Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și GALERIE FOTO: Oaspeți de peste Prut la împlinirea a 100 de ani de la moartea generalului Eremia Grigorescu

La sfârșitul săptămânii trecute, vineri, au avut loc mai multe evenimente legate de comemorarea eroilor de la Mărășești, printre care și marcarea a 100 de ani de la moartea generalului Eremia Grigorescu, cel care a rămas cunoscut în istorie datorită lozincii „Pe-aici nu se trece!”. Alături de cadrele didactice și elevii de la Mărășești au fost și câțiva profesori și elevi veniți de peste Prut care și-au manifestat dorința de a deveni membrii Organizației Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Vrancea. Frații noștri din Basarabia au rămas plăcut impresionați și au acceptat să mai participe și la alte activități de acest fel.

Un veac de la moartea unui erou

Istoria, și mai ales istoria neamului, nu trebuie dată uitării. De aceea, în fiecare an, în ajunul Zilei Naționale a României, autoritățile locale și reprezentanții instituțiilor publice își dau mâna pentru a se prinde în hora ajutorului reciproc. Vineri, la Mausoleul eroilor de la Mărășești, s-a oficiat o slujbă religioasă la catafacul generalului Eremia Grigorescu susținută de un sobor de șase preoți. „Pentru a face ca amintirea gen. Eremia Grigorescu să rămână veșnică în conștiința tinerilor, am gândit o serie de activități la Mausoleul din Mărăşeşti prin care să marcăm împlinirea a 156 de ani de la nașterea sa și o sută de ani de la trecerea în lumea celor drepți. Astfel, s-a oficiat o slujbă de pomenire la catafalcul eroului nostru, susținută de un sobor de preoți de pe raza localității Mărășești, alături de preotul militar al Garnizoanei Focșani. În prezența doamnei director, profesor Iacob Daniela, a consilierului educativ, profesor Andrei Ionela, a doamnelor profesoare: Burlacu Sanda, Costache Emilia, Ene Carmen, a reprezentanților Organizației Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Vrancea și a unor oaspeți dragi, elevi și profesori veniți din frântura de țară rămasă dincolo de Prut, de la Liceul „Vlad Ioviță” din localitatea Cocieri, Raionul Dubăsari- Republica Basarabia, elevii claselor aV-a și aVI-a din liceul, nostru au depus jurământul de credință față de România, devenind astfel noii membri ai organizației ce-și are o subfilială și în școala noastră‟, a spus prof. Ionela Andrei, consilier educativ în cadrul Liceului „Eremia Grigoresc” din Mărășești.

Eroi au fost, eroi sunt încă/ Și-or fi în neamul românesc!‟

Generațiele care s-au născut înaintea noastră, a celor care ne-am obișnuit cu tehnologia la tot pasul, încearcă să găsească răspunsul la o întrebare: Cum putem aduce istoria mai aproape de tineri? Organizatorii evenimentului de la Mărășești au reușit să-i determine pe copii care au trecut pragul Mausoleului să înțeleagă sacrificiul eroilor neamului. „Momentul a avut o încărcatură emoțională deosebită mai ales pentru faptul că onorații oaspeți și-au manifestat dorința, ca în acest loc sacru pentru românii de pretutindeni, să devină și ei membri ai Organizației Cultul Eroilor. După rostirea jurământului de credință față de neamul românesc, invitații și frații noștri de suflet au primit, din partea elevilor din clasa a VIII-a, un micuț cadou în semn de iubire și adâncă prețuire. Se realizează astfel o nouă punte de legătură sufletească între membrii unei generații de tineri, ce parcă acum sunt chemați de Istorie, să refacă legăturile dintre românii risipiți în lume fără voia lor, de vitregia vremurilor. Inimile tuturor celor prezenți au tresăltat de bucurie precum o singură inimă: Inima României Reîntregite și nădăjduim că laolaltă cu noi, au vibrat de bucurie, din lumea veșniciei, și sufletele celor ce-și dorm somnul nemuririi sub lespezile mausoleului Mărășești, făcându-ne să strigăm la unison cu ei: Trăiască România Mare!, a mai adăugat prof. Ionela Andrei.

Ziua Liceului „Eremia Grigorescu” din Mărășești

Misiunea celor care rămân pe acest pământ este aceea de a păstra vie amintirea persoanelor dragi, sau a persoanelor care au făcut ceva pentru această lume. Generalul Eremia Grigorescu s-a jertfit pentru pământul românesc și a condus în luptă ostașii români, ridicându-le moralul cu deviza: „Pe-aici nu se trece!”. Reprezentanții Liceului Tehnologic „Eremia Grigorescu” din Mărășești, sub atenta supraveghere a Danielei Iacob, directorul instituției de învățămât, au organizat Ziua Liceului, prilej cu care i-au integrat pe elevi în diverse activități eduactive. „În ultimii ani, ne-am creat o adevărată tradiție din a sărbători Ziua Liceului „Eremia Grigorescu” din Mărășești, pe care am pus-o sub oblăduirea spirituală a celui care, acum mai bine de un veac, a fost numit Eroul de la Mărășești- „ gen. Eremia Grigorescu”, de numele căruia se leagă celebra victorie din vara anului 1917, când armatele inamice au suferit o înfrângere categorică, devenind astfel celebre cuvintele sale :„Pe-aici nu se trece!”. De asemenea, elevii au fost implicaţi în activităţi impuse de prima ediţie a Festivalului de Teatru Tânăr „Ora de Teatru” cum ar fi ateliere de teatru, dar şi vizionarea piesei „Leonardo!500 de ani! E prea mult!” de Brigitte Louveaux, în interpretarea trupei „Leira” din Vâlcea, a mai spus prof. Ionela Andrei.

Istoria se scrie cu litere de sânge

Din păcate, marile câștiguri din istorie au fost rezultatul unor lungi și chinuitoare războaie în care nu doar mercenarii, ci și oamenii simpli și-au pierdut viața. Astăzi, la o distanță de 101 ani de la Marea Unire, avem datoria de a nu uita ceea ce au făcut eroii neamului. Trebuie să știm că nimic în istorie nu se poate clădi fără sacrificiu și jertfă. Suntem în această perioadă, poate cea mai frumoasă din timpul anului bisericesc, în care, din iubire, Fiul Lui Dumnezeu lasă cerurile și se face asemenea unuia dintre noi pentru ca pe noi oamenii să ne ridice la dumnezeire. Domnul nostru Iisus Hristos ne-a învățat că lucrul cel mai important în viața noastră de creștini este acela de a-l iubi pe Dumnezeu și de a-i iubi pe semenii noștri. Marele istoric Nicolae Iorga spunea că în viață există trei principii de la care omul nu trebuie să facă rabat niciodată: credința în Dumnezeu, dragostea față de părinții care l-au adus pe lume și dragostea față de pământul strămoșesc și față de eroii neamului, a spus preotul militar Ionel Vrînceanu după terminarea ceremoniei religioase de la catafalcul gen. Eremia Grigorescu.

Au fost eroi, și-or să mai fie,
Ce-or frânge dușmanii cei răi,
Din coasta Daciei și-a Romei
În veci s-or naște pui de lei‟, așa se încheie „Pui de lei”, unul dintre cântecele militare care aduc slavă eroilor neamului. Eroi putem fi și noi, chiar dacă nu plecăm pe front desculți și cu arma la piept, eroi putem ajunge dacă ajutăm, chiar și cu o vorbă, un suflet rătăcit. Suntem în luna cadourilor, și este bine de știut că întotdeauna este nevoie să dai, ca să primești. Dragilor, nu uitați să fiți buni și să mai ridicați către cer o rugăciune pentru cei care au plecat din această lume!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?