Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

A murit Alexandru Crintea, un profesor şi director de excepţie

Ieri dimineaţă s-a stins din viaţă profesorul Alexandru Crintea, în vârstă de 69 de ani. A predat istorie şi geografie pentru zeci de generaţii, din anul 1973, până anul acesta. Deşi se pensionase în 2015, a mai profesat încă 4 ani, doar din dorinţa de a insufla dragoste şi interes pentru istorie şi geografie, aşa cum a făcut-o şi fiicei sale, Dana Manuela Crintea, care în prezent este profesor la Şcoala „Duiliu Zamfirescu“ din Dumbrăveni. Aproximativ 15 ani a avut funcţia de director de şcoală şi scurte perioade a predat şi în Gugeşti şi în Bordeşti. Soţia dumnealui, Niculina Crintea, a fost tot profesor de istorie şi geografie, atât la şcoala din Dumbrăveni cât şi la Gugeşti, acolo unde ani la rând a avut funcţia de director.

Alexandru Crintea lasă în urmă o soţie îndurerată, o fiică ce veşnic îl va iubi, prieteni, colegi şi rude ce îşi vor aminti cu drag de omul corect, bun, milostiv, inteligent, educat şi respectuos. Unul dintre prietenii săi, Cristea Enache, cu greu mi-a putut vorbi despre Alexandru Crintea la aflarea veştii că acesta a încetat din viaţă. „Am copilărit împreună. Era un copil plin de vioiciune, bunătate, de dragoste de a socializa şi un glumeţ prin desăvârşire. Am fost foarte buni prieteni. Trei ani, pe perioada liceului, pentru că el era mai mare cu un an decât mine, am făcut naveta împreună. Ce rău îmi pare! Mi-au murit cei doi prieteni ai mei. El şi vărul său. Alexandru Crintea era tipul omului căruia îi plăcea corectitudinea, aşa au fost din familie. Corecţi şi blânzi. Ştia să-l facă pe om să conştientizeze când a greşit, dar fără să-l pedepsească. Ca profesor şi director, era exact aşa cum trebuia să fie. Nici exagerat în blândeţe, nici în severitate. Le combina cu eleganţă. Din dorinţa de a face bine, uneori renunţa la severitate“, a transmis Cristea Enache, zis Titel.

De asemenea, Aurel Şelaru, inspector şcolar general adjunct în cadrul IŞJ Vrancea, a transmis condoleanţe familiei şi spune că învăţământul vrâncean a pierdut un om valoros. „Un dascăl de excepție, un profesor de modă veche de la care aveai ce învăța în orice moment. Mi-a fost director și am avut numai de învățat de la dumnealui. Învățământul vrâncean pierde astăzi un mare profesionist, un om care a format zeci de generații de elevi. Dumnezeu să îl ierte și să-l odihnească în pace. Sincere condoleanţe“, a declarat Aurel Şelaru.

Colectivul Şcolii din Dumbrăveni, prin intermediul directoarei Cătălina Grăjdan, a transmis un mesaj profund de condoleanţe prin care regretă că nu va mai fi printre ei profesorul care le-a fost ca un părinte spiritual şi a ştiu să se facă respectat şi iubit de toţi cei care l-au cunoscut. „Ne este greu să vorbim la trecut despre colegul nostru, domnul profesor Crintea Alexandru. Parcă mai ieri ne întâlneam în cancelarie, ne salutam și vorbeam…. Am pierdut un coleg drag, un prieten, un dascăl adevărat. Era un om serios și impozant, un om care a iubit elevii și școala, care făcea orice lucru cu dragostea venită din adâncul sufletului. Era profesorul care nu ieșea de la clasă până când fiecare elev nu avea lecția înțeleasă și pe cât posibil învățată. Deși diferența de vârstă dintre noi era mare, dumnealui ne-a fost prieten și părinte spiritual, ajutându-ne enorm cu sfaturi sau cu exemple din lunga-i carieră. Era iubit pentru felul în care a știut să-și predea disciplina, pentru felul în care a știut să-și aproprie elevii și colegii. Se spune că fiecare faptă bună a omului constituie o cărămidă care ajută la construirea casei lui din cer. Credem că domnul profesor a avut multe de dat școlii, elevilor și colegilor, astfel încât casa domniei sale a fost gata mai devreme. Încă o stea din constelația marilor dascăli va străluci deasupra școlii românești luminând calea multor elevi. Rămas bun, domnule profesor!“, este mesajul transmis din partea colectivului Şcolii „Duiliu Zamfirescu“ Dumbrăveni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?