Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Nu irosiți apa! CUP face un apel la consum rațional de apă în Tâmboiești, Cotești, Cârligele

Conducerea CUP Focșani face un apel la consum rațional de apă în localitățile din mediul rural în această perioadă de secetă. Sunt vizate în special localitățile Tâmboiești, Cotești, Cârligele, unde sunt probleme cu alimentare de apă potabilă din cauza rețelelor subdimensionate, a lipsei puțurilor care să asigure apă de calitate. Apa de la robinet ar trebui folosită pentru activitățile curente din gospodării, fără udatul grădinilor sau alte întrebuințări. CUP Focșani a introdus deja program de furnizare a apei potabile în comuna Tâmboiești astfel încât toți cetățenii se beneficieze de apă în anumite intervale orare.

Directorul CUP Focșani, Gheorghe Vasilescu, ne-a spus că în aceste zile este monitorizat consumul de apă în celelalte localități și urmează să fie luată o decizie referitoare la introducerea unui program de furnizare a apei potabile în localitățile unde vor fi probleme. „Localitățile cu probleme în alimentare cu apă sunt Cotești, Cârligele, Tâmboiești. Este și o perioadă cu secetă prelungită și este nevoie de un consum rațional de apă. La Tâmboiești a fost introdus un program și monitorizăm consumul în celelalte localități. Aceste probleme vor fi rezolvate prin proiectul finanțat prin POIM, așa cum am făcut în alte localități. La Odobești nu aveau apă și am rezolvat această problemă, la Panciu, la Adjud am rezolvat problema furnizării apei. Odată cu aceste investiții va fi asigurată apa necesară pentru consum 24 de ore din 24”, a spus directorul CUP Focșani, Gheorghe Vasilescu.

De altfel, aceste localități au constant probleme cu furnizarea apei în ultimii ani, rețelele lor fiind subdimensionate pentru numărul de consumatori care a crescut constant. Mai mult, în ultimele zile a crescut consumul odată cu revenirea acasă a vrâncenilor plecați la muncă în străinătate. Doar la Tâmboiești sunt circa 350 de persoane aflate în izolare la domiciliu. La aceasta se adaugă și perioada de secetă din această primăvară. Problemele din aceste localități vor fi rezolvate odată cu investițiile realizate prin programul Vranceaqua finanțat prin POIM – ”Extinderea și modernizarea sistemului de apă și canalizare în județul Vrancea, etapa a II-a”. Practic, prin accesarea de fonduri europene se are în vedere extinderea și modernizarea rețelelor principale de apă și canalizare din fiecare localitate, realizarea unor noi stații de pompare apă, precum și a unor noi stații de epurare. Lucrările sunt în curs de derulare dar este vorba de investiții complexe care vor remedia neajunsurile actuale ale sistemelor de alimentare cu apă. De exemplu, la Tâmboiești va fi realizată inclusiv o stația de tratare a apei, care nu există la acest moment. La Cârligele, proiectul prevede înființarea conductei de aducțiune zonală a apei pe traseul Odobești – Bordești, respectiv alimentarea cu apă a localităților: Vârteșcoiu, Broșteni, Cîrligele, Cotești, Urechești, Popești, Gura Caliței și Bordești. Conducta de aducțiune are o lungime de 33.973 m și va asigura continuitate în furnizarea alimentării cu apă de calitate.

Proiectul Vranceaqua, etapa a II-a, are o valoare totală de peste 1,1 miliarde de lei, adică 248,380,370 euro, din care contribuţia beneficiarului – 194.969.276 lei – adică 2%. În etapa a doua a proiectului, denumit Vranceaqua II, au fost incluse 38 de localităţi din județul Vrancea cu peste 2000 de locuitori, care trebuie să se conformeze la normele de mediu în perioada 2018-2022. Vor fi realizate rețele de apă și canalizare, vor fi construite stații de pompare a apelor uzate, dar și stații de epurare a apelor uzate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?