Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

GALERIE FOTO: Continuă proiectul de restaurare a secției de Științe ale Naturii și Acvariu – Casa Tatovici

Consiliul Județean Vrancea are în derulare proiectul de investiții „Consolidare și restaurare secția de Științe ale Naturii și Acvariu-Casa Tatovici”. În acest sens, administrația județeană a organizat, ieri, o conferință de presă în care a prezentat proiectul mai sus menționat. Este vorba de reabilitarea unei clădiri monument istoric deținut de Consiliul Județean Vrancea. Casa Tatovici, amplasată vizavi de Biserica Catolică, este una dintre clădirile de referință din municipiul Focșani, ce păstrează specificul orașului românesc de secol al XIX-lea. Președintele Marian Oprișan a făcut mereu demersuri pentru reabilitarea clădirilor monument istoric din Vrancea, pentru a valorifica potențialul turistic și a crește economia județului, având în vedere că această zonă este destinație caracterizată de religiozitate, viticolă, montană, preferată de locuitorii din județele Galați, Brăila, Bacău, Tulcea, Constanța. Proiectul a fost depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5, Îmbunătățirea mediului urban si conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Contractul de finanţare a fost încheiat în data de 04.09.2017 între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional 2014 – 2020, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional 2014 – 2020 și Unitatea Administrativ Teritorială Județul Vrancea, în calitate de beneficiar. Valoarea totală a contractului de finanţare este de 11 589 292,38 lei, din care: Valoarea totală eligibilă – 11 516 821,38 lei; Valoarea cofinanțării eligibile a beneficiarului: 230 336,43 lei; Valoarea neeligibilă inclusiv TVA – 72 471,00 lei. Durata de implementare este de 48 luni de la data semnării contractului de finanţare, respectiv până la data de 04.09.2021, la care se adaugă, dacă este cazul, și perioada de desfășurare a activităţilor proiectului înainte de semnarea contractului de finanţare.

În data de 02.04.2019 a fost semnat contractul de proiectare și execuție de lucrări cu Asocierea reprezentată de Research Consorzio Stabile Societate Consortile A.R.L, în calitate de lider de asociere. Societatea Consorzio Stabile are un portofoliu bogat, sens în care sunt menționate restaurarea Palatului Regal din Caserta, fostul Cinema Radar și fostul Hotel Savoia – Monopoli , Palazzo Citterio – Grande Brera – Milano și Castelul feudal din Grottole. Ordinul de începere a prestării serviciilor de proiectare a fost emis în data de 15.04.2019.

Proiectul tehnic a fost predat către beneficiar în data de 14.08.2019. „La finele lunii septembrie 2019, a fost încheiat contractul de prestări servicii pentru verificarea proiectului tehnic, iar la începutul lunii octombrie, proiectul tehnic a fost transmis spre verificare. În 30 de zile de la verificarea proiectului tehnic urmează sa obținem Avizul comisiei de monumente istorice, după care vom transmite întreaga documentație spre avizare ADR Brăila. La finalizarea procedurii de verificare a proiectului tehnic de către Organismul Intermediar, va fi emis ordinul de începere a lucrărilor pentru realizarea obiectivului de investiții. Până la această dată au fost aprobate la plată 4 cereri de rambursare, urmând ca în luna decembrie să fie transmisă cererea de rambursare nr.5. În prezent, conform graficului achizițiilor publice din cererea de finanțare ne aflăm în procedură de achiziție publică pentru dotarea și digitizarea imobilului. Toate celelalte contracte aferente proiectului au fost încheiate“, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dănuț Cristian.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt: Consolidarea, restaurarea si punerea în valoare a monumentului istoric Secția de științe ale naturii și acvariu – Casa Tatovici; Dotarea corespunzătoare a monumentului consolidat și restaurat – Secția de științe ale naturii și acvariu – Casa Tatovici; Includerea obiectivului consolidat și restaurat în circuitul turistic. „Casa Tatovici este una dintre clădirile eclectice din municipiul Focșani, ce păstrează specificul orașului românesc de secol al XIX-lea. Clădirea este formată din subsol parțial, parter și pod, are o volumetrie compactă, realizată conform principiilor simetriei și e compusă dintr-o zona centrală la care se articulează doua aripi laterale. Printre celelalte monumente existente la nivelul județului, Secția de Științele Naturii găzduită de Casa Tatovici iese în evidență ca fiind singura instituție de profil din municipiul Focșani“, a declarat managerul de proiect, Luminița Oanele.

Grupul țintă al proiectului este reprezentat de potențialii vizitatori care vor beneficia de serviciile oferite de Casa Tatovici. Grupul țintă este format din persoane fizice de orice vârstă și persoane juridice, din municipiul Focșani, dar și din județul Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?