Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Locuitorii comunei Vintileasca, ATACAȚI de urși

Un localnic din Vintileasca a scăpat ca prin urechile acului, în urmă cu câteva nopți, când a fost cât pe ce să fie mâncat de urs, în propria locuință. Viceprimarul localității, Tudorel Vîlcociu, spune că Trestianu Gheorghe, din satul Tănăsari, comuna Vintileasca, s-a trezit în noapte cu un urs mare în ogradă. Dihania, a încercat în primă fază să intre la oile din obor, pe care gospodarul le-a asigurat destul de bine. Văzând că nu poate rupe grajdul unde se aflau mioarele, ursul s-a năpustit în bucătăria de vară, unde a rupt polistirenul cu care era izolată construcția și aproape că a intrat în casă, peste bătrân. Salvarea acestuia a venit din partea câinilor pe care îi are în gospodărie, dar și celor ai vecinilor, care au făcut o larmă mare iar ursul, fiind încolțit pe toate părțile, s-a speriat și a fugit.

Nu a fugit în pădure, ci tot la un gospodar, la Negru Gheorghe, căruia i-a sfârtecat numaidecât 4 oi. „Situația începe să fie din ce în ce mai dramatică, deoarece urșii care au dat năvală în comuna noastră de ceva vreme, acum au început să atace și oamenii. La Trestianu Gheorghe, ursul a sărit în curte să-i omoare oile și să le mănânce. Norocul lui a fost că oile erau toate în grajd, iar construcția era destul de solidă. Dacă oile au scăpat, cât pe ce era să o pățească tocmai el. Ursul a tăbărât bucătăria de vară, a rupt polistirenul și aproape că era să intre în casă peste bătrân. Câinii lui și ai vecinilor au început să latre și l-au salvat din ghearele ursului, pe care l-au alungat, câteva case mai încolo. Următorul atac, a fost în gospodăria lui Negru Gheorghe, acolo unde a reușit să rupă tot în cale și să-i omoare 4 oi“ ne-a spus Tudorel Vîlcociu, viceprimarul comunei Vintileasca.

Atacul urșilor pare unul desprins din filmele horror. În toate satele comunei, localnicii și animalele domestice sunt atacați aproape în fiecare seara. O ursoaică cu puii după ea a intrat în gospodăria unei femei din satul Bahnele, Ioana Stăruială, unde au rupt în bucăți o oaie. Acum 3 seri în urmă, urșii au atacat gospodăriile sătenilor din centrul satului Vintileasca. Au omorât o oaie de-a lui Ion Trestianu, iar acum două seri, au intrat în gospodăria lui Gheorghe Turea, acolo unde un urs a mursecat o oaie care trebuia să fete. În aceeași noapte, ursul a vrut să facă prăpăd și în curțile gospodarilor Nicolae Colniceanu și Vergică Colniceanu, însă a fost alungat. „Toate satele din Vintileasca sunt terorizate de urși. Am anunțat paznicii de vânătoare, am anunțat Garda Forestieră, Agenția de Protecție a Mediului, au venit, au făcut constatări și o să dea despăgubiri. Vor fi despăgubiți doar cei care au putut dovedi cu cadavrele oilor. Am făcut din nou o adresă către Prefectură prin care le-am comunicat că nu mai putem rezista în felul acesta aici!“ a adăugat viceprimarul Tudorel Vîlcociu.

Stănel Negru, fiul lui Gheorghe Negru, ale cărui oi au fost prinse și ucise de urs, a povestit că înainte de a ataca oile din gospodăria lui, ursul aproape că era să intre în casă peste 2 consăteni, Gheorghe și Niculina Trestianu, după ce a rupt polistirenul de pe bucătăria de vară. După ce a făcut prăpăd acolo a fost speriat de lătratul câinilor și s-a îndreptat către gospodăria lui. Ca un om, ursul, a putut deschide o încuietoare de ușă și a intrat în saivanul cu oi, unde a omorât pe loc 3 oi, iar pe una, a mursecat-o și a tras-o afară. Într-un final, a fost alungat și de acolo, dar Stănel Negru a înțeles că a mai fost și la alte gospodării. A aflat de la directorul școlii, Fănel Crucean, că în Vintileasca, în golul stânii, ursul a fost alungat de mai mulți oameni, însă a fugit câțiva metri, după care s-a întors înspre ei.

Știe că în Bahnele a luat o oaie de la o gospodărie, pe care a omorât-o și apoi a îngropat-o chiar în fața bisericii. „Ursul a atacat prima dată casa lui Trestianu Gheorghe și Niculina și aproape că era să intre peste ei în casă. L-au tăbărât câinii și s-a dus să intre în saivan la oi. A încercat să rupă niște scânduri, nu a reușit, a fugit de acolo și s-a repezit la grajdul tatălui meu. A încercat în spate să rupă niște scânduri, nu a avut izbândă, a venit în față unde este ușa, și aici, parcă zici că era om, a dat peste încuietoarea ușii și s-a năpustit înăuntru. A omorât pe loc 3 oi, iar pe una a mursecat-o și a tras-o afară. Au reușit să-l alunge, însă am înțeles că a mai fost în mai multe locuri și la alți săteni. Domnul director Fănel, de la școală, a povestit că a fost de față în zona Vintileasca, în golul stânii, pe unde locuiește doamna secretară, tot la fel, ursul a luat o oaie. L-au văzut, l-au urmărit să-l alunge, însă ursul fuge 10 metri, se oprește și se întoarce către oameni. Înainte de a ajunge la mine, la o gospodărie din Bahnele ursul a luat o oaie, a omorât-o și a îngropat-o vizavi de poarta bisericii din Bahnele“, povestit Stănel Negru – punct Tănăsari, lângă drumul național.

Conform spuselor lui Fănel Crucean, directorul Școlii Gimnaziale „Regina Maria“ din Vintileasca, urșii care terorizează localitatea nu au frică de nimic. Mai mult, până la lăsatul întunericului, sălbăticiunile vin aproape de casele gospodarilor și odată cu întunericul, dau atacul și omoară tot ce le iese în cale. Sătenilor le este frică să mai lase copiii la școală, deoarece urșii le pot ieși în orice moment în cale. El spune că se impune luarea de măsuri urgente pentru a nu se ajunge ca ursul să omoare oamenii în localitatea Vintileasca. „Atunci când ursul a mursecat o oaie, localnicii au încercat să îl alunge dar în zadar, pentru că nu îl mai sperie nimic, nici petardele, nici focurile de armă. Se ascunde în imediata apropiere a gospodăriilor și cum se înserează începe atacul, fiind zărit și seara și dimineața. Localnicii sunt disperați, fiindu-le frică să mai trimită dimineața copiii la școală și să mai iasă seara din casă. Sperăm ca organele competente să ia măsurile ce se impun până la săvârșirea unor tragedii, localnicii fiind hotărâți să își facă singuri dreptate în lipsa unor măsuri imediate“ a spus Fănel Crucean.

Ori sunt împușcați urșii, ori vor muri oameni

Reprezentanții Asociației de Vânătoare „Valea Râmnicului“, cei care gestionează fondul de vânătoare din zona localității Vintileasca, spun că în afară de goană de alungare și a le pune mâncare sălbăticiunilor în pădure, nu pot face altceva pentru că nu le permite legea. Mai mult, instituțiile responsabile în luarea deciziilor cu privire la realocarea sau împușcarea urșilor care fac dezastru în comuna Vintileasca sunt Instituția Prefecturii și Ministerul Mediului. Până la acest moment, deși au fost semnalate nenumărate situații, concret nu s-a luat nicio măsură. Probabil, în opinia celor care guvernează astăzi România, este mai puțin importantă moartea unor localnici din Vintileasca decât împușcarea unor urși care nu fac altceva decât să le distrugă agoniseala și în cele din urmă, să-i omoare și pe aceștia.

Horia Sandu, directorul Asociației de Vânătoare „Valea Râmnicului“, spune că de ceva timp, de tranchilizarea urșilor se ocupă Jandarmeria, iar oamenii aflați în pericol trebuie să sune și să ceară sprijin la numărul unic de urgență 112. „Noi am făcut înștiințare de fiecare dată către Prefectură cu privire la situația urșilor din Vintileasca. Noi mai mult decât să le punem mâncare în păduri, să facem goană de alungare, nu putem face altceva. Cu acest urs, este clar că trebuie făcut ceva. Pe românește, repede, ca să nu omoare lumea. Mai mult decât să trimitem paznicul de vânătoare, să facem goană de îndepărtare, să facem gălăgie, să tragem cu carbid, Legea nu ne permite altceva. În ultima seară, când am fost sunat, paznicul de vânătoare a plecat imediat acolo. Legea nu ne permite mai mult de atât. Noi înștiințăm ITRSV și așteptăm ca măsurile să fie luate de Ministerul Mediului. Trebuie luate măsuri cu aceste atacuri să nu degenereze în altceva și să moară lumea. Omul trebuie să fie în siguranță, iar pentru acest lucru, mă repet, Ministerul Mediului, trebuie să facă ceva și în special Instituția Prefecturii. De curând, de tranchilizarea urșilor nu se mai ocupă cei de la arii protejate, ci Jandarmeria. În mod normal, oamenii ar trebui să sune la 112 și să ceară sprijinul Jandarmeriei. Noi am sfătuit oamenii să sune la 112 ca să anunțe incidentul și să nu se lupte ei cu urșii, însă oamenii se feresc să apeleze numărul de urgență, crezând că vor fi amendați, nefiind de fapt o situație de urgență. Duminică seara, eu le-am spus oamenilor să sune la 112 și să ceară ajutor, însă aceștia m-au întrebat dacă voi plăti eu amenda. În mod normal, ce v-am spus este traseul firesc. Mai repede decât noi, ca asociație de vânătoare, nu se poate face nimic. Nu ne putem muta cu toate forțele la oameni în casă“ a declarat Horia Sandu, directorul Asociației de Vânătoare „Valea Râmnicului“.

Poate în ceasul al 13-lea, autoritățile care răspund într-adevăr de soluționarea acestei probleme deosebit de gravă din comuna Vintileasca, se vor trezi și vor da dispensă ca cei 2, 3 urși care terorizează comuna, să fie realocați în altă parte, sau în ultimă speță să fie împușcați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?