Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Primarul Misăilă acuză lipsa de măsuri pentru persoanele ținute în carantină

Primarul Cristi Misăilă a acuzat, ieri, lipsa de reacție din partea autorităților centrale care ar fi trebuit să stabilească măsurile ce trebuie aplicate pentru persoanele aflate în carantină după ce au venit din străinătate de teama coronavirusului. În cadrul unei conferințe de presă organizate vineri, după ședința Consiliului Local, unde au fost alocați banii pentru hrana persoanelor aflate în carantină, primarul Misăilă a prezentat măsurile luate până cum de autoritățile locale pentru a informa cetățenii și pentru a preveni apariția virusului. Din păcate, guvernanții liberali de la Bucureșit sunt mai interesați de jocurile politice și nu au luat decizii prin care să vină în sprijinul oamenilor aflați în carantină.

Așa s-a întâmplat că atunci când au fost aduse primele persoane în carantină, autoritățile nu știau care sunt măsurile care trebuie luate. Un exemplu este asigurarea hranei pentru acest persoane. Joi dimineață, când au fost aduse persoanele respective, nu exista niciun act normativ care să le permită autorităților din Focșani alocarea de bani pentru hrana acestora. Primarul a arătat că, deși a prezentat această situație în ședința Comiteului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul Gheorghiță Berbece a invocat lipsa unor măsuri stabilite în acest sens și transmise de Ministerul Afacerilor Interne. Aceasta deși este atributul CJSU Vrancea să ia măsuri specifice la nivelul județului. O asemenea decizie, prin care autoritățile locale pot aloca bani pentru hrana persoanelor aflate în carantină, era necesară deoarece nu există un act normativ cu sumele de bani care pot fi alocate pentru aceste cazuri. Practic, anul viitor, poate veni oricând o echipă de la Camera de Conturi care pot întreba primarii de ce au alocat bani pentru hrana persoanelor, cum au stabilit sumele respective, care este temeiul legal în baza cărora au fost făcute plățile. Iar oamenii aflați în carantină au și alte nevoi, deja au fost făcute solicitări pentru cafea, țigări iar cei care îi au în grijă ridică din umeri pentru că nu pot interveni. De asemenea, nu s-a stabilit cum se face curățenie, cine ridică gunoiul de la locația unde sunt ținuți oamenii în carantină pentru că societatea CUP Salubritate nu poate interveni în aceste cazuri. Sunt situații concrete pe care trebuiau să le prevină cei de la București, fiind vorba despre o situație la nivel național, nu un caz izolat la Focșani. La nivelul municipiului Focșani a fost alocat un buget de 25 lei/zi/persoană pentru trei mese. În acești bani sunt incluse tacâmuri de unică folosință și doi litri de apă. Masa este preparată la Cantina de ajutor social iar costurile au fost stabilite ținând cont de cheltuielile existente. Bugetul total alocat este de 56 mii lei.

,,Este strigător la cer, în acest moment, la nivel național, nu este stabilită nicio regulă cu privire la gestionarea situației persoanelor aflate în carantină! Ceea ce noi astăzi am făcut, am luat o hotărâre la alocarea unor sume din fondul de rezervă pentru situații de urgență. Noi, la nivel local, putem lua aceste decizii atunci când se întâmplă situații izolate, doar la nivelul localității, dar acum vorbim de o situație la nivel mondial”, a spus primarul Cristi Valentin Misăilă.

Mai mult, primarul Misăilă a acuzat că situația românilor din străinătate, în special din Italia, nu a fost gestionată foarte bine de către Ministerul Afacerilor Externe. S-a ajuns astfel în situații speciale în care soțul este în carantină iar trupul neînsuflețit al soției este la camera mortuară. Această pentru că nicio autoritate română nu l-a informat pe bărbat că nu trebuie să aducă sicriu acasă deoarece va intra în carantină pentru 14 zile. „Există și un caz cu totul și cu totul special, o persoană, din nefericire, a venit să-și conducă soția, decedată în Italia, pe ultimul drum. Sicriul este ajuns la camera mortuară, iar dumnealui stă în carantină și ne roagă să-i dăm drumul că să poată face cele necesare pentru înmormântarea soției”, a mai spus primarul Municipiului Focșani. De asemenea, edilul îi sfătuiește pe românii stabiliți în Italia să NU vină în țară pentru că vor intra automat în carantină.

Responsabili pentru centrele de carantină

Abia vineri după amiază, Prefectura a cerut Direcției de Sănătate Publică să fie desemnate persoane responsabile pentru fiecare punct de carantină. Aceste persoane vor asigura o comunicare rapidă și obiectivă între persoanele aflate în carantină și mediul extern (rude, furnizori de servicii, etc). Persoanele respective se vor asigura că sunt respectate toate măsurile de protecție și vor stabili un orar al fluxului de produse și servicii. Gestionara spațiilor de carantină se va face cu sprijinul voluntarilor de la Crucea Roșie. „Facem încă odată apel la conștiința cetățenilor, să respecte hotărârile legate de autoizolare și carantină, precum și la spiritul civic, anunțând la 112 orice persoană care nu respectă măsurile”, a anunțat Instituția Prefectului, precizând că se poartă discuții cu persoane din industria hotelieră pentru idenficarea unor spații noi pentru carantină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?