninţări cu uciderea copiilor victimelor, venite din partea cămătarilor.

UPDATE! Față de 4 dintre persoanele reținute ieri, a fost dispusă măsura arestării preventive pentru 30 de zile, iar față de unul dintre aceștia a fost dispusă măsura controlului judiciar. (IPJ Vrancea, 10 iunie 2020)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?