Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

GALERIE FOTO: 375 hectare de pădure din Vrancea salvate de la tăieri ilegale după ce au fost preluate în pază, iar serviciile silvice sunt plătite de stat

Aproape 375 hectare de pădure din Vrancea au fost salvate de la tăieri ilegale după ce au fost preluate în pază, iar serviciile silvice sunt plătite de stat. Un raport al Gărzii Forestiere Focșani arată că, în primele trei luni din acest an, au fost preluate în pază 852 hectare de către ocoalele silvice nominalizate în județele din competența instituției. Preluarea în pază a fost realizată în vederea asigurării serviciilor silvice pentru suprafețele de maximum 30 hectare, pentru care nu sunt asigurate serviciile silvice, iar proprietarii nu se pot identifica sau pentru care proprietarul a decedat şi nu s-a realizat dezbaterea succesorală. Cele mai multe hectare au fost preluate în pază de către ocoalele din Buzău-472 hectare, Vrancea – 375 hectare, Brăila – 5 hectare. Reprezentanții Gărzii Forestiere Focșani mai arată că, tot în acest an, au fost preluate în pază, prin contracte de prestări servicii, păduri cu o suprafață de 264 hectare, din care 12 ha pe județul Brăila, 25 ha pe județul Buzău, 28 ha pe județul Galați, 153 ha pe județul Vaslui și 46 ha pe județul Vrancea. Raportul realizat de Garda Forestieră Focșani arată și nivelul lucrărilor de împădurire în ocoalele silvice. Astfel, au fost realizate lucrări de împăduriri pe o suprafață de 185,97 ha, din care 48,15 ha împăduriri integrale, 111,82 ha completarea regenerării artificiale și 26 ha regenerări naturale. „Din acestea 62,1 ha au fost realizate de ocoalele silvice de regim din raza Gărzii Forestiere Focșani cu fonduri de la fondul de conservare și regenerare a pădurilor; 73,5 ha au fost realizate de consiliile județene și primăriile din raza gărzii cu fonduri de la fondul de mediu și 50,37 ha de către Garda Forestieră Focșani cu fonduri de la fondul de ameliorare a fondului funciar și de la bugetul de stat”, arată Garda Forestieră în raportul trimestrial.

La nivelul județului Vrancea au fost realizate lucrări pe 98,7 hectare, din care 60,2 ha de către ocoalele silvice de regim și 38,5 ha de către administrațiile locale. În schimb, în celelalte județe, majoritatea lucrărilor au fost făcute de Garda Forestieră. Este cazul la Vasului unde Garda Forestieră a făcut lucrări pe 30,1 hectare iar pe 1,94 hectare au fost făcute lucrări de ocoalele silvice.

Totodată, delegaţii Gărzii Forestiere Focşani au efectuat 159 controale cu privire la respectarea regimului silvic pe parcursul primului trimestru. O parte dintre controalele privind respectarea regimului silvic au fost efectuate în colaborare cu Poliția și Jandarmeria. În această perioadă au fost înaintate 11 denunţuri penale parchetelor de pe lângă instanțele de judecată competente, cu o valoare a prejudiciului adus fondului forestier naţional de 878583 lei, fiind aplicate 56 sancţiuni contravenţionale cu o valoare a amenzilor de 163000 lei. De asemenea, a fost confiscată o cantitate de 466 metri cubi de lemn, volumul arborilor tăiaţi ilegal fiind de 1233 mc.

Sursa foto: Facebook/Garda Forestieră Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?