Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

GALERIE FOTO: Sportivi de poveste ai Vrancei – Adrian Dochioiu

– Ambiția și perseverența te pot duce acolo unde îți dorești! –

Adrian Dochioiu nu este ceea ce îndeobște numim un mare campion. Dar a făcut pionierat pentru Vrancea, împreună cu Cristinel Mălureanu și alți colegi în perioada 1997-1998-1999, într-un sport, taekwondo, în care a fost și campion național. Pionierat însemnând și participarea la organizarea la Focșani a unor stagii cu maeștri ai disciplinelor de arte marțiale, la care au luat parte focșăneni interesați de taekwondo. A înființat la Focșani Clubul Sportiv Addras Taekwondo, care a pregătit sportivi ce au devenit campioni ai României și medaliați în competiții internaționale, a urcat pe scara valorică a sportului său preferat, taekwondo în care este deținător al centurii negre 5 DAN.

Este nivelul cam de vârf la care ajunge un practicant de vârsta sa, așa cum mi-a spus. Este organizator al competiției internaționale Cupa Vrancei – devenită ulterior Cupa Vrancea – ”Memorialul Tomiță Lazăr”. Este ofițer de poliție la IPJ Vrancea. În anul 2000, după ce a fost admis la Academia de Poliție, și-a interupt activitatea competițională – și implicit pregătirea în taekwondo, la care a revenit în 2005. ”Puteam să am o carieră mult mai consistentă în acest sport, dar am optat pentru însușirea temeinică a profesiei care să-mi dea siguranța în viață. Din taekwondo nu se poate câștiga așa cum câștigă din fotbal, spre exemplu!” Chiar dacă nu a fost un mare campion pe tatami, Adrian Dochioiu a fost – și este prin ceea ce a făcut și face în taekwondo – un sportiv de primă mărime a cărui poveste poate fi aflată în cele ce urmează.

Așadar, Adrian Dochioiu!

– Ce anume v-a dus spre sportul în care v-ați ilustrat pe plan național?

– În anii ”90, imediat după Revoluție, tineretul a început să descopere lumea fascinantă a Artelor Marțiale, aproape necunoscută la noi în țară. Artiști marțiali precum Bruce Lee, Jean Claude Van Damme, Chuck Norris, Jackie Chan și alții ne-au oferit la momentul acela nenumărate surse de inspirație și au fost modele de urmat pentru mulți dintre noi, cei din generația anilor respectivi. Am început să practic Karate-Do în anul 1992, sub îndrumarea maestrului Aurel Giurgea la Clubul Sportiv AIKO, filiala de la Focșani. La momentul acela existau foarte puține surse de informare despre sporturile de contact. Singura revistă ce apărea lunar “ARTE MARȚIALE” , descria în mod generic fiecare stil în parte și prezenta într-un mod succint materiale despre fiecare sport de acest gen. La 1 noiembrie 1994, am descoperit Taekwondo, care a rămas sportul meu de suflet până în ziua de astăzi…

– Cine v-a îndrumat primii pași în sport, cine v-a ajutat să ajungeți sportivul valoros care ați devenit?

– Am avut mai mulți antrenori de-a lungul timpului, de la fiecare dintre aceștia având de învățat câte ceva. Primul maestru cu care am lucrat, prof. Aurel Giurgea, mi-a îndrumat primii pași pe drumul artelor marțiale, după care am lucrat cu domnul Valerică Cruceru, tehnicianul care a deschis primul club de Taekwondo la Focșani. Însă cel care a venit cu un aport substanțial în dezvoltarea acestui sport este maestrul Vlad Voicu, alias Da’LEE, un reputat practicant al Taekwondo la nivel național, unul dintre pionierii acestui sport și chiar al artelor marțiale din România. Întâmplarea fericită a făcut să-l cunosc, după o vizită la Federația Română de Taekwondo la București, unde am fost în toamna anului 1999, împreună cu domnul antrenor Cristinel Mălureanu.

Am găsit cea mai mare deschidere la domnul profesor Voicu, care ne-a ajutat necondiționat să punem bazele acestui sport aici, la Focșani. A organizat primele stagii cu sportivi de-ai dumnealui, campioni naționali și multipli medaliați în competiții internaționale la vremea respectivă, ne-a oferit gratuit echipament și material specific acestui sport, fapt ce ne-a impresionat profund! Practic, ne-a întins o mână și ne-a ajutat foarte mult în devenirea noastră ulterioară. Provenind dintr-o familie saracă, nu aveam bani să-mi cumpăr echipament, unul autentic costând echivalentul unui salariu lunar la acea vreme. Primul costum de antrenament (do-bok) mi l-a confecționat mama dintr-un cearșaf de pat… Maestrul Da’LEE mi-a oferit unul autentic în 1999!

– Care v-a fost drumul în cariera sportivă?

– Am fost legitimat la AS Dragon București și am participat la mai multe concursuri de Taekwondo, Kick-Boxing si Karate-Do, la care am obținut medalii de aur, argint și bronz, inclusiv un titlu de campion național la Taekwondo Poomse şi unul de vicecampion la Campionatul Universitar de Kick-Boxing. În anul 2000 am fost nevoit să întrerup activitatea sportivă, după ce am fost admis la Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza. Am revenit în activitate în 2005. În 2007 am înființat Clubul Sportiv Addras Taekwondo. În 2008 am câștigat medalia de argint la kumite la Campionatul Național de karate al Ministerului Afacerilor Interne. Au fost ani în care am avut satisfacții atunci când mi-am indeplinit obiectivele, am suferit și am plecat capul atunci când lucrurile nu au ieșit așa cum mi-am dorit. Însă întotdeauna am mers mai departe.

– Dacă nu ați fi făcut taekwondo, există alt sport pe care v-ar fi plăcut să-l faceți?

– Îmi place sportul în general și, prin felul meu de a fi, cred că reușesc să-i atrag și pe cei din jurul meu către un mod de viață activ. Merg foarte mult pe jos și cu bicicleta, practic în mod regulat alergări, tenis de masă și, funcțional, fitness, am o viață dinamică, trăiesc în ritm alert.

– Care este crezul dumneavoastră de sport și de viață?

– Cred că ambiția și perseverența te pot duce acolo unde îți dorești.

– Ce vă place să faceți dincolo de mișcare, de sport și de profesie?

– Îmi place foarte mult să călătoresc, să experimentez lucruri noi. Îmi place studiul limbilor străine – studiez în particular limba turcă, vorbesc limba engleza foarte bine.

– Continuați să fiți parte a sportului vrâncean și să construiți, la rândul dumneavoastră, campioni sau viitori campioni. Ce le-ar trebui acestora să ajungă la nivelul la care ați fost ca sportiv?

– Le trebuie încrederea în forțele proprii! Restul vine de la sine!

– Din ceea ce sunteți acum, ce îi datorați sportului?

– Practic, totul, pentru că m-a ajutat să trec peste toate momentele dificile din viața mea și să-mi construiesc un caracter puternic.

– Ce viață aveți dincolo de sport?

– Sunt ofițer de poliție în cadrul IPJ Vrancea, absolvent al Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, promoția 2000-2004. Ulterior absolvirii Academiei, am urmat mai multe forme de pregătire post-universitară, respectiv Relații Internationale (2005) și Masterat “Managementul activităților de ordine publică și siguranță națională” tot la Academia de Poliție. Am absolvit Cursul de Monitori Poliție Civilă ONU-Limba Engleză și Cursul de instructori sportivi arte marțiale la Institutul de Studii pentru Ordine Publică din cadrul MAI. De asemenea, am absolvit cursurile CNFPA, Școala Națională de Antrenori cu specializarea Taekwondo WT, cursul internațional pentru maeștri taekwondo, organizat de Academia Mondială de Taekwondo – KUKKIWON din Seul, Republica Coreea, 2015.

Aș dori să adaug faptul că le mulțumesc tuturor celor care, într-un fel sau altul, mi-au fost alături în toată perioada de când am început să fac sport!

Sursa foto: Vlad Voicu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?