Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Bilanț la Judecătoria Focșani: 29.584 dosare pe rolul instanței, anul trecut

SINTEZA BILANȚULUI PRIVIND ACTIVITATEA JUDECĂTORIEI FOCȘANI ÎN ANUL 2019

În cadrul Judecătoriei Focşani funcționează Secțiile penală și civilă, înființate prin Hotărâreanr. 433/07.12.2006 a CSM şi respectiv Hotărârea Colegiului de conducere nr. 21/10 mai 2007 privind repartizarea efectivă a judecătorilor pe secții.

Judecătoria Focşani îşi desfăşoară activitatea de judecată cu un orar de activitate, atât în timpul I, cât și în timpul II, având complete configurate cu începere de la ora 09.00 dar si cu începere de la 12.30, în fiecare zi de luni până vineri. În ce privește corpul magistraţilor, în prezent, Judecătoria Focșani are prevăzută o schemă de 30 posturi de judecător pe statul de funcţii (un post fiind obţinut în anul 2019 pe perioadă nedeterminată, în condițiile art. 134¹ din Legea nr. 304/2004), din care două sunt funcţiile de

conducere – preşedinte și vicepreşedinte – iar restul de 28 sunt funcţii de execuţie, în care sunt cuprinse și cele două functii de preşedinţi de secţie.

Actualmente sunt ocupate un număr de 26 de posturi de judecător (din care 1 judecător se află în concediu pentru creşterea copilului, 1 judecător este delegat ca și judecător de supraveghere a privării de libertate la Penitenciarul Focşani din luna iulie 2018, un altul fiind înlocuitor pe acest post, iar 1 judecător este delegat pe funcţia de preşedinte la Judecătoria Panciu din 15 aprilie 2019), astfel încât înfăptuirea actului de justiție este realizată efectiv de un număr de 23 judecători. De menționat că din cei 23 judecători, un număr de 4 judecători sunt stagiari care urmează să susțină examenul de definitivat la începutul anului 2020, fiind puțin probabil să opteze pentru

Judecătoria Focșani, având în vedere că domiciliază în localități îndepărtate (Timişoara, Braşov şi Moineşti). Mai mult, un număr de 2 judecători sunt stagiari care și-au început activitatea la începutul anului 2019, numărul efectiv de judecători definitivi rămași urmând a fi astfel de 17 judecători.

Astfel, după ce în anul 2018, de la Judecătoria Focşani au plecat efectiv un număr de 7 judecători prin transfer sau promovare efectivă în anul 2019 au mai plecat 3 judecători, prin pensionare, toţi din Secţia Penală şi la aceeaşi data de 01.08.2019.

De asemenea, 1 judecător a intrat în concediu pentru creşterea copilului, în schimb revenind din acest tip de concediu 2 judecători: din ianuarie 2020 și din decembrie 2019. Mai mult, ca și prognoză pe termen scurt, 1 judecător are formulată şi înaintată la CSM cererea de pensionare începând cu data de 01.01.2020. În prezent, conducerea Judecătoriei Focșani este asigurată începând cu data de 01 ianuarie 2019 de președinte – judecător Păun Ionel Iulian, funcția de vicepreședinte rămânând astfel vacantă.

Această funcție de vicepreședinte a fost ocupată prin delegare de doamna judecător Mănescu Alina Gabriela, în perioada martie-octombrie 2019, în prezent fiind înaintată la CSM propunerea de delegare pe o perioadă de 6 luni a domnului judecător Crăciun Constantin Cătălin.

În anul 2019, la Judecătoria Focşani au fost rulate un număr total de 29.584 dosare, din care 23.031 dosare civile şi 6553 dosare penale, cel mai mare număr de dosare rulate în ultimii 6 ani. Din acest total, un număr de 9819 dosare (8150 civile şi 1669 penale) reprezintă stocul de cauze existent la începutul anului 2019, iar restul de 19.765 dosare sunt cauze nou intrate în cursul întregului an. Ponderea dosarelor nou înregistrate în anul 2019 este de 75,29 % dosare civile şi 24,71% dosare penale.

Activitatea judecătorului de supraveghere a privării de libertate la Penitenciarul Focșani, s-a concretizat în soluționarea unui 374 sesizări în cursul anului de referință și audierea a 297 persoane private de libertate (anexa nr. 6). Raportat la numărul magistraţilor, încărcătura pe fiecare judecător a fost în medie 1549 dosare (faţă de 1350,1 dosare, iar încărcătura pe fiecare grefier a fost în medie de 968 dosare, cu mult peste mediile de 686 dosare și, respectiv de 331 dosare stabilite prin Programul pentru stabilirea volumului optim de muncă şi asigurarea calităţii activităţii în instanţe, pentru grefieri.

În ceea ce priveşte activitatea instanţei din perspectiva indicatorilor de performanţă a eficienţei activităţii instanţelor, la nivelul anului 2018, Judecătoria Focșani a fost „EFICIENTĂ”, din punct de vedere al gradului general de eficienţă. Din totalul de 18786 hotărâri pronunțate în anul 2019 la nivelul Judecătoriei Focșani, au fost atacate cu apel/recurs un număr de 2210 hotărâri, reprezentând o pondere a atacabilitătii de 11,76 %. Astfel, la Secția civilă s-au atacat 1679 hotărâri civile dintr-un total de 14052 hotărâri

pronunțate (rezultând o pondere a atacabilității de 11,95%). La Sectia penală, s-au atacat 531 hotărâri penale dintr-un total de 4734 hotărâri pronunțate (rezultând o pondere a atacabilitătii de 11,22%).

Pe cale de consecință, înseamnă că un procent de circa 88,24% din hotărâri sunt, în principiu, de natură să mulțumească petenții care au apelat la justiție, fie pentru ca li s-a răspuns in mod corect si potrivit așteptărilor lor subiective problemei de drept dedusa judecății, fie că argumentarea instanței i-a convins de corectitudinea soluției. Din numărul total de hotărâri pronunțate s-au desființat ori modificat în căile de atac un număr de 608 hotărâri, rezultând astfel un indice de casare sau modificare de 3,24 %, raportat la

numărul hotărârilor pronunțate. La Sectia civilă s-au pronunțat 14052 hotărâri civile şi s-au casat/modificat un număr de 518 hotărâri, rezultând un indice de casare de 3,69 %. La Sectia penală, s-au pronunțat 4734 hotărâri şi s-au casat/modificat 90 hotărâri, rezultând un indice de casare de 1,90%.

Raporturile cu justiţiabilii

Aşa cum s-a arătat şi mai sus, în cadrul instanţei această legătură cu publicul s-a efectuat prin intermediul Biroului de informare şi relaţii publice, a cărui activitate s-a desfăşurat în conformitate cu dispoziţiile legii privind organizarea judiciară, a Regulamentului de ordine interioară a instanţelor judecătoreşti şi a Codului deontologic al magistraţilor. Relaţia cu justiţiabilii a fost înfăptuită zilnic şi prin grefierul/judecătorul de serviciu, iar la

compartimentul arhivă cei îndreptăţiţi să consulte dosarele au avut acces zilnic, în conformitate cu programul stabilit prin regulament şi ordinul de serviciu. De asemenea, s-a procedat la afişarea ghidurilor pentru justiţiabili precum şi a Codurilor deontologice ale magistraţilor şi respectiv al personalului auxiliar, în vederea cunoaşterii de către public a regulilor ce guvernează conduita acestora profesională şi în societate, fiind totodată afişate toate actele şi informaţiile conform Legii nr. 544/2001. Programul de acces al publicului este afişat atât pe portalul web al instanţei , cât si la sediul instanţei.

Relația cu mass media

În perioada de referință, relațiile cu mass media s-au desfășurat în cele mai bune și optime condiții, în conformitate cu dispoziţiile legale din domeniu, precum și cu Ghidul privind relația dintre sistemul judiciar și mass-media aprobat prin Hotărârea Plenului C.S.M. nr. 482/1 iunie 2012.

Conducătorul și înlocuitorul Biroului de informare şi relaţii publice au fost disponibili și au răspuns cu promptitudine tuturor solicitărilor, atât în timpul programului de lucrucât și în afara acestuia (telefonic), în acest an având și apariții televizate la televiziunile locale și regionale dar și intervenții telefonice în emisiuni difuzate în direct.

Concluzionând, pe fondul unui volum de activitate in continuare ridicat, atât pentru judecători, cât şi pentru personalul auxiliar de specialitate, în raport cu situațiile concrete ivite în activitatea instanțelor, revine echipei manageriale a Judecătoriei Focșani datoria de a eficientiza activitatea instanței, stabilind direcţiile de acţiune viitoare, prin atenuarea efectelor riscurilor şi maximizarea oportunităţi lor.

În acest context, obiectivele anului 2020 sunt centrate în jurul următoarelor idei:

1. Creşterea celerităţii în activitatea de judecată și îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie

prin reducerea semnificativă a duratei de soluţionare a proceselor și redactarea hotărârilor

judecătoreşti în termenele legale;

2. Asigurarea resursele materiale şi umane necesare realizării unui act de justiţie

caracterizat prin eficienţă şi calitate, pentru ca, potenţându-le ulterior, să facă posibilă atingerea

obiectivelor stabilite, într-un interval optim de timp;

3. Folosirea la randament maxim a resurselor umane și materiale prin realizarea echilibrului

necesar între volumul de activitate şi resursele materiale si umane disponibile;

4. Creşterea şi echilibrarea schemei personalului auxiliar de specialitate, precum și

profesionalizarea acestei categorii;

5. Eliminarea erorilor din activitatea curentă, prin creşterea gradului de profesionalizare şi a

celui de perfecţionare și atenta repartizare a sarcinilor.

6. Exercitarea planificată a funcţiei de control preventiv şi corectiv pe pe palierul

respectării obligaţiilor legale şi regulamentare.

7. Creşterea rolului de colaborare și comunicare între compartimentele ce se regăsesc la nivelul instanţei, dar şi al instanţelor ierarhice superioare, precum și cu institutiile partenere.

Sedința de bilanţ privind activitatea Judecătoriei Focșani în anul 2019 a avut loc în cadrul Adunării Generale a magistraţilor din cadrul Judecătoriei Focsani, în conformitate Regulamentul de Ordine Interioară , în prezența personalului auxiliar a instanţei.

CONDUCĂTOR B.I.R.P.

Judecător Păun Ionel-Iulian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?