Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Doctorul Doru Calistru, hărțuit de PNL să-și dea demisia din funcția de director executiv adjunct al DSVSA Vrancea

Liberalii vrânceni continuă presiunile pentru înlăturarea șefilor de instituții publice și numirea unor peneliști în fruntea deconcentratelor din județ. Directorul executiv adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea, doctorul Doru Calistru, acuză că asupra sa se fac tot felul de presiuni și este hărțuit pentru a fi schimbat din funcție. Acesta susține că acuzațiile au fost atât verbale dar și prin intermediul unor documente, emise de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Un astfel de document a fost emis de ANSVSA în data de 24 februarie 2020 prin care i se cere directorului Doru Calistru să prezinte cât mai repede, un raport de activitate pentru perioada 13 iunie 2019-7 ianuarie 2020, detaliat „pe zile și ore“ (sic!!!), lucru nemaiîntâlnit până acum după cum spun cei care lucrează în domeniu. „Având în vederere dispoziția conducerii Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, vă rugăm să transmiteți, cu celeritate, raportul privind activitatea desfășurată de dumneavoastră în cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea, pe zile și ore. Astfel, acesta va fi defalcat pe următoarele perioade: 13.06.2018-24.06.2019, director executiv adjunct al DSVSA Vrancea; 25.06.2019-07.01.2020, director executiv al DSVSA Vrancea“, se arată în adresa semnată „pentru“ de secretarul de stat Robert Viorel Chioveanu.

Contactat de reporterii noștri, doctorul Doru Calistru a afirmat că în continuare este vorba de hărțuire, intimidare și presiuni care se fac asupra sa pentru a-și da demisia din funcția de director executiv adjunct. „Seria acțiunilor de hărțuire și intimidare a mea pentru a-mi da demisia din funcția de director executiv al DSVSA Vrancea a început în luna ianuarie, când chiar președintele Autorității Naționale mi-a spus că mă va detașa la Maramureș dacă nu eliberez această funcție. Sau, tot atunci, mi-a propus să plec de bună voie la o circumscripție din județ. Pentru că am refuzat să le fac jocurile, în luna februarie, ANSVSA a eliberat o adresă prin care îmi solicită un raport de activitate pentru perioada 13 iunie 2019-7 ianuarie 2020, detaliat pe zile și ore. O astfel de solicitare este unică în analele instituției, deoarece evaluările noastre se fac de ANSVSA unde am primit, an de an, calificativ «Foarte bine» și nu am avut reproșuri din punct de vedere profesional“, a afirmat doctorul Doru Calistru.

Acesta a adăugat că nimeni, niciodată nu a solicitat până acum un astfel de raport detaliat pe zile și ore în cadrul acestei instituții. „Consider că este vorba de o hărțuire pe care actuala conducere a ANSVSA o face la adresa mea, cel mai probabil ca urmare a solicitărilor politice venite din partea PNL, partid aflat la putere și care a demarat o acțiune de schimbare a directorilor din instituțiile publice, pentru a pune în loc oameni din camarila de partid, chiar dacă știu că nu au studiile necesare sau experiența pentru a deține o astfel de funcție. Chiar dacă se fac presiuni și vor să mă determine prin orice fel să-mi dau demisia, eu nu o să fac acest lucru. Lucrez la DSVSA Vrancea de 34 de ani, dețin funcția de director adjunct de 18 ani, funcție obținută conform prevederilor legale, prin concurs“, a susținut directorul executiv adjunct al DSVSA Vrancea, Doru Calistru.

PNL promovează nepotismul

Este de neînțeles solicitarea conducerii ANSVSA. Asta dacă nu cumva, toată această mascaradă are loc tocmai pentru a-i schimba definitiv pe toți cei care sunt profesioniști dar nu sunt membri de partid și nu fac politica PNL în teritoriu, așa cum s-a cerut încă de la preluarea puterii de către liberali. Așa se face că, în numai câteva luni, liberalii vrânceni au schimbat tot ce se putea schimba în instituții publice și au numit în loc doar „neamuri și nemurele“, camarila de partid și lipitori de afișe.

Dorina Ștefan, soția verișorului deputatului liberal Ion Ștefan, cunoscut drept ministrul „Grindă”, a fost numită „șefă“ cum îi place să i se spună, la Centrul județean Vrancea al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Dorina Ștefan este soția verișorului penelistului Ion Ștefan, ambele familii fiind din comuna Milcov. Este un exemplu clasic de nepotism, prin care diferite persoane sunt promovate în funcții de conducere pe criterii care nu au nicio legătură cu pregătirea și activitatea profesională. Dorina Ștefan a ocupat până acum o funcție de consilier în cadrul APIA Vrancea, fără să aibă experiență în funcții de conducere. Ori, APIA este o instituție complexă, prin care sunt derulate programe de finanțare pentru fermieri în valoare de zeci de milioane de euro. Funcția de director executiv la APIA Vrancea a fost ocupată în ultimul an de directorul adjunct Alina Maria Alecu Bută. În luna decembrie a anului trecut, aceasta fusese numită, din nou, interimar la conducerea APIA Vrancea, pentru o perioadă de șase luni.

Mai mult, Nicolae Ștefan, soțul noii șefe de la APIA și verișorul deputatului „Grindă”, este consilier la Direcția Antigrindină, fiind unul dintre numele vehiculate la nivelul județului pentru a-l înlocui pe Ion Marin, directorul Centrului de comandă al Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea.

Reamintim că startul numirilor la București a fost dat de Ion Ștefan, cel care l-a angajat pe consilierul județean liberal Liviu Bostan în corpul de Control al ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației Publice. De altfel, Liviu Bostan este cunoscut ca fiind un apropiat, omul de casă al ministrului Grindă. Aceasta poate fi singura explicație a angajării acestuia în Corpul de Control al ministerului mai sus menționat, deoarece din CV-ul lui Liviu Bostan rezultă că a absolvit Facultatea de Matematică a Universității București și a lucrat în… asigurări. Ulterior, Bostan a fost numit și în Consiliul de Administrație la ANCPI.

De asemenea, ministrul „Grindă“ și-a susținut și finul, pe numele lui Florin Jan Vasilache, în funcția de consilier al ministrului Agriculturii. Surse liberale spun că Vasilache ar fi fost adus și în partid de „Grindă“ chiar înainte de alegeri, dar nu înainte ca acesta să fi fost angajat la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea. Prin forțe proprii și competență, desigur! (sic!)

Tot pentru „merite deosebite“, consilierul județean PNL Ovidiu Burdușa a fost numit secretar de stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni din cadrul Guvernului României. Ovidiu Burdușa locuiește în Italia, a fost consilier județean din partea PNL, iar ceea ce l-a recomandat pentru această funcție este tot apartenența politică. Un alt consilier județean PNL, Adrian Crețu, a fost numit purtător de cuvânt la Instituția Prefectului. Pe lista de persoane impuse de PNL la conducerea unor instituții publice din județ se mai află Mihai Cristinel-DSVSA, Dorina Vraciu – SGA, Eugen Popa – ANIF, Vasile Bercaru – Garda Forestieră. Nu trebuie uitat Biroul Vamal de la Focșani, unde persoana desemnată interimar în locul lui Robert Roșculeț a fost Gheorghe Bivolaru. Însă pentru o scurtă perioadă, locul acestuia fiind luat de Eugen Lefter.

Trei liberali vrânceni au fost numiți în Consiliul de Administrație (CA) al Spitalului Județean „Sf. Pantelimon” Focșani, dar ulterior doi și-au dat demisia.

Nicu Tănase, consilier local și președinte PNL Focșani, a fost numit șef la Agenția Vrancea a Autorității Rutiere Române (ARR), iar Florin Nedelcu, consilier județean PNL Vrancea, șef la Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier (ISCTR) Vrancea. Liberalii au schimbat șeful și la Reprezentanța Vrancea a Registrului Auto Român (RAR), numindu-l pe Dan Emanuel Stoican. Aceasta este, de altfel, cea mai recentă schimbare de conducere la nivelul instituțiilor din Vrancea.

Primul pas spre penelizarea instituțiilor publice a fost făcut, în 15 noiembrie 2019, prin demiterea prin ordin de ministru a inspectorului școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, Aurel Șelaru și înlocuirea cu Gabriela Daniela Marchitan, membru al Biroului Politic Local al PNL Focșani și fost candidat pentru funcția de consilier local al municipiului Focșani din partea liberalilor. Ulterior au fost înlocuiți cu membri PNL sau persoane apropiate de partid, profesorul de istorie Adrian Atarcicov, directorul Casei Corpului Didactic (CCD) Vrancea și 9 inspectori şcolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?