Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Monitorul vine pe strada ta – Dornei: „Arată excepțional”

Continuăm călătoria în cadrul rubricii „Monitorul vine pe strada ta‟ cu o vizită pe strada Dornei din cartierul Bahne care a fost reparată. Lucrurile s-au schimbat în bine: covorul asfaltic arată impecabil, la fel și trotuarele și căile de acces în blocuri. În zonă sunt locuri de parcare spațioase, iar oamenii par a fi destul de mulțumiți.

Banca, amintire de la soțul decedat

Pare un făcut! De fiecare dată când revin în cartierul Bahne, vremea este mohorâtă… cerul este întunecat, picură, iar copacii își scutură frunzele peste tot. „Ce zi primitivă de tină!/O bolnavă fată vecină/Răcnește la ploaie, râzând.‟, sunt câteva rânduri ale poeziei „Plouă‟ de George Bacovia.

Într-o scară de bloc, o bătrânică mătura frunzele arămii de toamnă… erau doar ea și o pisică din vecini. M-am apropiat să o întreb despre stradă. Bucuroasă, s-a oprit din măturat și mi-a răspuns: „Arată excepțional. Acum mătur de drag în fața blocului… până după-amiază o să se pună frunzele la loc, dar nu contează pentru că mâine mă întorc și le mătur iar. Înainte erau numai pietroaie, erau gropi… cu greu ieșeam din bloc. Am și un nepoțel de care trebuia să am grijă să nu cadă, acum este excepțional. Mulțumim tuturor, și domnului primar că nu ne-a uitat. Am 70 de ani și locuiesc aici de când este blocul, de 20 de ani. Niciodată nu a arătat atât de bine ca acum. Au montat două bănci noi, dar pe partea stângă a rămas vechea bancă. Este făcută de soțul unei vecine de la parter cam acum cinci ani. Când au venit să asfalteze trotuarele și să monteze băncile, vecina a insistat să nu demonteze banca veche pentru că este amintire de la soțul care i-a murit acum doi ani… avea probleme cu inima, săracul‟, spune, aproape cu lacrimi în ochi, Ileana Panaite, pe care am lăsat-o să termine de măturat.

Râsete de copii

Înaintez pe strada Dornei… până acum mi-au ieșit în cale numai blocuri. Puțin mai în față, se aud râsete de copii. Oare de unde vine sunetul? Pe trotuar, frunzele galbene ca o gutuie coaptă, aproape că au acoperit cu totul asfaltul. Din loc în loc, se văd copii cu ghiozdane în spate. Sunt în fața Școlii Gimnaziale nr. 3 Focșani, care anul acesta pe 9 septembrie, odată cu începerea noului an școlar, a primit oficial numele de „Oana-Diana Renea‟, în amintirea scriitoarei. Ordine și disciplină, acestea sunt cuvintele potrivite pentru a descrie atât instituția de învățământ, cât și grădina din fața ei: trunchiul fiecărui copac este văruit, pământul este brăzdat cu frunzele căzute leneș pe pământul umed, și, din loc în loc, răsar diverse figurine confecționate din roți de cauciuc. Geamurile școlii sunt decorate cu flori decupate din hârtie, iar în interior să văd copii… copii veseli. Când am crescut?!

Parcarea… Da, spațioasa parcare!

Suntem în rând cu lumea‟, spune un profesor grăbit să ajungă la ore. Și-a parcat mașina vis a vis de Școala nr. 3. A găsit loc. În total, am numărat aproximativ 40 de locuri de parcare, unde am inclus și locurile pentru persoanele cu handicap. „Locuri de parcare sunt, important este să fie omul civilizat. Vedeți că aici, în fața școlii au pus stâlpișorii ăștia ca să nu mai parcheze lumea fix pe trotuar. Copilul trecea pe mijlocul străzii, și mașina stătea la umbră pe trotuar. Nu-i normal. Lasă că-i mai bine așa… ne-am învățat să mergem cu mașina peste tot. Dacă s-ar putea, unii nu ar coborî deloc din ea‟, spune revoltat un bărbat care nu a vrut să-și spună numele, ci doar inițiala D.

Modernizare așteptată de 30 de ani

De 30 de ani nu s-a făcut nimic aici. Mulțumim domnului primar, chiar se implică și ajută oamenii. Dacă veneați aici înainte… nu puteați să mergeți. Era drum de piatră, ca la țară, și, vorba aia, stăm la oraș. Este o zonă liniștită, curată, cu oameni de toate vârstele, era și păcat să nu se facă. Bravo lui, s-o țină tot așa‟, spune nea’ Mihai.

Pentru cineva ca mine, care nu reține numele străzilor, ci doar clădirile importante din zonă, este bine de știut ce găsim pe strada Dornei: Inspectoratul Școlar Vrancea, Școala Gimnazială nr. 3 „Oana-Diana Renea‟, o școală de șoferi vis a vis de Inspectorat, Asociația Nevăzătorilor din România, filiala județeană Vrancea, un cabinet stomatologic, un atelier de croitorie și câteva magazine.

Stradă cu sens unic

Începând de joi, 22 august 2019, a intrat în vigoare instituirea sensului unic pe str. Dornei, sens de mers str. Alexandru Vlahuţă – str. Dr. Telemac. De altfel, noul sens unic a și fost semnalizat prin indicatoare rutiere aferente. Decizia a fost luată în urma ședinței din luna august a Comisiei pentru siguranţa circulației în Municipiul Focşani‟, anunța, acum trei luni, primarul Municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă. Riveranii de pe strada Dornei sunt mulțumiți de această decizie: „Când veneam acasă de la serviciu, trebuia să aștept să vină șoferul care a parcat pe locul meu… uneori venea, alteori nu, așa că trebuia să îmi parchez mașina undeva prin spate. Chinul după lume‟, spune o doamnă.

Ce e o dornă? Conform NODEX (2002): DÓRNĂ ~e f. pop. Loc pe cursul unei ape, unde curentul de apă capătă o mișcare de rotație, formând o adâncitură și antrenând tot ce întâlnește acolo; bulboană; vârtej; sorb. /Orig. nec.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?