Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: De la comisarul șef Daniel Fătu la liderii de sindicat. Polițiștii vrânceni vor protecție din partea factorilor de decizie și înțelegere din partea cetățenilor

Polițiștii, jandarmii și militarii patrulează în aceste zile pe străzile din Focșani și din județ, pentru a se asigura că cetățenii respectă Ordonanțele Militare. La fel ca personalul medico-sanitar, și aceștia se află în prima linie și se expun pericolului infectării. Cum decurg verificările din teren? Care este gradul de oboseală fizică și psihică al angajaților MAI și MApN? Cu ce situații deosebite se confruntă în această perioadă oamenii legii? Aflați în materialul următor.

Pericolul nevăzut

Prin natura meseriei lor, polițiștii sunt obișnuiți cu pericolul, însă de această dată vorbim despre un alt fel de inamic, unul pe care mulți dintre noi îl cataloghează drept „invizibil”: COVID-19. Am luat legătura cu unul dintre liderii sindicatelor de poliție din Vrancea care ne-a transmis că, din cauza lipsei de personal, în curând starea de sănătate a multor polițiști se va deteriora.

„În contextul prevenirii și combaterii pandemiei virale generată de COVID-19, lucrătorii, cu precădere cei din structurile operative, execută misiunile într-un ritm mult mai alert și susținut, motiv pentru care, pe fondul lipsei de personal preexistente, acest efort prelungit va conduce inevitabil la afecțiuni medicale, la deteriorarea stării de sănătate a multor polițiști.

Starea excesivă de oboseală, cu repercursiuni asupra sănătății individuale, se va instaura în mod inevitabil întrucât prin natura atribuțiilor de serviciu, lucrătorii M.A.I. sunt obligați să interacționeze cu un număr din ce în ce mai mare de cetățeni și nu se plâng de acest aspect. Sunt cetățeni care nu numai că nu se supun obligațiilor legale ce le revin însă adoptă și un comportament agresiv, violent la adresa lucrătorilor M.A.I. care intră în contact cu cetățenii, fără a ști dacă aceștia sunt infectați sau nu, dacă prezintă sau nu o sursă de pericol pentru ceilalți concetățeni”, a precizat agent-șef principal de poliție Daniel Ciobanu, președintele Sindicatul Polițiștilor din România „Diamantul”, Organizația Teritorială Vrancea.

Ignorarea nevoilor profesionale ale polițiștilor”

Polițiștii au în această perioadă îndatoriri multiple: verificarea modului de respectare a Ordonanțelor Militare, a măsurilor de carantină și izolare, îndeplinirea atribuțiilor pe linia menținerii unui climat de ordine și liniște publică, siguranță rutieră, prevenire și combatere a infracțiunilor, precum și soluționarea altor sesizări ale cetățenilor. Aceste îndatoriri duc la o uzura fizică, dar și psihică, iar liderul sindicatului „Diamantul”, filiala Vrancea, spune că angajații acestei instituții esențiale pentru orice comunitate se mai confruntă și cu ignorarea nevoilor profesionale. „Această stare de spririt va fi erodată și de o constantă activitate de ignorare a nevoilor profesionale ale polițiștilor, de minimalizare a importanței acestei categorii socio-profesionale de către puterea legislativă dar și de cea executivă, motive din cauza cărora, asemeni cadrelor militare, lucrătorii M.A.I. sunt nevoiți să «își caute dreptatea», să își câștige în fața instanțelor de judecată, anumite drepturi legal stabilite, însă acesta este un alt aspect”, apreciază agent-șef principal de poliție Daniel Ciobanu.

Situații-limită

Dată fiind amploarea evoluției pandemice a noului coronavirus, polițiștii, jandarmii și militarii care acționează în teren s-au confruntat cu un număr mult mai mare de situații deosebite decât în mod normal. „Întrucât în majoritatea cazurilor se prezumă că respectarea și încadrarea în litera legii este atributul numai al lucrătorilor M.A.I., sunt numeroase cazuri, prea multe apreciem noi, în care cetățenii nu acceptă «constrângerile» legii ci le încalcă cu intenție iar atunci când e normal să răspundă potrivit faptelor lor, nu numai că nu acceptă și nu își asumă greșelile, ultragiind lucrătorii M.A.I. care, îndeplinindu-și atribuțiile profesionale, reprezintă în fapt interfața dintre stat și cetățean”, a mai declarat agent-șef principal de poliție Daniel Ciobanu.

Stimulent salarial pentru polițiști

După ce programul de lucru al polițiștilor a suferit modificări în această perioadă, fiind nevoiți să-și desfășoare activitatea chiar și peste durata normală, subcomisarul Andrei Pruteanu, președintele Sincatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din M.A.I Vrancea, spune că „mulți dintre membrii sindicatului susțin că ar fi oportun să se acorde un stimulent salarial prin prisma faptului că se află în prima linie în lupta cu acest virus. Totodată, polițiștii doresc emiterea unei proceduri clare în situația în care unul dintre ei, în urma activităților desfășurate, s-ar afla în situația de a fi suspect de Covid 19, să i se asigure un loc de cazare, pentru a evita răspândirea virusului la restul membrilor familiei.”

Echipajele din teren lucrează în ture de câte 12 ore, însă cel mai mare trafic, atât pietonal, cât și rutier, se înregistrează în timpul zilei când oamenii merg la serviciu sau ies din case pentru aprovizionare. Lucrurile se mai liniștesc în intervalul 00:00-04:00, spun polițiștii. Principalul inamic pe timpul nopții este deocamdată frigul.

5-10% dintre cetățeni nu prea înțeleg scopul nostru în trafic”

Se spune că: „Unde-i lege, nu-i tocmeală”, însă există și excepții. Ieri am participat, alături de echipajele mixte formate din polițiști, jandarmi și militari, la filtrele prin care oamenii legii verificau dacă șoferii respectau Ordonanțele Militare. Un militar mi-a spus că mai sunt situații în care civilii opriți în trafic îi iau peste picior și le adresează cuvinte jignitoare: „Sunt mulți oameni nervoși care ne vorbesc urât, înjură, scuipă… Noi însă trebuie să rămânem calmi și să gestionăm cu grijă situația, colegii noștrii de la M.A.I mai temperează puțin lucurile, și să știți că atunci când văd că se pregătesc să-i amendeze, se mai calmează spiritele și încep să-și caute scuze”.

La rândul său, comisar-șef Daniel Fătu, împuternicit adjunct al șefului Poliției Municipiului Focșani, aflat ieri în stradă alături de colegii săi, mi-a declarat: „Să spunem că un procent de 5-10% dintre cetățeni nu prea înțeleg scopul nostru în trafic, și nici nu înțeleg restricțiile de circulație; fac acele declarații fără să le gândească, nu bifează câmpurile corecte, deși au motive de urgență, nu le găsesc pe acele criterii din declarații, și atunci încep discuțiile.

Sau sunt alte persoane care se duc la serviciu și li se pare în plus un control făcut de poliție. Vreau să le comunic că asta este îndatorirea noastră și nu putem ști dacă acea persoană are un scop clar sau o urgență”.

Echipamente de protecție donate de oamenii simpli

Pericolul infectării cu COVI-19 este destul de mare pentru oamenii legii, drept pentru care purtarea echipamentelor de protecție este vitală. Multe astfel de echipamente au fost donate de cetățenii pe care polițiștii i-au oprit în timpul verificărilor. „Am primit de la Inspectoratul Județean măști și mănuși, iar pe parcursul acestei pandemii, foarte multe persoane de bine au venit și ne-au donat măști, materiale de protecție, dezinfectanți. Le-am mulțumit la fiecare în parte. Cred că solidaritatea, acum, este cea mai importantă și este bine să înțelegem care este scopul poliției și al celorlalte forțe în teren, precum și ce obligații avem noi, pe stradă. Ne-am protejat, în sensul că nu ne apropiem foarte mult de aceste persoane și nu punem mâna pe documente. Când facem instruirile dimineața sau seara, noi, șefii, încercăm să transmitem un optimism colegilor și până acum văd că nu ne-am infectat, sperăm să scăpăm cu bine”, a mai spus comisar-șef Daniel Fătu.

Echipamentele de protecție există pentru moment”

Atât Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea, cât și asociațiile profesionale ale polițiștilor și sindicatele au făcut demersurile necesare pentru achiziționarea echipamentelor de protecție astfel încât acestea să acopere nevoile personalului din teren. „În ceea ce privește echipamentele de protecție, considerăm că acestea există pentru moment, unele fiind achiziționate de inspectorat cu fonduri proprii, dar și din donațiile asociațiilor profesionale ale polițiștilor și sindicatelor, alte echipamente fiind donate de diverse persoane, aduse la sediile instituției, dar și în timp ce polițistul se afla în filtru rutier.

Au fost elaborate proceduri privind interceptarea și legitimarea cetățenilor, recomandându-se folosirea măștilor și mănușilor pe perioada de contact, dar și în momentul prezentării documentelor de către cetățeni, astfel încât polițistul să evite contactul tactil cu acestea”, adaugă subcomisarul Andrei Pruteanu.

Agentul-șef principal de poliție Daniel Ciobanu ne-a transmis că: „Urmează să primim o donație de 50 de viziere de protecție individuală, de la Sindicatul Polițiștilor din România «Diamantul» București.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?