Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Unde sunt patrulele terestre, polițist-jandarm? Liniștea și siguranța publică, între zone speciale și paznici comunali

Mulți oameni se plâng de dispariția patrulelor terestre polițist-jandarm, mai ales în contextul unor scandaluri ce au loc în plină stradă, în municipiul Focșani sau în alte localități din Vrancea. Într-un răspuns la o solicitare adresată Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Vrancea, se arată că patrulele nu au dispărut, ci se află în trei zone speciale. În unele comune, primarii au înfiinţat patrule mobile de pază care, spun ei, au condus la diminuarea furturilor şi a situaţiilor conflictuale din localităţi.

La datorie 24/24!

Liniștea și ordinea publică sunt asigurate în municipiul Focşani atât prin intermediul patrulelor auto, cât şi a celor pedestre. În afara dispozitivelor zilnice, există trei zone speciale în care acţionează atât poliţişti din cadrul IPJ Vrancea, cât şi jandarmi din Bacău; în aceste zone speciale, echipajele mixte se schimbă în funcţie de situaţia operativă. „La nivelul județului Vrancea au fost constituite 3 zone speciale din care: o zonă pe raza Municipiului Adjud, unde suntem sprijiniți de lucrători din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău; o zonă specială pe raza municipiului Focșani, unde acționează echipaje mixte formate din polițiști și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vrancea; și un dispozitiv pe raza Secţiei 2 Gugești, în localitățile arondate, respectiv: Slobozia Bradului, Tâmboești, Sihlea și Obrejiţa. În cele 3 zone speciale de siguranță publică, echipele mixte cu lucrători din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău și din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi sunt constituite pentru o perioadă determinată de timp“, a transmis agent principal de poliţie Lidia Gabriela Braşoveanu.

„Patrulele din Dispozitivul de Ordine şi Siguranţă Publică sunt constituite din lucrători de poliţie, iar pe raza municipiului Focşani, a municipiului Adjud şi pe raza oraşului Panciu, unde sunt structuri de jandarmi, sunt constituite şi patrule mixte formate din poliţişti cu jandarmi. Nu avem constituite patrule mixte cu efectivele Poliţiei Locale. Lucrătorii din patrulele care formează Dispozitivul de Ordine şi Siguranţă Publică, pe timpul executării serviciului poliţienesc, sunt dotaţi cu mijloace de intervenţie şi protecţie în conformitate cu prevederile legale.

          În mediul rural, acţionează în Dispozitivul de Ordine şi Siguranţă Publică, efective de poliţie constituite, de asemenea, în patrule mobile şi/sau lucrători de la Posturile de Poliţie. Totodată, vă comunicăm că în mediul rural, punctual, în funcţie de evoluţia situaţiei operative, am organizat şi patrule mixte cu efective de jandarmi“, a mai precizat agent principal de poliţie, Lidia Gabriela Braşoveanu.

„Paza bună păzeşte primejdia rea!“

Dacă în oraşe, cetăţenii sunt păziţi de poliţişti şi jandarmi, în unele comune, primarii au înfiinţat patrule mobile de pază, toţi angajaţii având atestate în domeniu. Spre exemplu, în Gugeşti, primarul Vasile Vatră a luat în anul 2016, iniţiativa să înfiinţeze o patrulă mobilă de pază pentru că, spune dumnealui: „au fost perioade când se spărgeau şi câte şapte case!“. La momentul actual, în comuna Gugeşti ordinea şi siguranţa cetăţenilor este asigurată de şase paznici, dintre care doi lucrează permanent la primărie. Iniţiativa de a reînfiinţa aceste patrule pare să dea randament, spune edilul, iar în ajutorul lucrătorilor care asigură paza, în localitate au fost montate şi camere de supraveghere.

La Slobozia Bradului, primarul Iulian Dumitru a luat hotărârea de a angaja un paznic în urma valului de reclamaţii din partea oamenilor, aşa că, începând din 2018, satele din comună sunt supravegheate de un paznic care patrulează uliţele pe timp de noapte.

Şi în comuna Tulnici, paza este asigurată de patrulele mobile încă din anul 2001. Primarul Aurel Boţu spune că rata infracţionalităţii nu depăşeşte media normală. Cei doi paznici care asigură ordinea şi siguranţa cetăţenilor pe raza localităţilor Lepşa şi Greşu nu au liber în weekend.

Există însă şi comune care sunt… în gura lupului, asta după ce posturile de poliţie au fost desfiinţate. Este cazul comunei Boloteşti, unde patrulele mobile de pază au fost desfiinţate la puţin timp după revoluţie. Primarul Fane Popa spune că încă din anul 2000 nu mai există niciun paznic în Boloteşti. Tot el ne-a spus că a fost desfiinţat şi postul de poliţie, fiind înlocuit cu secţiile de poliţie în care se lucrează cu schimbul. În caz de nevoie, sunt trimişi la intervenţie poliţişti de pe raza comunelor Andreiaşu sau Broşteni. Primarul Fane Popa spune că, dacă postul de poliţie nu va fi reînfiinţat, numărul furturilor şi al agresiunilor din localitate va continua să crească: „Dacă nu reînfiinţează postul de poliţie, va fi din ce în ce mai rău!“.

Cu sau fără pază asigurată de poliţie, jandarmi sau primărie, oamenii de la sate şi oraşe apelează şi la ajutorul sistemelor moderne de supraveghere. „Avem şi casă la ţară, şi, pentru că nu ne ducem des acolo, am ales să punem gratii la toate uşile şi geamurile. Mai avem şi nişte vecini care se mai uită din când în când prin curte. La bloc avem camere de supraveghere montate la intrare“, spune doamna Maria T.

Cum nu toată lumea are bani de gratii sau sisteme sofisticate de supraveghere, încă mai există oameni care îşi pun încrederea pe seama „dulăului“: „Cu şase câini în curte, cine să intre domnişoară?! Am şi o pisică, dar aia aleargă numai găinile…, spune, râzând, un bătrân pe care l-am întâlnit în zona gării din Focşani.

Sursa foto: editie.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?