Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Corlăţean acuză Guvernul PNL de presiuni politice asupra unor primari din opoziţie

Senatorul PSD Titus Corlăţean a acuzat marţi, în plenul Senatului, Guvernul PNL de presiuni politice asupra unor primari din opoziţie. „Le-aţi cerut administraţiilor locale să facă lucruri importante în gestionarea pandemiei, şi primarilor şi consiliilor judeţene şi locale (…). Problema care s-a adăugat sunt presiunile politice pe care Guvernul PNL le-a pus pe unii dintre primarii din opoziţie. Poate îi transmiteţi colegului dumneavoastră Virgil Guran, care e şeful PNL Dâmboviţa, vicepreşedinte la nivel naţional PNL şi mai este şi consilier de stat pe chestiuni de ordine publică, securitate naţională la Cancelaria domnului prim-ministru, care şi-a permis să sune şefi de poliţie de la Dâmboviţa să le ceară să pună presiuni pe primari PSD dintr-o serie de localităţi din judeţul Dâmboviţa”, s-a adresat Corlăţean ministrului de Interne, Marcel Vela, la dezbaterea moţiunii simple împotriva acestuia.

În opinia sa, comportamentul lui Guran este ”inacceptabil”. „Este absolut inacceptabil, iar treaba asta se numeşte şi abuz în serviciu şi multe alte chestiuni foarte grave şi poate îi sugeraţi să îşi vadă de treabă sau poate îl trimiteţi la plimbare, aşa cum merită”, a încheiat Corlăţean.

Senatul a adoptat, marţi, în şedinţa de plen, moţiunea simplă „Democraţia românească în derivă. Cu vela ruptă, în timp de pandemie”, depusă de social-democraţi împotriva ministrului de Interne, Marcel Vela.

Semnatarii moţiunii îi solicită ministrului de Interne să demisioneze pentru că prin ordonanţele militare emise a fost luat „un lung şir de decizii contradictorii” şi au fost impuse o serie de interdicţii pe care, ulterior, le-a anulat.

Aţi avut acces la astfel de informaţii din decembrie”

Senatorul PSD Titus Corlăţean i-a reproşat marţi, în plenul Senatului, ministrului de Interne, Marcel Vela, „proasta” pregătire prealabilă a măsurilor de combatere a crizei pandemice, afirmând că Guvernul şi preşedintele Klaus Iohannis ştiau de aceasta încă din luna decembrie a anului trecut. „Proastă pregătire prealabilă pentru pandemie, realizată de Guvernul PNL – încă din decembrie, cu atât mai mult în ianuarie, Guvernul Iohannis, Orban şi o serie de miniştri, nu toţi, au avut acces la informaţii certe şi clare cu privire la gravitatea pandemiei care va urma, informaţii care au fost transmise pe canalele Alianţei Nord-Atlantice. Aţi avut acces la astfel de informaţii din decembrie. În orice caz, preşedintele a avut acces. Să vorbim de sursele publice OMS, care ne-a spus din decembrie, v-a spus din ianuarie şi februarie (…). Dumneavoastră toată perioada asta aţi stat cu obsesia alegerilor anticipate, pentru că eraţi obsedat de puterea coruptă în România. Ce aţi făcut pentru pregătirea pandemiei în decembrie?”, a afirmat Corlăţean, la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Vela.

El a adăugat că Guvernul liberal a adoptat bugetul prin angajarea răspunderii şi a tăiat 23% din bugetul Sănătăţii, deşi avea informaţia cu privire la gravitatea pandemiei provocate de noul coronavirus. „Guvernul PNL a adoptat bugetul prin angajarea răspunderii, procedură nedemocratică, aţi tăiat 23% din bugetul Sănătăţii având informaţia cu privire la gravitatea fenomenului care va urma. Alegerile anticipate erau mai importante decât sănătatea populaţiei: proastă pregătire”, a susţinut Corlăţean.

Baza juridică pentru operaţiunea ”Sparanghelul”

Senatorul PSD Titus Corlăţean i-a cerut, marţi, în plenul Senatului, ministrului de Interne, Marcel Vela, să explice care este baza juridică pentru operaţiunea „Sparanghelul”, susţinând că acest lucru nu putea fi posibil fără un ordin şi fără încălcarea ordonanţelor militare. „Care este baza juridică care a permis operaţiunea „Sparanghelul” în plan intern, naţional? Nu a pus nimeni în discuţie plecarea muncitorilor la muncă, muncitori europeni români, libertatea de circulaţie, dar problema creării unui coridor privilegiat al transportării a aproape 2.000 de oameni în ziua respectivă la Cluj, noaptea – după 22,00 până la 6,00 dimineaţa fiind interzise deplasările, fără filtre, cu libertatea de circulaţie, cu culoar privilegiat, fără respectarea dispoziţiilor ordonanţelor militare privind distanţarea socială – acest lucru nu putea fi posibil fără un ordin şi fără încălcarea ordonanţelor militare. Cine a dat acest ordin? Preşedintele României, prim-ministrul, membru al Guvernului, dumneavoastră?”, a precizat Corlăţean la dezbaterea moţiunii simple împotriva lui Vela.

El a adăugat că dacă nu există o bază juridică pentru această operaţiune, acest lucru înseamnă că „au fost încălcate ordonanţe militare”. „Dacă nu există o bază juridică, şi ni s-a spus că nu există un acord interguvernamental româno-german care putea crea derogare, asta înseamnă că au fost încălcate ordonanţe militare, normele stabilite în acel moment, hotărârile Parlamentului şi cele două decrete ale preşedintelui care instituiau starea de urgenţă şi prelungirea acestei stări de urgenţă. Chestiuni foarte grave. Dar un răspuns foarte clar: cum aţi creat baza juridică, unde a fost publicată, cine a dat ordin pentru operaţiunea „Sparanghelul”? Pentru că toate treburile acestea trebuie explicate şi acolo unde nu există explicaţie, există şi răspundere şi nu doar politică, ci şi juridică”, a punctat senatorul PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?