Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și GALERIE FOTO: Bucureșteanul Iulian Selea a plecat acasă cu trofeul „Florentin Delmar‟ 2019!

A fost spectacol în Sala Mare a Ateneului Popular „Mr. Gh. Pastia‟ din Focșani joi, în cea de-a doua seară dedicată Festivalului Internațional de Muzică Ușoară Românească „Florentin Delmar‟, ajuns la ediția cu numărul 44. Gala de decernare a premiilor a fost deschisă de Alexandra Penciu, din Galați, câștigătoarea de anul trecut a marelui premiu și a Trofeului „Florentin Delmar‟. Frumoasa roșcată a fost acompaniată la pian de maiestrul Horia Moculescu. Anul acesta, trofeul „Florentin Delmar‟ a fost câștigat de Iulian Selea din București.

Seară de basm

Pe scena sălii de spectacole a Ateneului Popular din Focșani și-a făcut apariția o ființă diafană, într-o ținută roșie ca focul și cu un glas ce ar fi făcut invidioase toate păsările cântătoare din lume. Alexandra Penciu, căci despre ea este vorba, este câștigătoarea de anul trecut a Festivalului Delmar și a venit de la Galați pentru a susține un mic recital care a deschis gala de decernare a premiilor. Delicatețea, vocea blândă și chipul angelic au reușit să-i vrăjească pe toți din sală, iar aplauzele nu s-au oprit preț de câteva zeci de secunde atunci când compozitorul Horia Moculescu a urcat pe scenă pentru a o acompania la pian pe Alexandra. „Eu am fost, păstrând proporțiile, prieten foarte bun cu Florentin Delmar, care a fost unul din cei mai fenomenali cititori la pian la prima vista. Se așeza la pian și cânta extraordinar indiferent la dificultatea piesei. De atunci, de când mi s-a oferit să vin președinte de juriu aici, nu știți cât s-a modificat Focșaniul, nu știți ce a fost aici și cât de frumos este acum în marea lui majoritate și vă felicit că-l păstrați încă curat, îl păstrați încă frumos, cu lume civilizată pe stradă, ceea ce e foarte rar în România. Am venit să o acompaniez pe această fată care are un singur defect: trebuie să mă uit în sus la ea‟, a spus maiestrul Horia Moculescu.

Decernarea premiilor

În prima seară de festival, miercuri, două categorii de participanți s-au luptat pentru câștigarea marelui premiu. Vă reamintim că prima categorie de participanți a fost alcătuită din cei cu vârsta cuprinsă între 14-17, iar cea de-a doua categorie a fost compusă din concurenții cu vârsta cuprinsă între 18-25 de ani. Anul acesta, valoarea premiilor pentru locurile I, II, III și a Trofeului „Florentin Delmar‟ a fost semnificativă datorită Consiliului Local și Primăriei Municipiului Focșani. „Premiul III are o valoare de 3.000 de lei, premiul II o valoare de 4.000 de lei, premiul I o valoare de 5.000 de lei, iar Trofeul Festivalului nostru, 10.000 de lei. Sunt valori importante pe care le regăsim în această ediție și le mulțumim din nou Consiliului Local și Primăriei Municipiului Focșani pentru sprijin dar și tuturor partenerilor‟, a spus Alexandru Munteanu, prezentatorul evenimentului.

Premiul juriului merge la….

Primul premiu al galei a fost cel al juriului oferit de compozitorul și dirijorul Viorel Gavrilă care a dorit să spună câte ceva despre acest Festival. „Sperăm să vă placă ce veți auzi, sunt voci foarte frumoase, participanții sunt foarte talentați, îi știam de mai mult timp pe marea majoritate din ei, sunt participanții și câștigătorii multor festivaluri de gen din țară și nu numai din țară. E adevărat că fiecare dintre ei se află într-un anume stadiu de pregătire, mai bun sau mai puțin bun, eu anul acesta nu am făcut parte din juriu dar vă pot spune din experiența anilor trecuți că se dau note, se stabilește o ierarhie și până în ultimul moment vă mărturisesc că nu am știut nici eu palmaresul. Această ediție a fost, după părerea mea, foarte bună din punct de vedere valoric, au fost voci extraordinare și sper că vom auzi de ei în cel mai scurt timp și la radio și la televiziune așa că urmăriți-i cu atenție!‟, a spus compozitorul și dirijorul Viorel Garvrilă. Dirijorul a adăugat faptul că foarte puține festivaluri se pot mândri cu o orchestră live, iar acest lucru presupune un volum enorm de muncă. Premiul juriului i-a fost oferit Karinei Maria Todireanu, pentru interpretarea melodiei „În amurg‟ cumpusă de Aurel Giroveanu.

Cine a urcat pe podium?!

Premiile I, II și III au fost oferite atât concurenților de la grupa mică (14-17 ani), cât și concurenților de la grupa mare (18-25 de ani). Premiul III, în valoare de 3.000 de lei, la grupa mică a fost oferit de compozitorul Adrian Romcescu. „Mă bucur că sunt pentru prima dată invitat aici la Festivalul dumneavoastră, tot respectul pentru că iubiți acest mare compozitor și muzica ușoară românească, îmi umple sufletul de bucurie, mă bucură și acești copii care au îmbrățișat cu atâta drag muzica noastră autentică românească. (…) Muzica noastră românească are o valoare inestimabilă‟, a menționat Adrian Romcescu. Premiul III la grupa mică a fost câștigat de craioveanca Daria Cojocaru, rebela care a impresionat publicul cu interpretarea originală a piesei „Au înnebunit salcâmii‟. Maiestrul Nicolae Caragea a înmânat premiul III la categoria de vârstă 18-25 de ani, și a ținut să spună câteva cuvinte înainte: „Fără multă muncă nu se face nimic, și vreau să-i felicit pe toți participanții atât pe cei care au câștigat premii, cât și pe cei care nu au luat premii deoarece, cu puțin mai multă muncă, vor ajunge acolo unde își doresc.‟ Premiul III la categoria de vârstă 18-25 de ani a fost câștigat de Mădălina Gaivas din Republica Moldova.

A venit rândul ca premiul II, în valoare de 4.000 de lei, să ajungă în posesia câștigătorilor. La categoria de vârstă 14-17, acest premiu a fost oferit de compozitorul Marius Țeicu. A fost un concurs foarte greu, de multe ori valorile au fost apropiate, la un moment dat a fost vorba de câteva sutimi, le-am dat note așa: 8, 8.25, 8.50, 8.75, 9 și așa mai departe. Ca la fiecare concurs au fost note și, de această dată fiecare am dat fișa și până în această seară nu am știut câștigătorii. Deci a fost un festival foarte greu ceea ce înseamnă că acest Festival, ajuns la a 44-a ediție, este unul important la care vin copii bine pregătiți. (…) Mă bucur că de această dată au venit concurenți și din străinătate, au venit din Bulgaria, Italia și Republica Moldova și îmi doresc să vină și din Statele Unite și din Anglia și să meargă și mai bine decât a mers până acum‟, a spus Mariu Țeicu.

Premiul II a fost câștigat de Ana-Maria Doană, fata de 15 ani din Craiova care a interpretat melodia „După noapte vine zi‟. Premiul II la categoria 18-25 a fost înmânat de maiestrul Jolt Kerestley: „Am umblat și umblu la atât de multe festivaluri, dar vreau să vă spun că aici am găsit cei mai buni concurenți. Felicitări organizatorilor pentru că nu este ușor să organizezi așa un festival!‟ Premiul II la grupa mare a mers către Andrei Petruș din Baia Mare.

Premiul I, în valoare de 5.000 de lei a fost acordat de maiestrul Horia Moculescu Dariei Nicoleta Peltea, o fată care l-a impresionat foarte tare pe compozitor, după cum a afirmat chiar el. La categoria mare, premiul I a fost câștigat de Sergiu Antoniu Roban din București. Suntem puțini și am făcut fiecare cam ce am putut, pentru că de câteva luni tot alergăm și încercăm să fie cât mai bine, cu siguranță nu este minunat, dar va fi… vă promitem! (…) Vrem să fiți convinși că aici pasiunea și iubirea sunt cele două lucruri care ne conduc mai departe, nu banii, nu vânzările, nu altceva… norocul nostru că nu lucrăm într-o multinațională‟, a spus, zâmbind Marilena Șerbănuț, directorul interimar al Ateneului Popular „Mr. Gh. Pastia‟.

Trofeul „Florentin Delmar‟

Publicul a stat cu sufletul la gură până în ultimul moment, atunci când a fost anunțat câștigătorul marelui Trofeu al Festivalului și al premiului în valoare de 10.000 de lei. Iulian Nicolae Selea este tânărul care i-a convins pe jurați că anul acesta el merită marele premiu. „Sunt doar câteva secunde distanță de la a crede că nu ai luat nimic, până la a crede că ai luat trofeul. Este extraordinar! Vă mulțumesc foarte mult și cred că cel mai bine în momentul acesta ar fi să fac ceea ce știu foarte bine, adică să cânt!‟, a spus Iulian Selea, câștigătorul Trofeului „Florentin Delmar‟ al ediției cu numărul 44. Am emoții mari, cred că mai mari decât au concurenții! Vă mulțumesc că ați creat o seară de vis, a fost foarte frumos, am văzut concurenți extraordinari, talente deosebite și vreau să le spun că toți merită ce e mai bun și toți merită aplauzele acestui public minunat. (…) La mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi !‟, a declatat primarul Municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă.

Melodia care a făcut istorie în acest an la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară Românească „Florentin Delmar‟ a fost „Don Juan din Popa Nan‟ cu care și-a încheiat reprezentația pe scena Ateneului Popular mare câștigător, Iulian Selea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?