Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Fotbal: Senegalezul Sadio Mane (Liverpool), desemnat Jucătorul anului 2019 în Africa

Senegalezul Sadio Mane, atacantul echipei engleze de fotbal FC Liverpool, a fost desemnat Jucătorul anului 2019 în Africa, cu ocazia unei ceremonii organizate de Confederaţia Africană de Fotbal (CAF) la Hurghada (Egipt), informează AFP.

Mane, ocupantul locului al patrulea în ierarhia ultimului Balon de Aur, câştigat pentru a şasea oară de argentinianul Lionel Messi, a cunoscut un an plin de succese atât alături de Liverpool (trofee în Liga Campionilor şi Mondialul cluburilor), cât şi cu selecţionata ţării sale, cu care a atins finala Cupei Africii pe Naţiuni 2019. El s-a clasat, de asemenea, pe primul loc în clasamentul golgheterilor ediţiei trecute a campionatului Angliei, cu 22 de reuşite, la egalitate cu gabonezul Aubameyang (Arsenal). În total, atacantul senegalez, în vârstă de 27 ani, a marcat 34 de goluri pe parcursul anului 2019, oferind totodată 12 pase decisive, în 61 de meciuri.

Jucătorul lui Liverpool l-a devansat pe coechipierul său egiptean, Mohamed Salah, fotbalistul african al anului în 2017 şi 2018, şi pe algerianul Riyad Mahrez (Manchester City), căpitanul şi unul dintre principalii artizani ai victoriei „Vulpilor deşertului” la CAN 2019. Este pentru prima oară când Mane primeşte această recompensă. Ultimul senegalez desemnat Jucătorul anului în Africa a fost El-Hadji Diouf, în 2002, un an marcat de asemenea de o finală a CAN, dar şi de o calificare a „Leilor din Teranga” în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Japonia şi Coreea de Sud. „Sunt cu adevărat mulţumit şi mândru că am cucerit acest trofeu”, a spus pe podium senegalezul, singurul dintre cei trei finalişti prezenţi la ceremonia desfăşurată pe ţărmul Mării Roşii.

La feminin, titlul de cea mai bună jucătoare a anului i-a revenit fotbalistei nigeriene Asisat Oshoala, finalistă a Ligii Campionilor cu FC Barcelona, care a ajutat naţionala Nigeriei să treacă de faza grupelor la Cupa Mondială 2019 din Franţa. Camerunezul Samuel Eto’o, cvadruplu câştigător al trofeului, a animat ceremonia organizată de Confederaţia africană de fotbal (CAF), la care au fost prezenţi, între alţii, preşedintele FIFA, Gianni Infantino, şi antrenorul francez Arsene Wenger.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?