Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Conducerea Spitalului Județean Focșani a dat în judecată Ministerul Sănătății. „Nu e suficient să te susțină PNL, trebuie să te susțină și legea”

Conducerea Spitalului Județean Focșani a dat în judecată Ministerul Sănătății după ce ministerul a instalat în Consiliul de Administrație al unității medicale trei membri PNL Focșani, care nu sunt angajați ai ministerului sau ai Direcției de Sănătate Publică, așa cum prevede legea. Acțiunea a fost deschisă la Curtea de Apel București, secția Contencios Administrativ. Acțiunea în instanță are loc după ce ministrul Sănătății a emis Ordinul nr 64 prin care numea în funcția de membri cu drept de vot ai Consiliului de Administrație al Spitalului Județean, trei liberali: Ana Maria Dimitriu, Alexandru Ciprian Epure și Dragoș Cătălin Cozma.

Managerul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon“ Focșani, Constantin Mîndrilă, susține că numirea celor trei liberali este ilegală, motiv pentru care a înregistrat la Ministerul Sănătății o plângere prealabilă, dar a deschis și o acțiune în instanță ca să demonstreze acest fapt. Prin intermediul acestei acțiuni, Mîndrilă solicită anularea Ordinului Ministrului Sănătății nr. 64/20.01.2020 prin care au fost desemnaţi cei trei membri – reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi cei trei supleanţi – reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea, în componenţa Consiliului de Administratie al Spitalului de Urgenta Sf Pantelimon Focșani.

Mai mult, Constantin Mîndrilă susține că desemnarea celor trei membri – reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii în componenţa Consiliului de Administrație al Spitalului de Urgență Sf Pantelimon Focșani, s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art. 187 alin.3 şi 13 şi ale art. 178 alin1, lit. f, din Legea nr. 195 /2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, după cum urmează: Potrivit dispoziţiilor art. 187 alin.3, din Legea nr. 195 /2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, “pentru spitalele publice din reţeaua Ministerului Sănătăţii, cu excepţia celor prevăzute la alin. (2), membrii consiliului de administraţie sunt: a) 3 reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii sau ai direcţiilor de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti; b) un reprezentant numit de consiliul judeţean ori consiliul local, respectiv de Consiliul General al Municipiului Bucureşti; c ) un reprezentant al universităţii sau facultăţii de medicină, pentru spitalele clinice; d) un reprezentant al structurii teritoriale a Colegiului Medicilor din România, cu statut de invitat; e) un reprezentant al structurii teritoriale a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, cu statut de invitat.

„Textul de lege arătat mai sus prevede foarte clar că, din componenţa organului de conducere colegial fac parte trei reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii sau ai direcţiilor de sănătate publică judeţene. În aceste condiţii, cei trei reprezentanţi pot fi aleşi doar dintre specialiştii celor două organisme publice şi nu din afara lor, legiuitorul dorind ca aceștia să înţeleagă foarte bine problemele de management şi de respectare a legislaţiei medicale aplicabile spitalelor aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. În cazul de faţă, cei trei membri titulari au fost desemnaţi din afara Ministerului Sănătăţii şi din afara Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea, pe criterii strict politice şi nu profesionale. Mai mult, deşi textul de lege nu prevede posibilitatea desemnării unor supleanţi, prin ordinul ministrului au fost desemnaţi şi trei supleanţi – reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea, în condiţiile în care potrivit dispoziţiilor art.8 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea, aceste persoane trebuiau desemnate de către Direcţia de Sănătate Publică Vrancea, din cadrul acestei instituţii, în calitate de membri titulari în consiliul de administrate al spitalului şi nu de supleanţi“, se arată în plîngere.

Și în plângerea prealabilă înregistrată la Ministerul sănătății se arată că cei trei reprezentanţi nu pot face parte din Consiliul de Administrație al Spitalului Juudețean deoarece singura lor calitate este cea de membri de partid în PNL. „De asemenea, am făcut cunoscut prin plângere prealabilă adresată Ministrului sănătățîi că cei trei reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii în persoana domnului Cozma Dragoş Cătălin, domnului Epure Alexandru Ciprian şi doamnei Dimitriu Ana Maria nu fac parte din cadrul Ministerului Sănătăţii şi nici din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea aceștia fiind membri marcanţi ai Partidului Naţional Liberal Vrancea, având, potrivit informaţiilor din presă, chiar şi funcţii de conducere în cadrul Partidului Liberal, aflându-se în acest caz într-o situaţie de incompatibilitate, potrivit dispoziţiilor art. 187 alin.13 coroborate cu dispoziţiile art 178 alin.1 lit.f din Legea nr. 195 /2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Aceste dispoziţii prevăd incompatibilitate pentru membrii Consiliului de Administraţie al Spitalului de Urgență Sf Pantelimon Focșani care exercită şi funcţia de membru în organele de conducere, administrare şi control ale unui partid politic. Potrivit art. 187 alin.13 din acelaşi act normativ ,“nerespectarea obligaţiei de înlăturare a motivelor de incompatibilitate sau de conflict de interese apărute ca urmare a numirii în consiliul de administraţie a unui spital are ca efect încetarea de drept a actului administrativ de numire în funcţie a respectivului membru al consiliului de administraţie,” motiv pentru care după o verificare prealabilă a situaţiilor de incompatibilitate, solicităm să constataţi încetarea de drept a Ordinului Ministrului Sănătățîi nr. 64/20.01.2020, precum şi nelegalitatea acestuia şi să luaţi măsurile necesare de intrare în legalitate“, se mai arată în finalul plângerii depuse de managerul spitalului județean, Constantin Mîndrilă.

Personalul medical este indignat și respinge atragerea în jocuri politice”

Ieri, reprezentanții Spitalului Județean de Urgență au remis un comunicat de presă în care vin cu precizări, după ce liberalii din CA s-au întrunit între ei și, tot între ei, au decis s-o numească pe Ana Maria Dimitriu, președinte al Consiliului de Administrație, funcție deținută de drept de medicul Mihai Nedelcu.

„Având în vedere întrunirea de la sediul Spitalului Județean de Urgență Focșani, a celor trei membri PNL, numiți ca reprezentanți ai Ministerului Sănătății prin Ordin de Ministru (nu ordin al ministerului!) facem o serie de precizări:
• Persoanele împuternicite de ministrul sănătății să reprezinte ministerul în CA al Spitalului județean au fost convocate în scris, în data de 29 ianuarie 2020, conform prevederilor legale și statutare, la ședința ordinară din 11.02.2020.
• Fără a fi în posesia procesului verbal vehiculat în spațiul public, dorim să îi aducem la cunoștință drei. Dimitriu, că nu am reușit să identificăm în Legea nr. 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății, temeiul legal în baza căruia a solicitat documentele enumerate public.
• Aducem la cunoștința celor interesați, că activitatea de evaluare a conducerii spitalului este un atribut exclusiv al Ministerului sănătății prin comisiile special organizate în acest scop în baza unei metodologii.
• De asemenea, accesul la documentele medicale (foi de observații -care sunt individuale și nu generale- emise pe secțiile spitalului), este supus unei legislații restrictive, neputând fi comunicate sau înaintate niciunei persoane cu excepția organelor specializate și abilitate prin lege.
• Specificăm faptul că toate rapoartele organelor de control, inclusiv bugetul de venituri și cheltuieli, lunar, trimestrial și anual se regăsesc la Ministerul Sănătății.
În concluzie, ne dorim să se înțeleagă cât mai clar cum funcționeaza din punct de vedere instituțional un spital public, iar ceea ce se întâmplă la acest moment, considerăm a fi o ingerință politică nelegală și neavenită, cu efecte de nedorit asupra activității spitalului. Precizăm că personalul medical (resursa umană a acestei instituții) este indignat și respinge atragerea în jocuri politice a unui domeniu în care trebuie să primeze grija față de pacienți și nu față de interesele politice.”

Medicul Nedelcu: „Nu e suficient să te susțină PNL, trebuie să te susțină și legea”

La rândul său, medicul Mihai Nedelcu, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Focșani, a făcut ieri mai multe precizări, pe pagina sa de facebook:

„Am citit în presă că domnișoara Dimitriu s-a autoproclamat președinta Consiliului de Administrație al spitalului județean. Așadar, o anunț pe „domnișoara președinte” că pentru a putea purta o asemenea titulatură are nevoie de un act administrativ legal și că îi stau la dispoziție să îi reproduc pe silabe, dacă este cazul, care îi sunt limitele de acțiune ca membru al unui consiliu de administrație, dar asta, dupa ce mă asigur că vorbesc cu un reprezentant numit printr-un act legal de ministrul sănătății. Nu mă aștept la cei trei să înțeleagă hățișurile legislative din domeniul sănătății, dar îi anunț cu părere de rău că nu e suficient să te susțină PNL, trebuie să te susțină și legea…….Îi aștept pe cei trei crai de la PNL, marți pe 11 februarie (anul acesta), la ora 9,00, să avizăm bugetul de venituri și cheltuieli al spitalului pentru luna februarie, pentru ca cei 1380 de angajati să își poată primi salariile. Ar fi interesantă o conferință de presă în lacrimi a drei ”președinte” în care să se plângă că are sute de dosare din partea angajaților care nu au putut să își plătească ratele la termen, să își întrețină copiii sau a bolnavilor că nu au avut medicația necesară și la timp. Succes dragilor!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?