Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Președintele Iohannis a medaliat Muzeul Vrancei pentru manifestarea „Vrancea Eroică“, organizată de Marian Oprișan

Președintele României Klaus Iohannis a medaliat Muzeul Vrancei pentru manifestarea „Vrancea Eroică“ organizată de președintele Consiliului Județean Vrancea Marian Oprișan. Muzeul Vrancei Focșani a primit Medalia Comemorativă Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului. Decretele semnate de șeful statului și contrasemnate de premierul Viorica Dăncilă au apărut în Monitorul oficial Partea I numărul 878/31.X.2019. Astfel, Muzeul Vrancei Focșani a primit Medalia Comemorativă Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului „în semn de apreciere pentru activitatea de studiere, promovare și păstrare vie a evenimentelor și participanților la Războiul pentru Întregirea Neamului, contribuind la apărarea și perpetuarea memoriei sacrificiului uman dintre 1916-1919“.

De reținut că Muzeul Vrancei Focșani, instituție subordonată Consiliului Județean Vrancea, a primit acesată distincție ca urmare a amplelor manifestări care au avut loc cu ocazia „Centenarului Marelui Război – Vrancea Eroică 1917-2017“, organizate la inițiativa și sub directa coordonare a președintelui Marian Oprișan.

Reamintim că la manifestările organizate atât la Mărăști cât și la Mărășești au participat înalți oficiali ai statului român în frunte cu președintele Klaus Iohannis. Impresionat de manifestările organizate la Mărășești, președintele Klaus Iohannis a scris pe o rețea de socializare că victoriile de la Mărăști și Oituz „ne-au redat demnitatea de a exista ca națiune și au renăscut speranța în Marea Unire“. „Triumful istoric de la Mărășești, împreună cu victoriile de la Mărăști și Oituz, ne-au redat demnitatea de a exista ca națiune și au renăscut speranța în Marea Unire. Astăzi, la 100 de ani de la acele momente, cea mai de preț recunoștință pe care o putem exprima față de sacrificiul eroilor este de a ne asuma, la rândul nostru, cu responsabilitate, construirea unei Românii puternice și încrezătoare în parcursul său“, a scris președintele României, Klaus Iohannis,

„Cea mai importantă victorie a Armatei Române în Primul Război Mondial a fost să fie aici, în Vrancea!“

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat la manifestările de la Mărășești din anul 2017 că în urmă cu un secol, pe aceste locuri românii mureau apărând pământul strămoșesc, mureau pentru idealurile noastre de secole: suveranitate și făurirea unui stat român unitar. „La Mărăşeşti, la Răcoasa şi Doaga, la Răzoare, la Haret, la Fitionești şi în multe alte locuri ale Vrancei înaintașii noștri scriau istoria României Mari! Și poate că nu întâmplător, cea mai importantă victorie a Armatei Române în Primul Război Mondial a fost să fie aici, în Vrancea, unde la 24 ianuarie 1859 s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române! Primul mare pas ce avea să ducă la Unirea cea Mare a românilor de la 1918. Centenarul Marelui Război omagiază, la altarele eroilor de la Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani, amintirea vitejilor ostași români. Ei ne-au lasat o mostenire de preț: România!“, a precizat Marian Oprișan.

De reținut că ample manifestări dedicate comemorării eroilor neamului românesc din Primul Război Mondial au fost organizate de Consiliul Județean la inițiativa președintelui Marian Oprișan și în anii 2018 și 2019.

Mausoleele vrâncene, reabilitate de Consiliul Județean Vrancea

În Județul Vrancea au fost construite, în cinstea eroilor care au luptat și au murit în Vrancea, în timpul bătăliilor din vara anului 1917, patru mausolee: Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani. De reținut că cele patru mausolee vrâncene au fost reabilitate printr-un proiect european derulat de Consiliul Județean Vrancea, denumit „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial“. Proiectul de reabilitare a mausoleelor vrâncene, în valoare de aproximativ 7 milioane euro a fost iniţiat de Marian Oprişan, în anul 2007 și a fost finalizat în 2013. Marian Oprişan este singurul politician vrâncean care a acordat o atenţie deosebită mausoleelor vrâncene care amintesc de jertfele eroice ale poporului român făcute în numele libertăţii, independenţei şi unităţii naţionale.

 

Brigada 282 „Unirea Principatelor“ Focșani, medaliată de președintele Iohannis

Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor“ Focșani și Romfilatelia SA București au fost decorate cu Medalia Comemorativă Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului. Astfel, Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor“ a fost decorată cu Medalia Comemorativă Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului „în semn de apreciere pentru contribuţia avută la păstrarea vie a memoriei faptelor de arme şi a sacriciului uman consemnat în Războiul pentru Întregirea Neamului, ducând mai departe tradiţiile istorice ale celor care şi-au făcut datoria faţă de Patrie“. Medalia Comemorativă Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului a primit-o și Romfilatelia SA București, care a realizat emisiunea filatelică „1917- Pe aici nu se trece!“, cu ocazia centenarului victoriilor de la Mărăști, Mărășești, Oituz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?