Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Mărţișoare caritabile realizate de o voluntară a Crucii Roșii, din brazi de Crăciun aruncaţi la gunoi

Crucea Roşie Sibiu a scos la vânzare anul acesta peste 4.000 de mărţişoare, majoritatea realizate de una din voluntarele sale, din brazii de Crăciun aruncaţi de sibieni la gunoi, banii obţinuţi fiind folosiţi pentru a ajuta oameni bolnavi să îşi cumpere medicamente sau copii din familii sărace să primească mâncare caldă.

Rodica Vâca este o pensionară din Sibiu, în vârstă de 65 de ani, care creează mărţişoarele din brazii de Crăciun pe care oamenii i-au aruncat la gunoi. Ea şi-a descoperit întâmplător talentul de a realiza tablouri eco, în urmă cu 12 ani, când făcea curăţenie în casă. Fostă angajată a Poştei Române şi a Primăriei Municipiului Sibiu, Rodica Vâca a realizat primul ei tablou din flori uscate în 2008. „De prin 2008, pe când făceam curăţenie cu fiica mea, am găsit nişte flori uscate şi atunci ne-am gândit să facem un tablou. Am lipit florile, în timp ce făceam curăţenie. Aşa ne-a ieşit ceva frumos. Pe urmă, m-am apucat să fac tablouri din plante, care reprezintă peisaje, nuduri, Iisus pe muntele Golgota cu cei 12 apostoli”, a povestit pentru AGERPRES, Rodica Vâca. (…)

În 2012, Rodica Vâca a decis să se înscrie ca voluntar la Crucea Roşie, după ce a citit un anunţ în presa locală. „La Crucea Roşie mi-am dorit de mult timp, din tinereţe, să vin, dar nu am ştiut cum să te duci ca voluntar, până când am văzut un anunţ la ziar, că nu contează vârsta. Eu mă gândeam că doar tinerii pot să vină ca voluntari. Am venit ca voluntar, atunci şi lucram. Din 2012 când a început Crucea Roşie, îngrijire bătrâni la domiciliu, fetele mi-au spus că ar avea nevoie. Eu am lucrat în Primăria Sibiu şi în Poşta Română”, îşi aminteşte Rodica Vâca.

În urmă cu şase ani, Rodica Vâca s-a înscris şi la Şcoala Populară de Artă, Secţia Pictură. „Pe urmă am auzit că la Şcoala Populară de Artă pot merge şi cei mai copţi. Şi aşa am zis să mă duc să mă specializez. Şi aşa m-am dus la şcoală vreo 3 ani şi la 59 de ani am terminat Şcoala Populară de Artă, secţia Pictură, am avut şi expoziţii. Vârsta nu este o problemă”, spune Rodica Vâca.

De câţiva ani, Rodica Vâca îşi pune talentul şi munca în slujba semenilor cu scopul de a-i ajuta. Aşa i-a venit ideea de a face mărţişoare din ce aruncă alţii. „Eu am avut ideea cu mărţişoarele. Ce a fost mai gros din brad, tulpina, mi-a tăiat-o soţul fâşii pe care le folosesc de Paşti, când fac ornamentele de ou, pun oul pe ele, ele sunt suportul. Noi am căutat crenguţele de brad, care s-au potrivit la mărime, pentru mărţişoare. Culorile ţin mult timp. Pe urmă sunt date şi cu lac, ca să ţină”. Aceste mărţişoare sunt valorificate în scop caritabil la târgul din centrul Sibiului, unde cumpărătorii au remarcat că sunt mai deosebite, lucrate manual. „Noi pe centru ieşim, este al treilea an. Fiecare segment are cumpărători. Şi la noi au venit cumpărători, pentru că au văzut că totul este făcut de mână. Şi plicurile sunt făcute de mână, din file din cărţi aruncate de alţii”, explică Rodica Vâca.

Reportajul INTEGRAL pe – https://bit.ly/2I6nn7y

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?