Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

GALERIE FOTO: Tatăl DECEDAT. Mama grav BOLNAVĂ, în spital. Trei frați au mare nevoie de AJUTOR!

Crucea Roșie Vrancea face un apel la solidaritate, pentru ca frații Găman, din Vizantea Livezi, să poată depăși situația grea în care se află, și să poată avea un viitor. Tatăl copiilor, fost viceprimar al comunei, a murit în vara anului trecut, într-un accident cu tractorul. În urmă cu aproximativ trei săptămâni, mama lor a ajuns în spital la București, cu picioarele sfârtecate, după ce a căzut sub roțile… tractorului. Eduard, mezinul, are doar 5 ani și știe că mama lui lipsește de acasă pentru că are o „buba” la picior. Cristina, elevă în clasa a IV-a știe adevărul, dar este încurajată mereu de fratele ei cel mare, Florin, de 21 de ani, student în anul III la arhitectură în Iași, și care era cât pe ce să renunțe la studii pentru a fi alături de frații lui. Toți trei copiii sunt acum în grija bunicii, în vârstă de 70 de ani, care se luptă singură, zi de zi, să îi îngrijească, să vadă de gospodărie și să le asigure strictul necesar. Florin are mare nevoie de bani ca să-și poată continua facultatea, iar mama lui va avea nevoie de bani de asemenea, pentru foarte multele operații de reconstrucție a unui picior, și ulterior, pentru tratamentele de recuperare. Orice leu donat acestor copii și mamei lor, contează enorm! Așadar, dacă doriți să le întindeți o mână de ajutor, puteți depune orice sumă în contul Societății Naționale de Cruce Roșie Filiala Vrancea: RO77RNCB0267036443600001 – BCR Focșani, sau în contul deschis pe numele Florin Găman: RO06BRDE240SV05730602400.

Pentru Florin, Cristina și Eduard Găman, viața s-a schimbat pur și simplu într-o clipă. O clipă nenorocită, pusă în calea lor de un destin nedrept, care i-a condamnat mult prea devreme, la o suferință mult prea mare! Într-o clipă n-au mai avut tată, și tot într-o clipă, mama lor a fost cât pe ce să ajungă pe lumea cealaltă… Și gândiți-vă pentru o secundă măcar, că asta ni se poate întâmpla oricăruia dintre noi…

Sâmbătă i-am vizitat. Și vă spun cu mâna pe inimă că totul, dar totul din gospodăria lor, din casa lor, pare acoperit de pojghița nemiloasă a durerii, a tristeții… Ne-a întâmpinat Florin, un tânăr înalt, cu priviri senine și inteligente, umbrite de îndârjirea cu care nu lasă să plece speranța și încrederea că totul va fi bine… Este student în anul III la Arhitectură la Iași și, de când cu necazul care i-a lovit, săptămânal vine acasă să petreacă timp cu frații lui mai mici, și să-i dea o mână de ajutor bunicii sale care, la cei 70 de ani, abia mai poate face față tuturor nevoilor. După accidentul mamei a fost cât pe ce să renunțe la facultate. Nu mai are resurse financiare. Și nu mai vedea altă ieșire pentru a-și ajuta mama și frații, decât aceea să se angajeze ca să câștige banii atât de necesari acestora. În momentul lui de deznădejde nu mai găsea soluții nici pentru propria sa întreținere în facultate, și nici nu vedea de unde să mai aibă banii necesari pentru proiectele lunare pe care are obligația să le facă la școală. Vă puteți imagina ce a fost în sufletul acestui copil, în acel moment…? „Eram la facultate, era seară când m-au sunat de acasă să-mi spună de accidentul mamei… Au luat-o cu ambulanța, au dus-o la Vidra, apoi la spital la Focșani de unde au trimis-o la București, la Spitalul Bagdasar Arseni… Am vrut să renunț la facultate… Dar au fost lângă mine prieteni care m-au încurajat… Mi-au spus că trebuie să termin facultatea pentru că așa o să-i pot ajuta mai mult…Apoi, m-a ajutat Crucea Roșie Vrancea”, a povestit Florin.

Prima rază de speranță a venit de la Crucea Roșie Vrancea, care i-a trimis în cont 2200 lei, jumătate pentru el, să-și poată realiza proiectul la facultate, și jumătate pentru mama internată în spital. Și din acel moment, Florin a început să lupte. Deznădejdea a fost înlocuită de speranță și responsabilitate, așa încât a devenit un real suport psihic, sufletesc, pentru frații și bunica sa.

Dramă cu repetiție… și crunta luptă pentru supraviețuire

În vara anului trecut, Emil Găman, tatăl celor trei frați a murit într-un accident cu tractorul. „Eram acasă, făceam o machetă pentru facultate și înainte să plece, tata s-a uitat la ea și a fost foarte încântat. A plecat cu tractorul să constate o pagubă a cuiva care urma să primească despăgubiri. A plecat și… a murit. S-a răsturnat cu tractorul într-un loc în care nu sunt denivelări”, a spus Florin. „De când a murit, am stat numai într-o supărare… Și acum și Dana (mama fraților – n.r.)… Să nu treacă nimeni prin ce-am trecut și trecem noi… Dana a plecat la lemne în pădure, că ne-a sunat păduraru că să le luăm neapărat. A fost cu cineva cu tractorul. Mai avea oleacă să ajungă acasă. Într-o curbă, pe șosea aici, aproape, ea a căzut de pe lemne, sub roata tractorului. Eu am ieșit la poartă, am văzut poliție, lume… dar nimeni nu mi-a spus ce s-a întâmplat, ca să nu mă sperie… Apoi, când mi-a zis cineva, când a venit ambulanța, n-am mai știut de mine…”, a povestit și bunica copiilor, Gica Găman.

Acum, Dana Găman, în vârstă de 40 de ani, mama celor trei copii, se află internată la Spitalul „Bagdasar Arseni” din capitală. „Mamei i s-au făcut intervenții chirurgicale pe ambele picioare; va putea să utilizeze piciorul drept. Este încă în stare critică și are nevoie de mai multe intervenții chirurgicale pentru a-și folosi piciorul stâng. Acum este conștientă, în unitatea de terapie intensivă, cu risc ridicat de infecție. Medicii așteaptă să vadă cum răspunde corpul ei înainte de a evalua cel mai bun mod de a proceda cu piciorul stâng. În fiecare zi trebuie să-i curețe și să-i întrețină rănile, inclusiv transfuziile de sânge și lichidele non-stop. Starea ei s-a îmbunătățit, dar va avea nevoie de transplanturi musculare și de piele”, a explicat Florin. A mai spus că la piciorul stâng, mamei îi este dizlocată rotula, trebuie refăcută, osul este și el afectat, iar în perioada următoare medicii vor trebui să îi înlocuiască peste 80% din masa musculară a gambei, și s-o reconstruiască … „Vor fi multe intervenții chirurgicale, care necesită bani… Apoi, după ce ne ajută Dumnezeu ca totul să fie bine, va urma o perioadă lungă de recuperare… și va costa foarte mult… De aceea, prin intermediu unei postări pe care am făcut-o pe Facebook, rog pe toti cei ce au posibilitatea și bunăvoință să ne ajute pentru a o vedea pe mama sănătoasă, acasă, alaturi de familie!”, a mai spus Florin Găman .

Florin are nevoie de ajutor, constând într-o bursă de minim 800 lei lunar!

După ce le-a murit tatăl, și mama a ajuns departe de ei, neputincioasă și suferindă, pe patul de spital, cei trei frați Găman au rămas în grija bunicii lor de 70 de ani. Se drămuiesc cu toții din pensia de urmaș rămasă după tată, și din cea primită de bunică după soțul ei decedat… Bunica este la rândul său bolnavă, are nevoie lunar de medicamente, o chinuie durerile de genunchi, de oase, însă strânge din dinți cât poate, ca să le asigure nepoților ei strictul necesar. Eduard, mezinul, merge zilnic la grădiniță. Cristina, în clasa a IV-a, are și ea nevoie de multe lucruri. Dar cea mai mare problemă o are Florin. Studentul cu minte sclipitoare, suflet extraordinar și o putere de sacrificiu rar întâlnită!

Visul lui a fost să devină arhitect, și este pe cale să devină, fiind în anul III la Arhitectură, în Iași. Jumătate din drumul pentru împlinirea visului său l-a parcurs, fără să se gândească vreo clipă ce nenorocire avea să-i scoată-n cale destinul. Mai are de parcurs încă trei ani de școală…

Zilele trecute, vorbind cu el la telefon, am aflat că încă nu și-a plătit căminul pe luna martie. „Trebuie să-l plătesc până la data de 23. Căminul mă costă lunar 135 lei. Cam 200 lei mâncarea, 20 de lei abonamentul pentru transportul în comun. Și cam 100 de lei instrumentele de desen, iar 300 de lei machetele și materialele pe care le folosesc pentru proiecte”, a explicat, cu modestie, Florin. Însă pe lângă toate acestea, nu a pus la socoteală drumul din Focșani până la Vizantea Livezi și înapoi, când vine acasă și apoi pleacă iar la facultate, nu a socotit nimic din lucrurile care îi trebuiesc lui personal (articole de igienă, detergenți etc.) și nici unele cărți sau cine știe ce cursuri care trebuie cumpărate.

Pur și simplu, Florin a socotit strictul care îi este necesar, și care i-ar putea asigura, la minim, continuarea facultății: 800 de lei lunar. Știe că cel puțin pentru moment, nu mai e nimeni din familie care să-i asigure susținerea financiară. Acest tânăr are mare nevoie de un sponsor, de un om cu suflet, sau de mai mulți, care să-i asigure în fiecare lună o bursă de 800 de lei, măcar pentru perioada de timp cât mama lui se află pe patul de spital!

Orice leu donat este vital!

Imaginați-vă că sunteți o familie frumoasă și fericită, și stâlpul casei moare, în floarea vârstei, pe neașteptate. Imaginați-vă cum ar fi să fiți copil orfan de tată, și într-o clipă să aflați că în urma unui accident, ați rămas și fără mama a cărei viață, acolo, într-un spital, atârnă de un fir de păr! Imaginați-vă cum ar fi să fiți acea mamă, și să știți că copilul vostru nu-și mai poate continua facultatea, că ceilalți copii suferă din cauza lipsei sale, adâncită și de alte nevoi…

Pur și simplu, în acest moment, depășirea crizei în care se află Dana Găman, copilul ei student, Florin, și cei doi frați ai acestuia, depinde de solidaritatea noastră! Florin are nevoie de bani pentru a-și putea continua facultatea, pentru a putea deveni arhitect! Mama lui are nevoie de bani pentru multele intervenții chirurgicale și tratamente de recuperare, care să-i redea sănătatea și verticalitatea! Pur și simplu, această femeie și copiii ei au nevoie de noi! Fiecare leu donat înseamnă un pas înainte în depășirea acestei crâncene situații! Crucea Roșie Vrancea a demarat o Campanie umanitară pentru ajutorarea acestei familii!

Așadar, dacă aveți omenia și generozitatea de a le întinde acestor oameni o mână de ajutor, puteți depune orice sumă de bani în contul Societății Naționale de Cruce Roșie Filiala Vrancea: RO77RNCB0267036443600001 – BCR Focșani, sau în contul deschis pe numele Florin Găman: RO06BRDE240SV05730602400.

Orice leu donat este vital!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?