Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

ATENȚIE, SRI avertizează! A apărut un nou mesaj pe telefon, care vă poate fura datele bancare!

Atenţie, nu deschideţi mesaje care conţin textul:  „detalii secrete COVID-19”!

Este un avertisment serios, despre o nouă amenințare informatică, pentru toți cei care au telefoane mobile cu Android. Noul virus permite foarte ușor furtul datelor bancare.

Serviciul Român de Informații atrage atenția că a fost identificată o campanie de distribuire a unui mesaj text care conţine o versiune nouă a troianului Cerberus Android Banker. Mesajul este redactat în limba română și invită utilizatorii să acceseze un link pentru obţinerea de informaţii privind noul coronavirus.

Sintagma utilizată în conţinutul mesajului este „Detalii secrete COVID-19”, iar dacă accesaţi link-ul, este descărcat automat un fișier care infectează dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android, versiunile cuprinse între 4 și 10.

Funcționalitățile noului troian împiedică atât detectarea acestuia de către serviciul Play Protect, cât și dezinstalarea aplicației de către utilizator.

Principalul pericol este că troianul oferă acces ilicit la datele din aplicațiile bancare instalate pe telefon.

De asemenea, poate extrage date despre aplicațiile de mesagerie și poșta electronică, gen WhatsApp sau Gmail, memorează și transmite apăsările pe tastele virtuale.

SRI recomandă verificarea de urgență a conturilor bancare pentru a depista eventualele accesări neautorizate. În cazul în care aveți suspiciuni de infectare a dispozitivului mobil este indicat să resetați telefonul la setările din fabrică şi apoi schimbarea datelor de utilizator pentru autentificarea în dispozitiv și în aplicații.

„Preventiv, pentru a asigura securitatea dispozitivelor mobile, este recomandată evitarea accesării link-urilor sau a ataşamentelor provenite din surse necunoscute”, transmite SRI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?